Grăsimea viscerală, ucigașul tăcut. Dr. Daniela Baltă: Facem AVC, infarct și toate bolile cauzate de colesterol

Monika Baciu |
Data publicării:
grasimea viscerala - FOTO: Freepik@mieszko
grasimea viscerala - FOTO: Freepik@mieszko

Medicii trag un semnal de alarmă despre legătura dintre nivelurile crescute ale colesterolului "rău" și acumularea de grăsime viscerală în zona abdominală, subliniind importanța acestui factor în creșterea riscului cardiovascular.

Grăsimea viscerală, ucigașul tăcut. Specialiștii din domeniul sănătății metabolice au dezvăluit descoperiri alarmante legate de dislipidemie și consecințele sale asupra sănătății cardiovasculare. Dr. Daniela Baltă, medic primar medicină de familie, a subliniat legătura strânsă dintre nivelurile ridicate ale colesterolului "rău" și acumularea de grăsime viscerală în zona abdominală.

Valoarea crescută a colesterolului "rău" este corelată şi cu grăsimea care se depozitează la nivelul abdomenului, atrage atenţia Șef lucr. la UMF "Carol Davila" Bucureşti, dr. Daniela Baltă, medic primar medicină de familie.

"Circumferință abdominală crescută înseamnă grăsimea abdominală viscerală crescută și înseamnă inclusiv grăsime pe artere și risc mai mare să facem accident vascular, infarct și toate bolile date de depunerea de colesterol pe vasele noastre. Deci important este nu doar IMC-ul. Importantă este această circumferință abdominală.

Și aici este problema noastră, să reducem riscul cardiovascular acționând pe această grăsime viscerală.[…] Cam asta este situația în toată țara, 25% avem normoponderali. În rest sunt supraponderali, obezi gradul 1, 2 sau 3, iar circumferința abdominală, în toată țara, este dincolo de limitele pe care ar trebui să le avem noi în minte".

Cam așa stă toată țara, cum am găsit și noi, iar media la pacienții mei din cabinet pentru LDL a fost undeva la 113. [...] Foarte interesant, cine stă cel mai bine la dislipidemie? Bucureștiul are colesterolul cel mai mic, 197. Cine stă cel mai rău? Printre altele, sud-estul. Deci ne-am contrabalansat cu Constanța.

Deci ce am făcut noi aici, între București și Constanța, am ieșit undeva pe medie și uite-i, media României. Deci asta e realitatea în România, ce să mai vorbim. Stăm rău cu depistarea dislipidemiei, stăm rău cu tratarea. De ce ar fi important să tratăm? Pentru că scăderea LDL colesterol cu un milimol, un milimol înseamnă 38mg/dl, ar duce la scăderea riscului unei persoane să facă un infarct cu 23% și scăderea evenimentelor cardiovasculare majore cu 21%.

Deci e foarte important să depistăm, să tratăm și putem face ceva împreună medicii cu pacienții,  pentru că de unul singur doctorul nu are ce să facă", a spus dr. Daniela Baltă.

Vezi și: Colesterol Alert, rezultate alarmante. O treime din pacienți nu știau că suferă de dislipidemie. Dr. Daciana Toma: Ne îngrijorăm foarte mult

Dislipedemia, ravagii în organism

Dr. Sorina Ispas a subliniat și faptul că dislipidemia trebuie controlată și tratată atunci când este cazul, întrucât pe termen lung poate face ravagii în organism.

"Există consecințe ale dislipidemiei? Există! Pe termen scurt și pe termen lung. Este o boală mută clinic. La început nu doare, nu se vede, nu se simte. Ea lucrează în profunzime, lucrează în timp și duce la modificări la nivel structural, chiar la nivel celular.

Toate aceste modificări duc în timp la diverse patologii, cum ar fi bolile cardiovasculare, ateroscleroza, boala vasculară periferică, hipertensiunea arterială pot duce la obezitate, steatoză hepatică, un status inflamator de care pacientul nu este conștient. Acest status inflamator este cronic. Tot timpul pacientul are o inflamație în corp", a arătat Dr. Sorina Ispas.

În cadrul conferinței, medicul a arătat că trebuie să fim conștienți că există mai multe cauze care duc la apariția dislipidemiei.

"Sunt pot fi cauze primare atunci când apar factorii genetici 3% din populație are acești factori genetici. Poate fi o afecțiune secundară? Da, în cadrul unor afecțiuni, boli cronice, cum ar fi hipotiroidism, boli endocrine, multe alte boli endocrine, alimentație cu exces caloric, deci o viață dezorganizată. Includem sedentarismul, nopțile pierdute.

Dar pe lângă toate aceste dezechilibre într-un stil de viață sănătos mai pot apare și în boli hepatice, boli renale, în contextul obezității, anxietatea poate duce la hipercoolesterolemie, fumatul poate fi o altă cauză, excesul de alcool și multe, multe alte cauze", a arătat Dr. Sorina ISPAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel