Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala au măsurat modul în care grăsimea a fost distribuită la aproape 360.000 de voluntari participanți voluntari. Ei au folosit date de la Biobanca din Marea Britanie.
Participanții au dat probe de sânge pentru genotipare, iar distribuția țesuturilor grase a fost estimată prin măsurători de impedanță, adică măsurători ale rezistenței electrice atunci când un curent electric este alimentat prin corp.
În studiul actual, milioane de variante genetice au fost testate pentru asocierea cu distribuția de grăsime pe brațe, picioare sau talie, iar echipa de cercetare a identificat aproape 100 de gene care afectează distribuția țesutului adipos în corp. Cercetătorii au observat un grad ridicat de eterogenitate între sexe.
,,Știm că femeile și bărbații tind să stocheze grăsimea în mod diferit - femeile au capacitatea de a depozita mai ușor grăsimea pe șolduri și picioare, în timp ce bărbații au tendința de a acumula grăsimi în jurul abdomenului într-o măsura mai mare. Acest lucru a fost atribuit efectelor hormonilor sexuali cum ar fi estrogenul, dar mecanismele moleculare care controlează acest fenomen sunt destul de necunoscute. Am fost impresionați de numărul mare de efecte genetice care au fost mai puternice sau prezente numai la femei. În urma unei examinări mai detaliate, s-a descoperit că mai multe gene asociate codifică proteine care formează în mod activ matricea extracelulară”, a precizat prof.dr. Mathias Rask- Andersen, autorul principal al studiului, cercetător post-doctoral la departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie de la Universitatea Uppsala.
Constatările sugerează că remodelarea matricei extracelulare este unul dintre mecanismele care generează diferențe în distribuția grăsimilor corporale. Grăsimea stocată în corp a fost asociată anterior cu un risc crescut de îmbolnăvire.
Bărbații au o cantitate mai mare de grăsime abdominală decât femeile și acest lucru poate explica prevalența crescută a bolilor cardiovasculare observate la bărbați. Studiile epidemiologice au arătat chiar că abilitatea de a stoca grăsime în jurul șoldurilor și picioarelor oferă femeilor o anumită protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Rezultatul studiului actual poate, prin urmare, să conducă la dezvoltarea de noi intervenții pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, informează Science Daily.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.