Grăsimea abdominală, legată de durerile cronice, conform unui studiu

Monika Baciu |
Data publicării:
grasimea abdominala - FOTO: Freepik@itsnaeem
grasimea abdominala - FOTO: Freepik@itsnaeem

Grăsimea abdominală este asociată cu multiple afecțiuni cronice. Dar, acum, un nou studiu realizează o altă legătură dureroasă.

Vezi și: "Oamenii au nevoie de Dumnezeu". Dr. Radu Țincu: Fiecare zi este o luptă între viață și moarte. La ATI religia și medicina își dau mâna

Vezi și: Consumatorii de droguri ”sunt niște carcase ambulante, zombi”. Dr. Radu Țincu: Societatea va fi alcătuită din persoane disfuncționale

Vezi și: Cum să reziști poftelor alimentare. 5 strategii eficiente pentru o alimentație sănătoasă

Un studiu publicat în Regional Anesthesia & Pain Medicine a descoperit o legătură semnificativă între grăsimea abdominală în exces și durerea musculoscheletică cronică, în special în rândul femeilor. Studiul sugerează că reducerea grăsimii abdominale ar putea ajuta la ameliorarea durerii care afectează mai multe zone ale corpului.

Cercetarea a analizat datele provenite de la 32.409 participanți din studiul UK Biobank. Acești indivizi, cu o vârstă medie de 55 de ani, au completat evaluări de sănătate și chestionare despre experiențele lor de durere. Au fost efectuate scanări RMN pentru a măsura țesutul adipos visceral (VAT), care înconjoară organele abdominale, și țesutul adipos subcutanat (SAT), care se află imediat sub piele.

Participanții au fost întrebați despre durerea cronică în diferite părți ale corpului, inclusiv gât, umeri, spate, șolduri, genunchi sau durere extinsă. Studiul a inclus și scanări RMN și evaluări ale durerii pentru un subset de 638 de participanți, aproximativ doi ani mai târziu, potrivit Medscape.

Vezi și: Strugurii, impact semnificativ asupra colesterolului. Polifenolii scad nivelul colesterolului rău

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Constatările studiului

Analiza a relevat o relație de tip dozaj-reacție între cantitatea de grăsime abdominală și numărul de site-uri cu dureri cronice. Asociația a fost deosebit de puternică în rândul femeilor, cu o rată mai mare a durerii cronice legată de creșterea nivelului de VAT și SAT. Pentru femei, șansele de a experimenta dureri în mai multe zone erau de două ori mai mari pentru VAT și cu 60% mai mari pentru SAT și raportul VAT.

În rândul bărbaților, aceste rate de șanse erau mai mici, dar încă semnificative. Nivelurile mai mari de grăsime abdominală au fost în mod constant asociate cu o probabilitate mai mare de dureri cronice, cu o corelație mai pronunțată în rândul femeilor.

Grăsimea abdominală - FOTO: Freepik@anastasimorozova1995

Limitările studiului

Autorii recunosc mai multe limitări, inclusiv dimensiunea relativ mică a eșantionului pentru imaginile repetate și lipsa de date privind severitatea durerii. Natura observațională a studiului înseamnă că nu poate stabili o relație de cauzalitate între grăsimea abdominală și durerea cronică. Vizitele suplimentare ar putea oferi informații suplimentare despre modelele și variațiile durerii cronice.

Vezi și: Tratamentul oral anti-COVID, ce trebuie să știi. Prof. dr. Aysel Florescu: Este demonstrat ca eficiență virală. A redus foarte mult riscul de spitalizare

Vezi și: XEC, noua variantă COVID. Se răspândește rapid

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Implicații viitoare

Studiul concluzionează că grăsimea abdominală, în special excesul și depozitele ectopice de grăsime, sunt legate de durerea musculoscheletică cronică. Autorii sugerează că reducerea grăsimii abdominale ar putea fi un obiectiv viabil pentru gestionarea durerii cronice, în special în cazurile de durere în mai multe zone.

Cercetătorii notează, de asemenea, că asociațiile mai puternice observate în rândul femeilor ar putea fi datorate diferențelor în distribuția grăsimii și factorilor hormonali.

Această cercetare subliniază importanța abordării obezității abdominale nu doar pentru sănătatea generală, ci și ca o strategie potențială pentru gestionarea durerii cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel