Grădina senzorială, terapie anti-stres și stimularea simțurilor Cui se adresează

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Gradina senzoriala – FOTO: Pexels@Victoria_Borodinova
Gradina senzoriala – FOTO: Pexels@Victoria_Borodinova

Grădina senzorială este o terapie pentru stimularea tuturor simțurilor. Oricine care stă la curte poate avea propria grădină senzorială.

Grădina sezorială pune accent de puterea naturii. Grădina senzorială are efect terapeutic pentru adulţi şi copii deopotrivă. Terapia horticolă este o modalitate utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru relaxare şi vindecare, utilizând cele 5 simţuri, și anume văz, auz, miros, gust, atingere.

Terapie cu plante

Grădinile senzoriale sunt potrivit Asociației Americane de Terapie Terapie, "un mediu dominat de plante conceput în mod intenționat pentru a facilita interacțiunea cu elementele de vindecare ale naturii. Interacțiunile pot fi pasive sau active, în funcție de designul grădinii și de necesitățile utilizatorilor. "Unele dintre tipurile de grădini terapeutice includ grădini senzoriale, grădini de vindecare, grădini restaurate, grădini care permit grădini de habilitare.

Vezi și: La ce să fii atent când mergi la piscină. Dorobăț, avertisment despre concedii: Boala călătorului, meningită și encefalită

Beneficii

Beneficiile grădinii senzoriale sunt nenumărate. Pot reduce stresul cotidian,  au efecte terapeutice pozitive asupra copiilor cu vârsta intre 3-12 ani care îşi pot dezvolta cele 5 simţuri prin intermediul plantelor.

Grădinile senzoriale au efecte terapeutice și asupra persoanelor cu diverse patologii şi dizabilităţi precum boala Alzheimer, paralizie, orbire, demență.

Acești oameni, ca toți ceilalți, pot beneficia de contactul cu natura care are loc într-un context adecvat conceput și conceput pentru a facilita recuperarea psiho-fizică și pentru a întări activitățile reziduale.

Vezi și: Semaforul alimentelor. Wiener, despre cele CINCI culori: Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor

Rezultate pozitive

Rezultatele pozitive ale grădinii senzoriale sunt, prin urmare, evidente și dovedite pentru toți oamenii, în special în ceea ce privește bunăstarea psiho-fizică și emoțională. Grădina senzorială devine un fel de colț de relaxare unde puteți contempla natura, unde puteți gândi sau nu la nimic, unde puteți mirosi, unde puteți admira culorile, unde puteți gusta aromele, unde puteți mângâia plante, unde puteți auzi sunetele și tăcerile naturii.

Este un loc în care vederea, mirosul, auzul, atingerea și gustul sunt protagoniștii și ghidurile absolute pentru a descoperi o lume naturală și pentru a ne face să ne simțim o parte integrantă a acesteia.

Vezi și: Ceaiul de tei. Ce tratează și cui îi este complet INTERZIS. Poate cauza hemoragie și accelerarea ritmului cardiac

Eliberează stresul

În plus față de stimularea simțurilor, terapia în grădină tinde să elibereze stresul, să atenueze depresia, să îmbunătățească creativitatea, să promoveze emoțiile plăcute, să îmbunătățească abilitățile motorii și să reducă negativitatea.

Pacienții care se recuperează în urma unor afecţiuni sau intervenții chirurgicale minore care au fost expuși în grădini senzoriale pentru terapie tind să se recupereze mai repede decât ceilalţi.

Potrivit Universității din Minnesota, Roger Ulrich, profesor și director al Centrului de Sisteme și Proiectare în Sănătate de la Universitatea Texas A & M, a constatat că vizualizarea scenelor sau elementelor naturale stimulează recuperarea stresului prin evocarea sentimentelor pozitive, ținând seama atenția / interesul și blocând sau reducând gândurile stresante. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel