Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de infecția cu bacteria Neisseria gonorrhoeae, care infectează membranele mucoase ale tractului reproducător, inclusiv colul uterin, uterul și trompele uterine la femei, precum și uretra la femei și bărbați.
Neisseria gonorrhoeae poate infecta, de asemenea, membranele mucoase ale gurii, gâtului, ochilor și rectului.
"Gonoreea este o infecție bacteriană, produsă de către Neisseria gonorrhoeae, vorbim despre coci grupați în diplo, ca boabele de cafea, ușor de recunoscut la microscop, la o analiză ușoară", ne-a spus medicul Olga Simionescu.
Cât de frecventă este gonoreea?
Potrivit CDC, gonoreea este o boală infecțioasă foarte frecventă. Gonoreea este a doua cea mai frecvent raportată infecție bacteriană cu transmitere sexuală în Statele Unite.
Cu toate acestea, multe infecții sunt asimptomatice, astfel încât cazurile raportate surprind doar o fracțiune din povara reală.
Cum se transmite gonoreea?
Gonoreea se transmite prin contact sexual. Nu este necesar să aibă loc ejacularea pentru ca gonoreea să fie transmisă sau dobândită. Gonoreea poate fi, de asemenea, transmisă perinatal de la mamă la copil în timpul nașterii.
Persoanele care au avut gonoree și au primit tratament pot fi reinfectate dacă au contact sexual cu o persoană infectată cu gonoree.
Orice persoană activă din punct de vedere sexual poate fi infectată cu gonoree.
"Din fericire este foarte zgomotoasă la bărbat, uretrita acută are o incubație scurtă de 1-3 zile și, practic, este boala care venea în trecut, când noi făceam gărzi în Colentina, ziua de marți, pentru că venea după weekend", a declarat prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și șeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
Potrivit medicului Olga Simionescu, gnoreea se manifestă mai agresiv la bărbați decât la femei.
"Este caracterizată prin existența unei scurgeri de culoare verzuie. La femeie trece aproape asimptomatică și se tratează foarte simplu cu antibiotice. Este o boală foarte ușor de tratat”, a mai spus medicul.
Gonoreea - care sunt semnele că o ai
Mulți bărbați cu gonoree sunt asimptomatici, însă atunci când sunt prezente, semnele și simptomele infecției uretrale la bărbați includ disurie sau o secreție uretrală albă, galbenă sau verde care apare, de obicei, la 1 până la 14 zile după infectare.
În cazurile în care infecția uretrală este complicată de epididimită, bărbații cu gonoree se pot plânge, de asemenea, de dureri testiculare sau scrotale.
Majoritatea femeilor cu gonoree sunt asimptomatice și chiar și atunci când o femeie are simptome, acestea sunt adesea atât de ușoare și nespecifice încât sunt confundate cu o infecție vezicală sau vaginală.
Simptomele și semnele inițiale la femei includ disurie, secreții vaginale crescute sau sângerări vaginale între menstruații. Femeile cu gonoree sunt expuse riscului de a dezvolta complicații grave din cauza infecției, indiferent de prezența sau severitatea simptomelor.
Simptomele infecției rectale, atât la bărbați, cât și la femei, pot include secreții, mâncărimi anale, durere, sângerare sau scaune dureroase. Infecția rectală poate fi, de asemenea, asimptomatică.
Infecția faringiană poate provoca dureri de gât, dar de obicei este asimptomatică, potrivit CDC.
Gonoreea duce la complicații dacă nu este tratată
Medicul Olga Simionescu atrage atenția că deși gonoreea se tratează ușor, dacă nu este depistată și tratată, în timp, aceasta poate să ducă la complicații.
Gonoreea netratată poate provoca probleme de sănătate grave și permanente atât la femei, cât și la bărbați.
La femei, gonoreea se poate răspândi în uter sau în trompele uterine și poate provoca boala inflamatorie pelvină (PID). Simptomele pot fi destul de ușoare sau pot fi foarte severe și pot include dureri abdominale și febră. PID poate duce la abcese interne și dureri pelviene cronice. De asemenea, PID poate deteriora trompele uterine suficient de mult pentru a provoca infertilitate sau pentru a crește riscul de sarcină ectopică.
La bărbați, gonoreea poate fi complicată de epididimită. În cazuri rare, aceasta poate duce la infertilitate.
Dacă nu este tratată, gonoreea se poate răspândi, de asemenea, în sânge și poate provoca o infecție gonococică diseminată (DGI). DGI se caracterizează de obicei prin artrită, tenosinovită și/sau dermatită, potrivit CDC.
"Sigur că există complicații din nefericire, dacă boala nu e recunoscută. Locale, de vecinătate și la distanță, incluzând inclusiv perihepatita, sindromul Fitz-Hugh–Curtis, sau balanitele circinate sau artrita reactivă Reiter la vârste adulte. Toate aceste lucruri își pot găsi o explicație cândva.
Tratamentul este simplu, cu antibiotice câteva zile: azitromicină, cu rezultat de eradicare completă foarte bun. Dar, dacă el vine la pachet și cu Clamydia, aceasta trebuie tratată și de obicei se pune și un tratament adiacent pentru Chlamydia", a conchis medicul Olga Simionescu.
Cum se diagnostichează gonoreea?
Gonoreea urogenitală poate fi diagnosticată prin testarea probelor de urină, uretrale (pentru bărbați) sau endocervicale sau vaginale (pentru femei), utilizând testul de amplificare a acidului nucleic (NAAT).
Gonoreea poate fi diagnosticată, de asemenea, cu ajutorul culturii de gonoree, care necesită eșantioane de tampon endocervical sau uretral.
Testele de diagnosticare rectală și orală pentru gonoree (precum și pentru chlamydia), autorizate de FDA, au fost validate pentru utilizare clinică
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.