Cum știi că ai gonoree. Semnul de pe lenjeria intimă: Este foarte zgomotoasă, dar ușor de tratat

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Gonoree - Foto: Freepik @almesran57
Gonoree - Foto: Freepik @almesran57

Ce este gonoreea, care sunt simptomele, cauzele, cum se pune diagnosticul și cum se tratează.

Gonoreea este o infecție bacteriană transmisă pe cale sexuală, cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae și afectează în principal zonele umede și calde ale corpului, inclusiv uretra, ochii, gâtul, vaginul, anusul și sistemul reproducător feminin și trompele uterine.

"Gonoreea este o infecție bacteriană, produsă de către Neisseria gonorrhoeae, vorbim despre coci grupați în diplo, ca boabele de cafea, ușor de recunoscut la microscop, la o analiză ușoară", ne-a spus medicul Olga Simionescu.

Orice persoană activă din punct de vedere sexual poate fi infectată cu gonoree, iar simptomele pot varia în funcție de zona infectată și de sexul persoanei afectate.

La barbați, simptomele includ:

- durere sau senzație de arsură la urinare

- secreție purulentă alb-gălbuie sau verde

- durere sau sensibilitate la nivelul testicular

La femei, simptomele includ:

- secreție vaginală neobișnuită

- durere sau senzație de arsură la urinare

- sângerări intermenstruale sau menstruații mai abundente

- durere abdominală sau pelvină

Infecțiile rectale se manifestă prin:

- mâncărimi anale

- secreție rectală

- durere sau disconfort la defecare

- sângerare rectală

Infecțiile în gât se manifestă prin:

- durere în gât

- ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului

- dificultăți la înghițire.

"Din fericire este foarte zgomotoasă la bărbat, uretrita acută are o incubație scurtă de 1-3 zile și, practic, este boala care venea în trecut, când noi făceam gărzi în Colentina, ziua de marți, pentru că venea după weekend", a declarat prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și șeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Potrivit medicului Olga Simionescu, gonoreea se manifestă mai agresiv la bărbați decât la femei.

"Este caracterizată prin existența unei scurgeri de culoare verzuie. La femeie trece aproape asimptomatică și se tratează foarte simplu cu antibiotice. Este o boală foarte ușor de tratat”, a mai spus medicul, care a atras atenția că, deși gonoreea se tratează ușor, dacă nu este depistată și tratată, în timp, aceasta poate duce la complicații.

"Sigur că există complicații din nefericire, dacă boala nu e recunoscută. Locale, de vecinătate și la distanță, incluzând inclusiv perihepatita, sindromul Fitz-Hugh–Curtis, sau balanite circinata sau artrita reactivă Reiter la vârste adulte. Toate aceste lucruri își pot găsi o explicație cândva.

Tratamentul este simplu, cu antibiotice câteva zile, cu rezultat de eradicare completă foarte bun. Dar, dacă el vine la pachet și cu Clamydia, aceasta trebuie tratată și de obicei se pune și un tratament adiacent pentru Chlamydia", a conchis medicul Olga Simionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel