Glosar: Numere importante pentru sănătatea ta

Dana Lascu |
Data publicării:
Dieta nu se ține doar ca să slăbești, ci și ca să fii sănătos
Dieta nu se ține doar ca să slăbești, ci și ca să fii sănătos

Când corelăm cifrele cu sănătatea, primul lucru la care ne gândim este greutatea. Dar numărul kilogramelor nu este singurul care contează. Iată o listă cu cifre importante pentru sănătatea noastră.

Specialiștii de la webmd.com au realizat o listă a cifrelor care contează atunci când vobim de sănătate, altele decât cel al kilogramelor. 

Indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală arată dacă, la înălțimea dumneavoastră aveți o greutate „sănătoasă", dar nu e neapărat un calcul imbatabil. Tipul corpului, grupul etnic din care faceți parte și masa musculară pot schimba semnificația acestei cifre. De exemplu, dacă începeți să exersați în mod regulat, puteți câștiga greutate în timp ce construiți mușchii. Când încercați să slăbiți pentru a fi mai sănătoși, există și alte numere cărora ar trebuie să le acordați atenție și în loc să vă concentrați doar pe ce arată cântarul.

Dimensiunea taliei

Expirați și înfășurați centimetrul în jurul taliei, la jumătatea distanței dintre osul bazinului și coaste. Indiferent de înălțimea sau tipul corpului, dacă talia ta măsoară mai mult de 101 de centimetri (88 de centimetri pentru femeile care nu sunt însărcinate), probabil că aveți prea multe grăsimi în jurul inimii, ficatului, rinichilor și a altor organe. Pe lângă faptul că aveți nevoie de o dimensiune mai mare a pantalonilor, este mai probabil să aveți boli de inimă, tensiune arterială crescută, diabet, apnee în somn și cancer colorectal.

Tensiunea arterială

În mod ideal, când vorbim de tensiune, ar fi bine ca numărul superior sau „sistolic" să fie sub 120, iar cel inferior sau „diastolic" să fie sub 80. Dacă ajungeți sau depășiți 130 cu 80, aveți hipertensiune, după standardele americane și pre-hipertensiune (dacă e până la 130 cu 89) după ghidurile europene. Este posibil să nu aveți simptome, dar vă poate afecta inima și vasele de sânge. În cele din urmă, hipertensiunea poate provoca și probleme cu rinichii, ochii și viața sexuală.

Glicemia

Când sunteți sănătoși, ar trebui să fie sub 100 mg / dl înainte de a mânca și mai puțin de 140 mg / dl la câteva ore mai târziu, arată experții americani. Ca regulă generală, medicul este cel care stabilește dacă e prea mică sau prea mare cantitatea de zahăr în sângele pacientului, în funcție de rezultatele analizelor. Dar, e bine de știut că nivelurile mai ridicate ale glicemiei pot determina leziuni pe termen lung ale inimii, vaselor de sânge și rinichilor. Exercițiile zilnice și alimentația sănătoasă pot ajuta la scăderea glicemiei.

Profilul lipidic

Acest set de teste măsoară diferite tipuri de grăsimi din sânge: colesterolul „rău" (LDL), colesterolul „bun" (HDL) și trigliceridele. Regula generală este că scorul total al colesterolului trebuie să fie mai mic de 200 mg / dl, arată experții webmed.com. De asemenea, ei spun că HDL trebuie să fie de 60 mg/dl sau mai mult și trigliceridele dumneavoastră sub 150 mg/dl. Nivelurile nesănătoase ar putea duce la artere îngustate sau blocate, atac de cord și accident vascular cerebral.

Exerciții

Ar trebui să faceți cel puțin 30 de minute pe zi de exerciții fizice, minimum 5 zile pe săptămână. Poate fi vorba de exerciții moderate (inima pompează, plămânii funcționează) cum ar fi mersul pe jos în pas alert sau grădinăritul. Cel mai bine este să distribuiți activitatea, în timpul săptămânii și chiar a zilei, atâta timp cât o faceți în reprize de cel puțin 10 minute fiecare. Asigurați-vă că de două ori pe săptămână folosiți toți mușchii majori pentru a-i menține puternici. Mușchii ard mai multe calorii decât grăsimi, chiar și în repaus.

Timpul de stat jos

Chiar dacă faci exerciții o oră pe zi, 7 zile pe săptămână, asta nu va anula efectele nesănătoase ale statului jos în restul zilei. Când stați așezat, metabolismul încetinește, astfel încât ardeți mai puține calorii. Mușchii și articulațiile se înrăutățesc, iar spatele poate fi afectat. Ideal este să vă ridicați la fiecare 30 de minute. Întindeți-vă sau faceți o scurtă plimbare. Aceasta este o modalitate bună de a vă ajuta să nu mai puneți la loc kilogramele pierdute la sală și, eventual, să trăiți mai mult și mai sănătos.

Numărul pașilor făcuți

Pentru a vă îmbunătăți sănătatea și starea de spirit, 10.000 de pași în fiecare zi este numărul pe care-l recomandă toată lumea. Dar nu este nimic magic în exact numărul acesta. Oriunde te-ai situa între 4.000 și 18.000 de pași poate fi bine pentru tine. Sunt importante și „tipurile" de pași. Ideea este să vă asigurați că aveți suficientă activitate moderată în fiecare zi. Adică să edrgeți într-un pa alert, nu leneș. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce număr de pași are sens pentru dumneavoastră. O aplicație smartphone sau un ceas de fitness vă poate ajuta să vă atingeți obiectivul.

Somnul

Adulții au nevoie, de obicei, între 7 și 9 ore de somn pe noapte. Corpurile noastre folosesc acel timp pentru a repara țesuturile, a produce hormoni și pentru a crește mușchii. Creierele noastre îl folosesc pentru a procesa informația primită și ce am învățat în timpul zilei. Somnul insuficient vă poate face foame – iar alegerile alimentare, arată studiile, vor fi din cele nesănătoase!

Apa

Rămâneți hidratați dacă deți apă atunci când vă este sete. Pentru a stabili o regulă de bază, beți cel puțin un pahar de apă cu și între fiecare masă. Este posibil să aveți nevoie de mai mult dacă afară este cald sau uscat sau când sunteți gravidă. Beți înainte de a vă antrena, la fiecare 10-20 de minute în timpul exercițiului (în funcție de vreme și de cât de mult transpirați) și în decurs de 30 de minute după aceea.

Țigările

0 sau zero, oricum preferați, e același lucru! Țigările cauzează mai multe decese decât HIV, consumul ilegal de droguri, alcoolul, accidentele auto și incidentele de arme la un loc. Nici să fii fumător „ușor" sau „social" nu este în regulă. Chiar dacă fumați mai puțin de cinci țigări pe zi, puteți avea semne timpurii de boli de inimă și de alte probleme de sănătate. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă vreți să vă lăsați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel