Glioblastom, de ce bărbații au risc mai mare de deces? Acest studiu explică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Femeile cu glioblastom raspund mai bine la tratament decat barbatii cu aceiasi forma de cancer
Femeile cu glioblastom raspund mai bine la tratament decat barbatii cu aceiasi forma de cancer

Tumorile cerebrale sunt diferite la bărbați și la femei la nivel celular de bază, au constatat cercetătorii. Bărbații au risc mai mare de deces de cancer cerebral - Glioblastom - decât femeile și un nou studiu explică de ce.

Tumorile glioblastomului sunt fundamental diferite la bărbați și femei, au constatat cercetătorii. Diferite procese conduc la apariția tumorilor glioblastomului la bărbați și la femei și acestea răspund diferit la tratament, au arătat dr. Josh Rubin și colegii săi de la Universitatea Washington din St. Louis. Ei cred că același lucru poate fi valabil și pentru alte tumori, așa că ar trebui ca oamenii de știință să-și reorienteze studiile privind evaluarea tratamentelor în funcție de sexul subiectului.

Am constatat că terapia standard este mai eficace la femei comparativ cu pacienții de sex masculin, în glioblastom", au scris cercetătorii în studiul publicat pe 2 ianuarie în revista Science Translational Medicine.

Chiar și mai surprinzător este faptul că hormonii nu au nimic de-a face cu aceste diferențe.

Rata de suraviețuire este mică, în ambele cazuri

Glioblastoamele sunt un subtip de tumoare cerebrală. Potrivit Societății Americane pentru Cancer, în anul 2018, aproape 24.000 de persoane au fost diagnosticate cu un tip de tumoare malignă la nivelul creierului, din care aproape 14.000 au fost bărbați și 10.000 de femei. Rata de supraviețuire la glioblastom este scăzută: 19% dintre adulții cu vârsta până la 44 de ani vor trăi cinci ani sau mai mult după diagnostic și doar 5% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani vor trăi atât de mult, notează NBC News.

În timp ce prognoza este proastă atât pentru bărbații cât și pentru femeile cu glioblastom, femeile trăiesc puțin mai mult după tratament, care de obicei implică intervenții chirurgicale, radiații și apoi chimioterapie, de obicei cu un medicament numit temozolomidă.

Rubin a fost interesat de diferențele de sex în ratele de supraviețuire în cancer și de modul în care oamenii sunt ajutați de terapii. În cercetările anterioare, echipa lui Rubin a arătat că este mai ușor să transformi o celulă masculină într-o celulă tumorală.

Bărbații mor mai repede și în număr mai mare

A fost recunoscut de mulți ani că, în general, bărbații tind să moară mai des și mai repede de cancer decât decât femeile", a declarat Rubin, pentru NBC News. Conform estimărilor din 2018 ale Societății Americane de Cancer, în SUA 856.000 de bărbați și 879.000 de femei au fost diagnosticați cu cancer și 323.000 de bărbați au decedat de cancer, față de 286.000 de femei.

Rubin a analizat mai îndeaproape pacienții cu glioblastom, utilizând scanări prin imagistică cu rezonanță magnetică (RMN) și date dintr-o bază de date pentru cancer. Aceștia au abordat 63 de pacienți care au primit îngrijire standard pentru glioblastom și au descoperit că femeile au fost ajutate mai mult prin tratament standard decât bărbații.

Bărbații nu au răspuns la tratament și am vrut să înțelegem de ce, așa că ne-am uitat la genetica de baza a tumorilor pacienților", a explicat Rubin. Cercetătorii aau folosit atlasul genomului cancerului, unde sunt stocate detalii de genetică a diferitelor tumori, pentru cercetare.

Diferențe la nivel genetic

Am observat diferențe extraordinare genetice de sex în tumorile pacienților cu glioblastom care au fost corelate cu supraviețuirea", a spus Jingqin „Rosy" Luo,un alt cercetător care a lucrat la studiu.

Oamenii de știință au descoperit 10 grupuri diferite de glioblastom - cinci la bărbați și cinci la femei. Un subtip pentru fiecare sex, diferit pentru bărbați și femei, a fost mai ușor de tratat. Femeile cu acest subtip au trăit în medie trei ani, comparativ cu puțin peste un an pentru cele cu celelalte patru tipuri. Pentru bărbați, cei cu subtipul „ușor" au trăit aproximativ 18 luni, comparativ cu aproximativ un an pentru celelalte subtipuri.

Acesta este un argument pentru ceea ce se numește terapie personalizată, care a implicat teste ADN ale tumorii pacientului pentru a determina cel mai bun curs de tratament. Dar concluziile arată, de asemenea, că sexul este un aspect important și separat, a spus Rubin.

La femei, genele importante au fost implicate în răspândirea celulelor canceroase, în timp ce la bărbați, a fost vorba despre proliferarea celulelor tumorale, a descoperit echipa lui Rubin.

Diferențe din momentul conceperii

Bărbații și femelele diferă de momentul conceperii. Blastocitele bărbaților - celulelor care încep să crească după ce sperma întâlnește evolula - cresc mai repede, a spus Rubin. Genetica afectează aceasta: bărbații au un cromozom X și Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. Există un proces numit „imprinting" („întipărire") în care anumite gene sunt tăcute în funcție de părintele de la care provin (de la tată sau de la mamă), iar hormonii unei femei afectează activitatea genelor copilului în uter.

După ce se naște o persoană, propriii hormoni circulanți, cum ar fi testosteronul și estrogenul, afectează multe zone ale sănătății. Dar asta nu pare să conteze în glioblastom, a spus Rubin. Asta pentru că diferențele de sex există în ciuda vârstei - iar hormonii circulanți diferă foarte mult în funcție de vârstă.

Rubin a spus că echipa sa va trebui să demonstreze aceleași constatări și la alte tipuri de cancer, dar el crede ca efectul va fi asemănător. „Lucrarea pe care am realizat-o ar sugera că mecanismele moleculare sunt fundamental diferite la bărbați și la femei", a spus el.

Abordările personalizate privind tratamentul cancerului trebuie să ia în considerare dacă un pacient este bărbat sau femeie, în același mod în care medicina personalizată trebuie să țină cont de vârsta unui pacient", a adăugat el.

Studiul, integral (open acces), poate fi găit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel