Glifosatul, pericolul ascuns din farfurie. Erbicidul care duce la cancer și alte boli. Dr. Răzvan Vintilescu: Se comportă ca un intrus invizibil. Provoacă daune pe termen lung

Monika Baciu |
Data publicării:
glifosatul - FOTO: Freepik@pejuangibu1981@ rawpixel.com
glifosatul - FOTO: Freepik@pejuangibu1981@ rawpixel.com

Acest intrus din struguri poate declanșa cancerul sau multe alte boli. Medicii trag un mare semnal de alarmă despre complicațiile grave pe care le provoacă.

Vezi și: Glaucomul, hoțul tăcut al vederii. Care sunt primele semne și când trebuie operat

În fiecare zi, milioane de oameni consumă fructe și legume fără să știe că ar putea ingera o substanță chimică periculoasă, care, deși este legală, ridică semne majore de întrebare în privința siguranței alimentare.

Este vorba despre glifosat, un erbicid total, utilizat pe scară largă în agricultură pentru a distruge buruienile care pun în pericol culturile. Însă această substanță controversată nu se oprește la buruieni – ea poate ajunge direct în alimentele pe care le consumăm zilnic, iar efectele sale asupra sănătății sunt tot mai clare.

Glifosatul, intrusul ascuns în struguri

Dr. Răzvan Vintilescu a explicat, într-un clip postat pe pagina sa de TikTok, un detaliu dur despre cum ne otrăvim în fiecare zi, fără să știm.

"Îți vorbesc de o substanță chimică ce poate cauza boli fatale și e vândută la liber în orice oraș, sat și online și este găsită pe coaja fructelor, dar și în interiorul lor. Nu se vorbește despre pericolul acesta și o să vedeți de ce sunteți în pericol, mai ales, dacă consumați struguri nespălați.

E o substanță chimică inventată pentru a face viața mai ușoară fermierilor din întreaga lume, pentru că distruge complet buruienile care sufocă culturile. Substanța se cheamă glifosat, cunoscută ca erbicid total", a explicat dr. Răzvan Vintilescu, în clipul postat pe pagina sa de TikTok.

Vezi și: Evoluția bolii Alzheimer în două faze distincte: inflamație și degenerare neuronală

Cum ajunge glifosatul în farfurie

În podgorii, fermierii folosesc erbicide pentru a curăța buruienile dintre vițele de vie, proces care face recoltarea mai eficientă și protejează vița de vie de concurența dăunătoarelor plante.

"Pe măsură ce distruge buruienile, acest erbicid, se prinde de culturile crescute acolo. Așa ajunge încet și sigur, din câmpul de porumb sau de grâu direct în farfuria ta. Strugurii sunt o țintă ușoară pentru glifosat. În podogorii, fermierii folosesc adesea erbicide pentru a curăța buruienile dintre rândurile de viță de vie, lucrul acesta face recoltarea mai ușoară și menține vița de vie sănătoasă.

Problema e că atunci când se aplică glifosat nu rămâne doar la rădăcinile buruienilor, se absoarbe prin sol și ajunge în struguri, în boabele pline de suc. Strugurii nu au pielea dură a altor fructe, iar chimicalele pătrund ușor în ele.

Atunci când savurezi o doză de strugure proaspăt, s-ar putea să ingerezi și o doză mică de glifosat fără să îți dai seama.

Erbicidul acesta este foarte, foarte periculos pentru că nu se oprește doar la buruieni. Ajunge în pământ, apă, cel mai periculos în hrana pe care o mănânci",  a explicat dr. Răzvan Vintilescu.

Vezi și: Proteina USP50, cheia în replicarea ADN-ului și combaterea cancerului. Detectează leziunile ADN-ului și menține stabilitatea genomică

Struguri - FOTO: Freepik

Pericolele pentru sănătatea umană

Deși este considerat sigur de unele autorități de reglementare, studii recente sugerează că glifosatul poate avea efecte nocive asupra sănătății. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a catalogat glifosatul drept "probabil cancerigen," iar alte cercetări arată că acesta poate afecta fertilitatea, hormonii, funcționarea ficatului și chiar sistemul nervos.

"Odată ce intră în organismul tău se comportă ca un intrus invizibil, provocând daune pe termen lung.

Este vorba de cum poate afecta celulele umane, despre faptul că poate deteriora ADN-ul și poate perturba funcționarea normal a hormonilor. Dovezile sunt tot mai clare. Și OMS a trebuit să recunoască că glifosatul este probabil cancerigen. Substanța asta poate imita hormonii din corp, ducând la dereglări ale sistemului endocrin.

Asta înseamnă că poate afecta fertilitatea, poate crește riscul de avorturi spontale sau poate provoca pubertatea precoce. Glifosatul poate contribui la dezvoltarea ficatului gras non-alcoolic, o boală care apare atunci când ficatul începe să acumuleze grăsimi, ducând la inflamație și cicatrizare.

Glifosatul poate avea efecte neurotoxice, crescând riscul de tulburări precum Parkinson sau Alzheimer. Nu în ultimul rând, glifosatul poate distruge bacteriile benefice din intestine lăsând loc bacteriilor dăunătoare, care vor prelua controlul.

Rezultatul: probleme digestive, sindrom de colon iritabil și chiar boli autoimune", a mai explicat dr. Răzvan Vintilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel