Glaucom, ghid. Boala numită glaucom este cauzată de un fluid produs de ochi cu scopul de a curăța și hrăni țesuturile. Acest fluid curge printr-un canal numit unghiul de drenaj, iar când aveți glaucom, canalul nu mai funcționează bine și fluidul provoacă presiune în interiorul ochiului.
Glaucom, ghid: când apare
Șansele de a avea această afecțiune cresc dacă unul dintre părinți, un frate, o soră sau o rudă a avut glaucom, dar și dacă aveți peste 40 de ani, sunteți afro-americani sau hispanici. Alte motive: presiune mare în ochi, leziuni oculare sau intervenții chirurgicale, corneea subțire, diabet, hipertensiune arterială sau boli de inimă, probleme cu nervul optic, folosiți steroizi sau pastile.
Glaucom, ghid: tipuri
Există 4 tipuri principale de glaucom, scriu experții webmd. Cel mai frecvent este glaucomul cu unghi deschis, care afectează aproximativ 90% dintre oameni. Se numește "unghi deschis", deoarece există o deschidere clară a canalului de drenaj, care se înfundă mai departe în interior. Acest tip de glaucom survine încet și se poate să nu observați niciun simptom la început.
Un alt tip de glaucom - unghi-închidere - apare rapid și constituie o urgență medicală. Survine, de regulă, la oamenii cu o deschidere îngustă a canalului de drenaj, care se blochează brusc, menține fluidul care curge din ochi și crește presiunea din interiorul ochiului.
Un alt tip e cel în care presiunea din ochi este normală, dar apar totuși leziuni ale nervilor optici – doctorii nu știu sigur din ce motiv.
Medicul vă poate sugera un tratament care să aducă presiunea asupra ochiului la un nivel mai scăzut decât cel normal.
Glaucomul congenital este o formă rară a bolii care afectează copiii. Apare când canalele de drenaj din ochi nu se dezvoltă corespunzător în uter. Chirurgia poate rezolva problema dacă se intervine la timp. Majoritatea copiilor care sunt tratați devreme vor avea viziune normală de-a lungul vieții.
Glaucom, ghid: simptome
Unele tipuri de glaucom - cu unghi deschis și cu tensiune normală – apar încet. La fle și simptomele, însă ele sunt vizibile când boala este înaintată. Fără tratament, veți pierdeți vederea laterală și nu veți mai vedea obiecte din colțul ochiului.
Cea mai bună metodă de depistare a glacuomului este examenul oftalmologic. Medicul fac următoarele teste: măsoară presiunea din interiorul ochiului, testează vederea laterală, măsoară grosimea corneei, folosește un instrument de mărire pentru a vă verifica nervul optic pentru leziuni, face o imagine a nervului optic, verifică unghiul de drenaj din ochi.
Glaucom, ghid: tratament
În unele situații, doctorul poate sugera picături pentru ochi sau pilule pentru a vă gestiona glaucomul. Acestea scad fluidul din ochi și îl ajută să se scurgă. Medicați ar fi bine să fie luată zilnic ca să mențină lucrurile sub control. Dacă apar reacții adverse ca arsuri, înțepări și înroșirea ochilor anunțați-vă doctorul.
În alte cazuri, medicul apelează la chirurgie. Poate sugera o procedură numită trabeculoplastie laser pentru tratamentul glaucomului cu unghi deschis. "Operația cu laser poate reduce presiunea în ochi, dar efectele nu pot fi permanente. Unii oameni au nevoie de mai mult de o intervenție chirurgicală pentru a obține rezultate pe termen lung", arată sursa citată. Însă, "dacă medicina și chirurgia cu laser nu vă micșorează suficient presiunea oculară, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o procedură numită trabeculectomie", se mai precizează pe platforma de știri medicale amintită.
Experții susțin că aproximativ jumătate dintre persoanele cu glaucom nu știu că au această afecțiune, de aceea se recomandă vizite periodice la oftalmolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.