Ghiozdanul purtat incorect poate afecta coloana copiilor. Anul școlar a început, una din discuțiile de la începutul fiecărui an școlar este legată de greutatea pe care elevii o duc în spate, în ghiozdane. Medicul specialist de ortopedie pediatrică, Georgeana Țârloiu, vine cu sfaturi despre cum trebuie purtat ghiozdanul.
Avantajul ghiozdanului
Ghiozdanele sau rucsacurile, sunt extrem de populare în ziua de astăzi. Sunt de diverse culori, mărimi, forme şi materiale astfel încât putem observa cu uşurinţă că sunt purtate de cei cu vârsta fragedă, chiar și de copiii de doi ani, până la cei mai în vârstă. Deși de multe ori persoanele mai în vârstă preferă rucsacul tip troler pentru a le manevra mai ușor.
”Aceste minunate invenţii sunt concepute pentru a distribui greutatea încărcăturii între unii dintre cei mai puternici muşchi ai corpului (muşchi ai spatelui) şi pot fi considerate sigure, doar dacă sunt folosite în mod corect”, arată medicul specialist.
Vezi și: 5 greșeli care îți sabotează cura de slăbire. Antrenor: Extremele nu sunt deloc bune
Riscurile unei purtări incorecte
Atunci când ghiozdanul este purtat incorect pot apărea și durerile de spate. Atenție, însă, ghiozdanele nu provoacă scolioză.
”Purtarea lor incorecta sau greutatea lor prea mare pot duce la dureri de spate, gât sau umeri, precum şi probleme de postura. Scolioza nu apare în urma purtării incorecte a ghiozdanelor sau din cauza greutăţii lor mare”, mai notează medicul.
Recomandări pentru a alege rucsacul potrivit
Medicul specialist de ortopedie pediatrică arată ce fel de ghiozdane ar trebui să alegem pentru că cei mici să nu aibă dureri de spate.
”Ghiozdanele ar fi bine să:
- fie cât mai ușoare (atenţie: atunci când sunt goale, pentru a nu fi o greutate în plus când copilul are multe cărţi de cărat)
- nu cântărească mai mult de 5- 10% din greutatea copilului ( conform American Chiropractic Association - ACA)
- să fie o dimensiune potrivită pentru mărimea spatelui, adică nu mai lat decât spatele copilului şi ca lungime, de la nivelul umerilor până la şold la nivelul crestei iliace (puneţi copilul să ţină mâinile adunate în axilă - ca la imitaţia unui pui - şi de acolo începând să coboare cu degetele pe lângă corp până la şold unde simte că se opreşte mana în os => acel os fiind creasta iliacă)
- să aibă două bretele late de umăr, căptuşite şi reglabile
- să aibă curea în talie care să îl ţină aproape de corp şi/sau curea care să ţină bretelele conectate pentru a nu mai alunecă de pe umeri şi pentru a ajuta la distribuirea mai uniformă a greutăţii ghiozdanului pe spatele copilului.
- spate căptușit bine, pentru a proteja împotriva conţinutului, care pătrunde în spatele copilului
Explicati-le copilaşilor ca atunci când îşi poartă ghiozdanele pe un singur umăr nu e COOL, ci doar forţează musculatură de pe o jumătate a spatelui ce duce la contracturi musculare şi, în timp, la probleme de postura, mai explică medicul Georgana Țârloiu.
Vezi și: Colita de fermentație - cauze și simptome. Persoanele stresate, mai predispuse
Postura incorectă. Cum îți strâmbi coloana la școală. Dr Șfetcu Dumitrița explicații
Copii au început noul an școlar după o lungă perioadă de activitate redusă, la care se adaugă și cele câteva luni de izolare la domiciliu. Șfetcu Dumitrița a explicat care sunt probleme de coloană care pot apărea odată cu revenirea în bănci.
"Atâta timp cât copii au avut un program bine stabilit privind respectarea orelor de somn și implicarea în diverse activități fizice, reluarea cursurilor nu ar trebui să îi afecteze. Se reîntorc la acțiune.
Însă trebuie avută multă grijă, mai ales dacă postura copilului în banca este vicioasă pentru că ar putea apărea contracturi musculare și implicit dureri. Dacă poziția vicioasă a copilului nu este corectată, atunci pot apărea diferite tulburări de statică vertebrală, care pot duce în timp la scolioză. De aceea, atât părinții, cât și profesorii trebuie să fie extrem de atenți la orice semne de durere manifestate de copii", a explicat dr. Șfetcu Dumitrița.
Vezi și: Burnout-ul și moartea subită. Ciurea: Inima este bipolară cu creierul
Mai mult, medicul atrage atenția că postura incorectă a corpului, cum ar fi aceea de stat în bancă, în fața televizorului, a calculatorului, dar și a telefonului, poate duce la probleme ale coloanei, inclusiv scolioză.
"Poziția corectă în bancă este cu spatele lipit de spătarul scaunului, coatele la 90 grade cu corpul, genunchii la un nivel mai jos de cel al coapselor, tălpile lipite de sol, umerii aliniați la același nivel și drepți.
Postura incorectă a corpului menținută un timp îndelungat duce la accentuarea curburilor coloanei, generând disconfort, dureri de spate și musculare. Si, atunci când nu este corectă, poate duce la apariția scoliozei", a mai explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.