Balonarea este o problemă comună și adesea neplăcută, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această senzație de disconfort abdominal, adesea însoțită de gaze și senzația de plenitudine, poate avea diverse cauze, de la alimentație la stres.
Printre remedii se află cel mai puternic aliment, apreciat pentru proprietățile sale terapeutice, iar cercetările recente confirmă beneficiile sale asupra sănătății digestive.
Foto: Freepik @monkey_ass
Zingiber officinale, adică ghimbirul, este un condiment popular, folosit atât în bucătărie, cât și în medicina tradițională.
Studiile sugerează că ghimbirul are un efect carminativ, adică ajută la eliminarea gazelor intestinale și la reducerea balonării.
O cercetare publicată în World Journal of Gastroenterology a demonstrat că ghimbirul poate îmbunătăți motilitatea intestinal, ceea ce contribuie la ameliorarea simptomelor digestive, inclusiv balonarea.
Un alt studiu efectuat pe un număr semnificativ de pacienți cu sindrom de intestin iritabil a arătat că administrarea de ghimbir a redus semnificativ simptomele de balonare și disconfort abdominal.
Participanții au raportat o scădere a severității simptomelor, iar rezultatele sugerează că ghimbirul poate fi o opțiune naturală eficientă pentru gestionarea acestor afecțiuni.
Ghimbirul, recunoscut nu doar pentru aroma a distinctivă, aduce multe beneficii pentru sănătate. Utilizat în diverse forme, de la rădăcină proaspătă la pudră, ghimbirul joacă cel mai important rol în sprijinul sănătății digestive.
Ghimbirul ajută alimentele să părăsească mai repede stomacul. Această proprietate face ca ghimbirul să fie un remediu eficient împotriva grețurilor.
Ghimbirul este recomandat inclusiv pacienților care fac chimioterapie, pentru că le reduce disconfortul provocat de tratament, potrivit Hopkins Medicine, care mai scrie că inclusiv femeile însărcinate consumă ghimbir pentru a ameliora grețurile matinale, iar Academia Americană de Obstetrică și Gineologie recunoaște ghimbirul ca o soluție non-farmaceutică acceptatiblă pentru această problemă.
Printre beneficiile pe care le mai are ghimbirul pentru sănătate se numără și:
Foto: Freepik @jcomp
- reducerea grețurilor: greață matinală, greața postoperatorie, greața provocată de chimioterapie
- ameliorarea inflamației digestive
Un studiu realizat în Gastroenterology Research and Practice a arătat că ghimbirul poate reduce markerii inflamatorii, lucru de care pot beneficia pacienții cu afecțiuni inflamatorii intestinale precum colita ulcerativă și boala Crohn.
- îmbunătățirea digestiei
Ghimbirul stimulează secreția de salivă și sucuri gastrice, facilitând digestia alimentelor.
- reglarea florei intestinale
- dezvoltarea bacteriilor benefice
În ceea ce privește forma de consum a ghimbirului, ceaiul de ghimbir se dovedește a fi o alegere excelentă, mai ales în sezonul rece.
Acesta poate fi preparat ușor din ghimbir proaspăt, oferind un gust mai intens comparativ cu cel din pliculețele comerciale. Adăugarea de lămâie sau miere poate îmbunătăți atât aroma, cât și beneficiile pentru sănătate.
Pe lângă rădăcina proaspătă, ghimbirul poate fi folosit și sub formă de pudră, care are un termen mai lung de valabilitate. Ambele forme conțin aceleași beneficii nutriționale, dar ghimbirul proaspăt oferă o aromă mai puternică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.