E cod galben de ploi și vijelii în aproape toată țara, iar dr Tudor Ciuhodaru spune că pentru a fi în siguranță în caz de furtună ar trebui să respectăm următoarele reguli, din Ghidul său de supraviețuire în funcție de locul unde vă aflați:
A. În spațiile deschise:
a) dacă sunteți pieton:
1. nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice);
2. evitați apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice);
3. nu atingeți pereții adăpostului cu mâna, capul sau umerii;
4. nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred);
b) dacă sunteți în mașină:
1. trageți pe dreapta într-un loc ferit;
2. dacă aveți timp parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.
B. În locuințe:
1. închideți toate geamurile și ușile;
2. deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul chiar dacă nu funcționează în acel moment.
Rețineți:
1. Între 20 si 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtună și trăsnet.
2. Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vânt.
3. În cazul trăsnetului efectul este adesea letal, iar puținii supraviețuitori au frecvent sechele grave sau traume psihice.
4. Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăsniți în mașină sau în apartamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.