Gheorghe Mencinicopschi a murit la vârsta de 73 de ani, după o îndelungă suferință la plămâni, iar anunțul a fost făcut de Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni, scrie Agrointeligența.
Cercetătorul Gheorghe Mencinicopschi, născut în 1 mai 1949 în Domnești, Argeș și a fost biolog și biochimist.
Gheorghe Mencinicopschi a avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană și s-a remarcat drept o personalitate activă în domeniul alimentației din România, fiind și director al Institutului de Cercetări Alimentare.
De-a lungul carierei sale, a elaborat tratate de specialitate în domeniile alimentației, nutriției și biotehnologiei, publicând sute de lucrări în acest sens în țară și-n străinătate și a obținut 23 brevete de invenții.
”Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare. Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem.
Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare. Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată. Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului” a declarat Bibiana Stanciulov.
”Drum lin, Gheorghe Mencinicopschi! Cercetătorul științific, care a vegheat 42 ani la sănătatea alimentară a poporului roman, a trecut prin momente de cumpănă, dupa ce sănătatea i-a fost grav afectată în Penitenciarul Rahova” a scris și Electrecord pe Facebook, citează DC News.
Gheorghe Mencinicopschi, boală
În ultimii ani, medicul Gheorghe Mencinicopschi s-a luptat cu o boală la plămâni, pe care familia sa a pus-o pe seama perioadei petrecute în detenție la Rahova, după condamnarea din dosarul "Telepatia".
Anul trecut, în luna martie, s-a scris că Gheorghe Mencinicopschi nu mai putea respira fără oxigen și obosea imediat, având organismul foarte slabit. La acel moment, profesorul a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară. Suspiciunea familiei este că a contractat microbul din plamâni în anii de detenţie, în care a fost ţinut în frig, umezeala şi mucegai la Penitenciarul Rahova.
Fibroza pulmonară este o afecțiune care cauzează cicatrizarea și rigiditatea plămânilor. Acest lucru face dificilă respirația. Aceasta poate împiedica organismul să primească suficient oxigen și poate duce în cele din urmă la insuficiență respiratorie, insuficiență cardiacă sau alte complicații.
Cercetătorii cred în prezent că o combinație de expunere la iritanți pulmonari, cum ar fi anumite substanțe chimice, fumatul și infecțiile, împreună cu genetica și activitatea sistemului imunitar, joacă un rol cheie în fibroza pulmonară.
Cândva se credea că această afecțiune era cauzată de inflamație, dar în prezent, oamenii de știință cred că există un proces anormal de vindecare în plămâni care duce la cicatrizare. Formarea unor cicatrici pulmonare semnificative devine în cele din urmă fibroză pulmonară.
Ei bine, incidența bolilor respiratorii este una dramatică. 1 miliard de persoane suferă de diverse boli respiratorii în întreaga lume
"În domeniul bolilor respiratorii, vorbim despre 1 miliard de pacienți, dar când ne referim la fibroza pulmonară, mai exact fibroza pulmonară idiopatică (FPI), vorbim de aproximativ 3 milioane de persoane afectate. Boala pulmonară interstițială asociată sclerodermiei afectează 2,5 milioane de persoane, iar fibroza pulmonară – pentru care avem cea mai recentă aprobare – afectează 5 milioane de persoane", ne-a dezvăluit Farnaz Marzban.
Citește și: Tratament NOU pentru fibroza pulmonară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.