„Nicio țară nu va putea ieși din pandemie cu ajutorul dozelor booster, iar dozele booster de vaccin COVID nu înseamnă undă verde pentru a sărbători așa cum se crede. (...) Programele cu doza booster sunt susceptibile să prelungească pandemia, mai degrabă decât să îi pună capăt, prin deturnarea aprovizionării către țări care au deja un nivel ridicat de acoperire de vaccinare, oferind virusului mai multe șanse de răspândire și mutați în țări unde nu există acoperire”, a declarat directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.
Declarațiile directorului OMS vin în timp ce oficialii din domeniul sănătății din SUA promovează doza booster pentru toți rezidenții cu vârsta peste 16 ani, pe fondul unei creșteri a cazurilor de Covid cauzate de tulpina omicron. De asemenea, Israelul a anunțat marți că va oferi o a patra doză de vaccinuri Covid-19 persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. În Europa, majoritatea țărilor UE, inclusiv România, deja fac doza booster.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat țările să tragă învățăminte din cei doi ani de pandemie, reiterându-și apelul la o distribuire echitabilă a vaccinurilor.
„În pragul noului an, trebuie să învățăm cu toții lecțiile dureroase ale anului care se încheie. 2022 trebuie să fie sfârșitul pandemiei de COVID-19”, a insistat directorul OMS.
Experții mondiali în sănătate spun că apariția omicronului este legată de inegalitatea vaccinurilor. Se crede că Omicron a apărut de la un pacient cu HIV din Africa de Sud, unde doar 26% din populație este complet vaccinată, au spus oamenii de știință. Virusul suferă mutații deosebit de bine la persoanele cu sisteme imunitare compromise, unde poate trăi mult timp și își poate da seama cum să supraviețuiască în interiorul gazdei sale umane.
OMS estimează că doar jumătate dintre statele sale membre vor fi vaccinat cel puțin 40% din populația lor până la sfârșitul acestui an „din cauza distorsiunilor în aprovizionarea globală”, a spus Tedros.
Inechitatea vaccinurilor este „cea mai groaznică nedreptate a anului 2021”, a declarat Dr. Michael Ryan, directorul executiv al programului de urgență medicală al OMS, în cadrul briefingului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.