Gestionarea durerii în cazul persoanelor pe moarte. Tratamentul, dificil

Monika Baciu |
Data publicării:
durere - FOTO: Freepik@gerain0812
durere - FOTO: Freepik@gerain0812

Aceasta este cea mai mare provocare a persoanelor aflate pe moarte. Sunt clipe dramatice pentru cei care își trăiesc ultimele momente.

Accesul la gestionarea durerii este un drept fundamental al omului pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei aflați la sfârșitul vieții. La pacienții în stadiu terminal, durerea severă și necontrolată este o cauză comună de admitere la serviciile de urgență, iar tratamentul acesteia este provocator datorită genezei sale complexe și adesea multifactoriale. Scopul revizurii studiilor a fost să se identifice literatura disponibilă privind gestionarea durerii severe la sfârșitul vieții în serviciile de urgență, arată studiul publicat în MDPI.

Metodologie

Cercetătorii au efectuat o cercetare amănunțită, examinând informațiile din bazele de date MEDLINE, SCOPUS, EMBASE și CENTRAL, pentru studiile publicate până la 1 aprilie 2023. Am căutat studii care includ cercetări controlate randomizate, studii observaționale, revizuiri sistematice sau narative, rapoarte de caz și ghiduri care se concentrează pe modul de gestionare a durerii la sfârșitul vieții în departamentele de urgență.

Au fost identificate un total de 532 de articole. După examinarea titlurilor, rezumatelor și textelor integrale, 9 articole au fost incluse în revizuire: 5 revizuiri narative, 2 studii retrospective și 2 studii prospective. Extracția datelor s-a concentrat pe detalii ale autorului, anul publicării, tipul de manuscris, rezultate primare, populație, dimensiunea eșantionului, vârsta pacienților incluși, scala de durere utilizată, analgezice evaluate cu dozaj și concluzii.

Vezi și: Medicamentele pentru hipertensiunea arterială, asociate cu un risc mai mic de epilepsie

Durerea, simptom comun al persoanelor aflate pe moarte

Durerea este frecvent întâlnită în rândul celor aflați în ultima fază a vieții, manifestându-se sub forme atât acute, cât și cronice. Studii relevante indică o prevalență semnificativă a durerii severe în această perioadă, cu o creștere notabilă în ultimele patru luni înainte de deces.

Conform cercetărilor lui Hagarty și colaboratorii (fără specificarea anului), aproximativ 17% din peste 20,000 de participanți au experimentat zilnic dureri severe.

Prevalența durerii este de asemenea ridicată în diverse afecțiuni medicale:

- aproximativ 66% în cazul pacienților cu BPOC moderat până la sever

- între 21% și 77% în cazul bolilor pulmonare în stadiu terminal

- între 37% și 50% în cazul bolilor renale în stadiu terminal

- între 30% și 79% în cazul bolilor hepatice în stadiu terminal.

De asemenea, durerea este un simptom comun în insuficiența cardiacă, SIDA și bolile degenerative neurologice. 

Vezi și: Prezentarea la serviciile de urgență, risc de mortalitate în cazul pacienților cu ciroză

Persoană pe moarte - FOTO: Freepik@stokkete

Strategii de gestionare a durerii

Gestionarea eficientă a durerii necesită un model biopsihosocial cuprinzător care recunoaște natura multidimensională a durerii, luând în considerare factorii fizici, psihologici, sociali, emoționali și spirituali. Durerea la sfârșitul vieții, adesea numită "durere totală", cuprinde aceste componente multiple.

Clasificarea durerii include durerea cronică primară, durerea cronică de cancer, durerea cronică post-traumatică, durerea cronică neuropatică, durerea de cap și facială, durerea viscerală și durerea musculo-scheletică.

Provocările din serviciile de urgență

Pacienții în stadiu terminal sunt adesea transportați la serviciile de urgență din cauza durerii severe și necontrolate. Mediul haotic din serviciile de urgență, combinat cu complexitatea gestionării durerii, prezintă provocări semnificative. Pacienții se prezintă cu dureri multifactoriale și alte simptome, complicând deciziile de gestionare.

Îngrijire paleativă

Identificarea timpurie a pacienților care necesită îngrijire paliativă este crucială. Aceasta include recunoașterea celor cu condiții avansate, progresive și incurabile; fragilitate cu probabilitatea decesului în termen de 12 luni; risc de moarte din cauza crizelor acute bruște; și condiții acute amenințătoare de viață din evenimente catastrofale.

Vezi și: Te uiți la Insula Iubirii? Ce spune asta despre tine. Radu Leca, mesaj acid: Mari probleme...

Evaluarea multidimensională a durerii

O evaluare amănunțită și centrată pe pacient a tipului și severității durerii este esențială. Aceasta implică o evaluare detaliată a componentelor fizice, psihologice, sociale, emoționale și spirituale ale durerii.

Abordare multidisciplinară

Gestionarea eficientă a durerii necesită o abordare multidisciplinară, integrând tehnici non-farmacologice și farmacologice. Opioidele puternice sunt adesea piatra de temelie pentru durerea severă, dar tratamentul trebuie adaptat la tipurile specifice de durere.

Situații speciale

Gestionarea deteriorării acute rapide a durerii cronice, durerii de tip exploziv și paliației sedative necesită o considerație atentă. Metodele non-farmacologice și paliația sedativă joacă roluri semnificative în gestionarea completă a durerii.

Vezi și: Montarea unui stimulator cardiac, cea mai frecventă complicație a inimii. Dr. Rodica Niculescu: Pot ajunge la blocaj total. Durează 5 zile lucrătoare maxim

Concluzie

Gestionarea durerii este fundamentală în orice etapă a vieții, în special la sfârșitul vieții. În ciuda prevalenței durerii ca principală cauză de admitere în serviciile de urgență, oligoanalgezia rămâne o preocupare. Este necesară o intensificare a cercetării, educației profesioniștilor din domeniul sănătății și stabilirea de căi adecvate de tratament pentru a aborda această problemă.

Revizuirea subliniază importanța îngrijirii paliative timpurii, evaluarea multidimensională a durerii centrată pe pacient și o abordare multidisciplinară în serviciile de urgență. Cercetările suplimentare sunt esențiale pentru a oferi terapie de susținere bazată pe dovezi pentru pacienții aflați în stadiu terminal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel