Genetica în cancerul colorectal. Noi gene și tipuri au fost identificate

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul colorectal - FOTO: Freepik@Smart Tech
cancerul colorectal - FOTO: Freepik@Smart Tech

Așa se dezvoltă, de fapt, cancerul. De ce nu funcționează tratamentele în cazul tuturor pacienților. 

Un studiu mare, realizat de universități din Marea Britanie, a descoperit noi informații importante despre cancerul colorectal. Cercetătorii au analizat 2.023 de cazuri de cancer de colon și au identificat peste 250 de gene care joacă un rol în dezvoltarea acestei boli.

De asemenea, au găsit patru noi tipuri comune de cancer colorectal și câteva tipuri rare, fiecare având caracteristici genetice și reacții diferite la tratament. Studiul a arătat și că diferite regiuni ale colonului pot avea cauze genetice diferite pentru cancer.

Aceste descoperiri pot ajuta medicii să înțeleagă mai bine cum se dezvoltă cancerul colorectal și să găsească noi modalități de tratament. În plus, studiul a inclus și analiza microbiomului, adică bacteriile și virusurile din intestin, pentru a vedea dacă acestea influențează dezvoltarea cancerului. Rezultatele vor fi utile pentru cercetătorii care vor să dezvolte tratamente personalizate pentru pacienți, potrivit studiului publicat în Medical Xpress.

Anomalii genetice

Cancerul se dezvoltă parțial din cauza anomaliilor genetice din celulele corpului. Cancerul colorectal este o cauză majoră de deces la nivel mondial, dar nu avem încă o înțelegere completă a schimbărilor genetice care provoacă creșterea acestuia. Noi cercetări - publicate astăzi în Nature - oferă o viziune fără precedent asupra peisajului genetic al CRC și a răspunsurilor sale la tratament.

Folosind datele din 2.023 de cancere de colon din Proiectul celor 100.000 de Genomi, condus de Genomics England și NHS England, echipa de cercetare a identificat noi defecte genetice care conduc la CRC. De asemenea, au descoperit noi sub-grupuri de CRC (categorii de cancer cu caracteristici genetice specifice care afectează modul în care cancerul se comportă și răspunde la tratament). Aceste descoperiri oferă perspective profunde asupra dezvoltării bolii și strategiilor potențiale de tratament.

Vezi și: Noul ceas biologic bazat pe proteine. Cum ne poate ajuta să înțelegem îmbătrânirea și riscurile de boli

Principalele descoperiri ale studiului

- Identificarea a peste 250 de gene cheie: Studiul a identificat mai mult de 250 de gene care joacă un rol crucial în CRC, majoritatea dintre acestea nefiind legate anterior de CRC sau alte cancere, extinzându-ne înțelegerea despre cum se dezvoltă CRC.

- Noi sub-grupuri de CRC: Au fost descoperite patru noi sub-grupuri comune de CRC, bazate pe caracteristici genetice. În plus, au fost identificate și caracterizate mai multe sub-grupuri rare de CRC. Aceste grupuri au diferite rezultate pentru pacienți și pot răspunde diferit la terapie.

- Cauze ale mutațiilor genetice: Cercetarea dezvăluie o varietate de schimbări genetice în diferite regiuni ale colonului, evidențiind diferențele în cauzele CRC între indivizi. De exemplu, un proces a fost găsit mai activ în cancerele pacienților mai tineri; cauza este necunoscută, dar ar putea fi legată de dietă și fumat.

- Noi căi de tratament: Multe dintre mutațiile identificate ar putea fi vizate cu tratamente existente utilizate în alte cancere.

Vezi și: Atrezia căilor biliare, ce este. Dr. Laura Bălănescu: Este o malformație a căilor biliare extrahepatice. Duce inevitabil către ciroză. Se decompensează și ajunge la insuficiență hepatică

Implicații viitoare

"Descoperirile noastre reprezintă un avans semnificativ în înțelegerea cancerului colorectal. Prin înțelegerea mai bună a schimbărilor genetice în CRC, putem prezice mai bine rezultatele pacienților și identifica noi strategii de tratament, posibil inclusiv utilizarea medicamentelor anti-cancer care nu sunt utilizate în prezent pentru CRC", a spus cercetătorul coordonator Ian Tomlinson, profesor de Genetică a Cancerului la Universitatea din Oxford.

Aceasta este primul mare studiu care provine din Proiectul celor 100.000 de Genomi condus de Genomics England și NHS England. În lunile și anii următori, mă aștept să fie urmat de multe alte studii de diferite tipuri de cancer, precum și de studii combinate pe toate tipurile de cancer, alimentate de fantastica resursă de date furnizată de Genomics England.

Cercetarea oferă o resursă vitală pentru comunitatea științifică și o fundație promițătoare pentru studii viitoare. Rezultatele studiului sunt disponibile pentru alți cercetători, care sunt invitați să construiască pe baza datelor prin realizarea de proiecte mai focalizate pe genomul CRC.

Vezi și: Care este doza recomandată de Vitamina D. Noile ghiduri provoacă nemulțumiri

Cancerul colorectal - FOTO: Freepik@putri_syakilla

Biologia cancerului colorectal

"Această cercetare oferă o mare perspectivă asupra biologiei cancerului colorectal, descoperind indicii despre cum se dezvoltă, crește și răspunde la tratamente. Aștept cu nerăbdare să văd studii viitoare care folosesc aceste descoperiri pentru a dezvolta tratamente personalizate pentru persoanele cu cancer colorectal, bazate pe genetica lor", cercetătorul coordonator, profesorul Richard Houlston, profesor de Genomica Cancerului la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

"Acest studiu este primul care oferă secvențiere completă a genomului și caracterizarea microbiomului - comunitatea de bacterii și virusuri care trăiesc în intestin - într-un număr mare de cazuri de cancer de colon.

Acest lucru înseamnă că suntem acum în poziția de a investiga importanța microbiomului în dezvoltarea acestor cancere și dacă putem modifica acest lucru pentru a influența tumoarea și a îmbunătăți rezultatele pentru pacienți", a spus dr. Henry Wood, lector în Bioinformatică Translațională la Pathology în Școala de Medicină a Universității din Leeds.

Ce este proiectul 100.000 de Genomi

Proiectul celor 100.000 de Genomi este o inițiativă ambițioasă care a secvențiat 100.000 de genomuri de la pacienți NHS afectați de condiții rare sau cancer, oferind atât diagnostice, cât și acces la tratamente pentru mii de pacienți, cu cercetări și analize încă în desfășurare. Proiectul a pus bazele pentru ca NHS să devină primul sistem național de sănătate care oferă secvențiere completă a genomului ca parte a îngrijirii de rutină prin Serviciul de Medicină Genomică al NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel