Un nou studiu preconizează că se așteaptă ca generația X să aibă o incidență mai mare a cancerului decât generația anterioară, în special în ceea ce privește cancerele tiroidiene, renale și de prostată. Factorii de stil de viață și expunerile la mediu sunt considerate a fi principalii factori care contribuie la această creștere.
Studiul, publicat în JAMA Network Open, a utilizat modele statistice pentru a prezice cazurile frecvente de cancer pentru Generația X (născuți între 1965 și 1980) după ce vor ajunge la 60 de ani. Comparativ cu părinții lor din Generația Tăcută și din Generația Baby Boomer, se preconizează, în general, că Generația X va înregistra o incidență mai mare a cancerului. Rezultatele sunt doar predictive pe baza tendințelor actuale și nu sunt definitive.
Cu toate acestea, autorii studiului avertizează că, în lipsa unor schimbări, incidența cancerului ar putea rămâne inacceptabil de ridicată pentru deceniile următoare.
Tiroida, rinichii, sângele și alte tipuri de cancer sunt probabil în creștere la generația X
Un studiu realizat de Rosenberg și colegii săi a examinat datele privind cancerul de la 3,8 milioane de persoane din programul SEER al Institutului Național de Cancer. Cercetătorii au constatat că, în timp ce Baby Boomers aveau mai puține șanse de a dezvolta cancer decât părinții lor, se preconizează că Generația X va avea o incidență mai mare a cancerului decât generația anterioară. Studiul a comparat, de asemenea, ratele anumitor tipuri de cancer între Baby Boomers și Generația X.
Se preconizează că Generația X va înregistra o scădere a cancerului de col uterin și a cancerului pulmonar, ca urmare a extinderii screeningului pentru cancerul de col uterin și a scăderii ratei fumatului.
De asemenea, bărbații din Generația X ar putea înregistra mai puține cazuri de cancer al vezicii biliare și al ficatului. Cu toate acestea, aceste scăderi pot fi compensate de creșteri ale altor tipuri de cancer. Cele mai mari creșteri, atât la bărbații, cât și la femeile din Generația X, se așteaptă să se înregistreze în cazul diagnosticării cancerului tiroidian, urmat de cancerul renal și cancerul rectal. De asemenea, se așteaptă ca ambele grupuri să înregistreze rate mai ridicate de cancer de colon și leucemie.
Se estimează că femeile din Generația X vor avea rate mai mari de cancer uterin, pancreatic și ovarian, precum și de limfom non-Hodgkin, în timp ce bărbații vor înregistra o creștere a cancerului de prostată. Cancerul cu debut precoce, care apare la persoanele sub 50 de ani, a crescut începând cu anii 1990.
Foto: Freepik
Diferențele generaționale ar putea fi de vină
Genele oamenilor sunt relativ similare de la o generație la alta, ceea ce înseamnă că diferențele în evoluția cancerului de-a lungul timpului pot ajuta cercetătorii să înțeleagă modul în care stilul de viață al diferitelor generații, inclusiv expunerea la agenți cancerigeni precum substanțele chimice sau alimentele, poate afecta sănătatea publică.
Constelația de factori de risc din jurul fiecărei generații este mai importantă decât faptul că orice generație este mai predispusă la cancer. De exemplu, persoanele născute în primele două decenii ale secolului XX au avut rate extrem de ridicate ale cancerului pulmonar, nu întâmplător, deoarece fumatul era o normă culturală. În mod similar, cercetările indică faptul că ceva din mediul sau stilul de viață al adulților mai tineri contribuie la această incidență crescută a cancerului.
O viață mai sedentară și o rată mai ridicată a obezității sunt doi factori potențiali. Regimul alimentar joacă probabil un rol, deoarece generațiile mai tinere au în general o alimentație mai calorică, cu mai puține fructe și legume.
Un microbiom în schimbare poate contribui, de asemenea, la creșterea numărului de cancere, cum ar fi cancerul de colon. Cercetătorii analizează modul în care expunerea la substanțe chimice veșnice și la microplastice ar putea determina creșterea anumitor tipuri de cancer în rândul generațiilor tinere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.