Genele transportă informații transmise de părinți și sunt cele cărora le datorăm o anumită formă a feței, o anumită culoare a ochilor, părului, se arată pe medicinenet.com.
Alte exemple în care genele joacă un rol esențial:
1. Părul gri - oamenii de știință au găsit o genă care vă ajută să aflați dacă - și cât de devreme – veți albi. Gena care are această funcție ar putea să dea o perspectivă asupra îmbătrânirii. Cercetătorii au mai descoperit gene legate de chelire și părul creț.
2. Unele gene pot determina sexul la care ești atras - noi cercetări arată că frații, unchii și verii bărbaților homosexuali sunt mai predispuși să fie atrași de membrii aceluiași sex; schimbările în doua gene particulare par să fie responsabile.
3. Există o legătură între o anumită genă și un comportament impulsiv - o genă numită KALRN poate să joace un rol în predispoziția spre alcool; astfel de descoperiri ar clarifica motivele pentru care unii au probleme cu controlul dorințelor de a bea, de se a droga și de a desfășura activitățți periculoase.
4. Influența tatălui - vârsta, dieta, greutatea și obiceiurile de băutură ale unei femei gravide pot afecta sănătatea bebelușului, dar același lucru este valabil și pentru tată. În timp ce bărbații îmbătrânesc, dacă câștigă multă greutate sau obișnuiesc să bea, genele lor se pot schimba. Dacă sunt transmise, aceste schimbări pot crește șansele copiilor lor - sau chiar al nepoților - de a obține condiții cum ar fi autismul, diabetul și cancerul.
5. Oamenii de știință au descoperit că unele gene ale oamenilor îi împing spre o greutate mai mare decât cea sănătoasă.
6. Tulburările de stres post-traumatic - studiile efectuate atât asupra soldaților, cât și asupra supraviețuitorilor cutremurului au găsit câteva modele genetice diferite care pot juca un rol; surprinzător, aceleași combinații au fost legate de artrita reumatoidă și psoriazis.
7. Orbire - experții cred că sunt câteva zeci de gene variații care leagă riscul de vârstă legate de degenerescență maculară. Este cauza principală a orbirii la persoanele de peste 50 de ani.
8. Viruși care stimulează imunitatea - strămoșii noștri s-au confruntat cu multe boli virale, pe măsură ce specia a evoluat. Astăzi, un pic din ADN conține resturile din viruși de atunci. Oamenii de știință credeau că aceste resturi nu au niciun scop, dar când le-au îndepărtat de celule într-un laborator, alte gene din apropiere nu mai puteau declanșa sistemul imunitar pentru a lupta împotriva atacurilor virale noi. Se pare că acele virusuri din vechime ne-au protejat.
9. Genele spun da, omul zice nu – deși genele unor oameni sugerează că ar avea o boală gravă, persoanele nu au dezvoltat-o. Cercetătorii caută mai mulți oameni norocoși deoarece vor să vadă ce anume se întâmplă în corpurile lor și ce tratamente noi pot inspira.
10. Aproximativ 40% dintre noi ar putea avea gene legate de boala celiacă. Aceasta este tulburarea care oprește din digestia glutenului și provoacă inflamație în intestine. Dar doar aproximativ 1% dintre persoanele cu aceste gene au simptome ale bolii.
11. Cercetătorii din Japonia spun că oamenii împărtășesc aproximativ 14.000 de gene - sau aproximativ 70% din compoziția genetică - cu viermi mici de ghindă. Aceste creaturi trăiesc în apă și respiră prin găuri în intestinele lor, asemănătoare cu branhiile la pește. Există dovezi că aceste fante au evoluat în maxilar, limbă, cutie vocală și mușchii gâtului.
Însă, pe lângă toate aceste curiozități, sănătatea, personalitatea și aspectul se bazează pe multe lucruri, nu doar pe gene. Mediul, stilul tău de viață și un pic de noroc sunt și ele importante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.