Gen. Col. dr. Paul Oprea a vorbit în direct la Antena 3 despre ce a găsit la spitalul din Suceava, unde a fost detașat să gestioneze situația de criză de la Spitaul Județean. Potrivit lui, cea mai mare prolemă este forța de muncă, având în vedere că un număr mare dintre angajați este afectat de infecția cu Covid-19, iar pe de altă parte, foarte mulți angajați sunt în concedii. „Problema de bază este forța de muncă, personalul profund afectat de îmbolnăviri, de angoasă, de teamă, demoralizați și dezorganizați, nu numai datorită evenimentului de acum, dar cred că nici nu a fost antrenat să suporte solicitări de genul acesta”, a menționat el.
În schimb, a mai spus el, pentru a rezolva prblema spitalului s-a „elaborat un plan de acțiune foarte clar, simplu și concret”. Potrivit lui, obiectivul numărul 1 este „operaționalizarea echipelor medicale și asta însemană că trebuie să stabilim foarte clar ce resurse avem aici, înafară de cei bolnavi avem personalul care s-a aflat în concedii, în diverse tipuri de concedii, de odihnă sau fără plată; le-am suspendat, să știți, astăzi. De asemenea, este personal care se afla în autoizolare și care se apropie de sfârșitul acestei perioade”, a mai spus el.
Personal cazat în unități speciale
O altă măsură se referă la testarea întregului personal, care va fi cazat în uități speciale, pentru a nu exista riscul de a-și îmbolnăvi familiile. „Testăm tot personalul pentru infecția cu Covid-19 și în condițiile în care sunt declarați negativi, întregul personal va fi cazat și hrănit în căminele, în pavilioanele universității din oraș”, a mai spus el, completând că inclusiv transportul va fi unul special pentru ei, pentru a-i izola de contaminarea citadină.
„În plus, trebuie operaționalizate serviciile, pentru că acum multe nu mai funcționează deloc. Treptat vom upgrada capacitatea de răspuns a spitalului pentru a reveni la normal, pentru tratarea urgențelor de bază, și de asemenea, de a putea să trateze și cazurile de Covid care, probabil de mâine vor fi mai mutle”, a spus el. Motivul pentru care se aștepată la o creștere a pacienților este acela că mai multe spitale din localitățile din apropiere s-au închis pentru că personalul s-a îmbolnăvit.
Aparatură insuficientă
De asemenea, generalul a mai vorbit despre aparatura medicală insuficientă găsită acolo. „Facem demersuri să obținem ventilatoare în plus, pentru a extinde capacitatea actuală de ventilație. Ea se limitează la 52 de ventilatoare în funcție, noi am estimat în baza datelor mondiale că ar fi nevoie de 120-130 de ventilatoare. Până atunci, în discuțiile pe care le-am avut cu repezentații societății civile, dar chiar și cu Biseria Ortodoxă Română, dânșii s-au oferit să strângă fonduri și primarul Sucevei, de asemenea, prin investitorii din zonă, să strângă fonduri pentru a achiziționa de urgență ventilatoare și alte dispozitive medicale de terapie intensivă, având în vedere necesitățile de tratament pentru bolnavii care din păcate evoluează sever.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.