Gelboții au fost realizați de oamenii de știință de la Universitatea John Hopkins. Micii roboți care se târăsc pot trata infecțiile, tumorile și cheagurile de sânge din corpul uman. Gelboții au fost realizați cu ajutorul imprimantei 3D și au fost concepuți pentru a trata bolile din corpul uman.
Gelboții, alimentați de temperatură
Gelboții sunt alimentați de schimbările de temperatură. Aceștia au textură asemănătoare gelatinei, o diferență uriașă în comparație cu roboții din materiale plastice sau metale. Dispozitivul de gelatină ar putea înlocui metodele tradiționale de livrare sau injectare a medicamentelor care provoacă efecte secundare.
"Pare foarte simplist, dar acesta este un obiect care se mișcă fără baterii, fără cabluri, fără o sursă de alimentare externă de orice fel - doar pe umflarea și micșorarea gelului. Studiul nostru arată cum manipularea formei, dimensiunilor și modelării gelurilor poate regla morfologia pentru a întruchipa un fel de inteligență pentru locomoție", a declarat autorul principal al studiului, David Gracias de la Universitatea Johns Hopkins, potrivit Element 14.
Vezi și: Ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să-i mai cumperi
Gelurile care se mișcă sunt structuri inteligente
Anterior, cercetătorii au demonstrat că gelurile care se micșorează sau se umflă din cauza variațiilor de temperatură formează structuri inteligente. În acest studiu, echipa a demonstrat că a manipulat gelurile pentru a se deplasa înainte și înapoi pe suprafețe plane și le-a făcut să se târască în diferite direcții cu o mișcare asemănătoare valurilor.
Dispozitivele ar putea livra medicamente pentru un cheag de sânge, tumoare sau infecție în corpul uman fără a perturba țesutul sănătos. Gelboții ar stoca medicamentul esențial în corpul său înainte de a ajunge la țintă. În plus, roboții mici pot ajuta la combaterea poluării oceanelor prin supravegherea suprafeței oceanului.
Chiar mai bine, gelboții sunt ieftini și pot fi ușor produși în masă. Ei pot fi instruiți să se târască "ca răspuns la variații în biomarkerii umaneiși biochimici."
Gracias intenționează, de asemenea, să testeze alte forme și forme inspirate de viermi și organisme marine, adăugând în cele din urmă camere și senzori pe corpul lor.
Vezi și: Exerciții pentru topit grăsimea de pe față. Cum te ajută săritul cu coarda
Gelboții, cele mai promițătoare materiale din domeniul geneticii
Gelurile pe bază de apă, care se simt ca niște jeleuri sunt unele dintre cele mai promițătoare materiale din domeniul roboticii moi. Cercetătorii au demonstrat anterior că gelurile capabile să se umfle sau să se micșoreze ca răspuns la schimbările de temperatură pot fi folosite pentru a crea structuri inteligente. În acest studiu, echipa Johns Hopkins a demonstrat, pentru prima dată, modul în care umflarea și micșorarea gelurilor pot fi manipulate strategic pentru a muta roboții înainte și înapoi pe suprafețe plane.
Gelboții sunt realizați din gelatină, capabili să se miște fără a necesita o sursă suplimentară de energie din cauza modului în care sunt proiectate formele, dimensiunile și modelarea gelului și se pare că reprezintă un progres semnificativ în lumea roboticii moi. Aceștia sunt creați prin imprimare 3D. Acest lucru va permite producția în masă.
Fluctuațiile de temperatură, între 30-60 Celsius, pot determina gelbotul să se micșoreze sau să se umfle, potrivit HUB.
"Studiul nostru arată cum manipularea formei, dimensiunilor și modelării gelurilor poate regla morfologia pentru a întruchipa un fel de inteligență pentru locomoție", a remarcat dr. Gracias.
Trebuie să știi și:
Proteina care omoară celulele canceroase. Urmărește mutațiile, le încercuiește și le descompune
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.