Gândire negativă: metode să-ți schimbi percepția. Mădălina Chițac: Încercăm să ne protejăm de durerea ce va urma

Larisa Opait |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Gândire negativă - Foto: Freepik
Gândire negativă - Foto: Freepik

Prin gândirea negativă încercăm să ne protejăm de durere. Gândirea negativă este un mecanism de apărare - ne-a spus un terapeut.

Gândirea negativă este reprezentată de tendința de a avea și a rămâne concentrat pe aspectele negative ale unei situații, a propriei persoane sau a vieții în general. 

Este caracterizată de gânduri pesimiste, critice și autocritice, îndoieli de sine, temeri exagerate și anticiparea negativă a rezultatelor. 

Persoanele care manifestă gândire negativă tind să vadă lucrurile într-o lumină pesimistă și să aibă o perspectivă în general negativă asupra lor și a celor din jur.

Rinita alergică: primul simptom care apare. Răzvan Hainăroșie: Problema apare cu polipoză nazală. Dacă NU trece după o săptămână, mergi la medic

”Gândirea negativă este un mecanism de apărare. Sunt experiențele de viață prin care am trecut și care ne-au durut. De multe ori, durerea nu este procesată până la capăt, este blocată și rămânem cu această frica ca să nu mai trecem încă odată prin durerea respectivă.

Prin gândirea negativă încercăm să ne protejăm de durerea ce va urma sau dacă vom fi puși iar într-o situație asemănatoare ca cea din trecut. 

Ce faci dacă ești singur și te îneci cu mâncare. Cum te ajuți de un PERETE. Crina Neagu: Cu spatele drept, faci asta de 3 - 5 ori. Același efect ca manevra Heimlich

Gândirea negativă mai înseamnă că avem așteptări negative doar pentru că am avut experiențe negative pe care le-am interpretat cu mintea de copil până în 6 ani, care nu a avut dreptul la putere, dreptul la decizie ci trebuia să execute, trebuia să facă ce i se spune și de cele mai multe ori nu avea dreptul să negocieze experiența vieții lui și trebuia să suporte durerea”, a declarat psihologul Mădălina Chițac, în exclusivitate pentru DC Medical.

Gândire negativă  - 5 metode clare prin care ne putem schimba percepția și să ne eliberăm de tiparele gândirii negative

1. Conștientizarea gândirii negative

Primul pas în schimbarea percepției noastre este să fim conștienți de gândurile noastre negative. Observarea și identificarea acestor gânduri ne permit să înțelegem cum ne influențează starea de spirit și comportamentul. 

2. Analizați gândurile negative

Odată ce ați devenit conștienți de gândurile negative, este important să le analizați în profunzime. Întrebați-vă dacă există dovezi concrete care susțin aceste gânduri sau dacă sunt doar presupuneri sau interpretări negative. 

3. Schimbați perspectiva

Un alt pas important în schimbarea percepției este să ne antrenăm mintea să găsească alternative pozitive. În loc să vă concentrați pe aspectele negative ale unei situații, încercați să identificați și să apreciați aspectele pozitive. Găsiți soluții și modalități de a vă schimba perspectiva într-un mod care să vă permită să vedeți situațiile dintr-o lumină mai favorabilă.

4. Înlocuiți gândurile negative cu cele pozitive

O tehnică eficientă este înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive. Când vă surprindeți gândind negativ, încercați să găsiți un gând pozitiv corespunzător. De exemplu, dacă vă gândiți că nu veți reuși la o anumită sarcină, înlocuiți această idee cu gândul că puteți învăța din eșecuri și că sunteți capabil să faceți față provocărilor.

5. Practicați autocunoașterea și autocompasiunea

Autocunoașterea este un element esențial în procesul de schimbare a percepției. Încercați să înțelegeți motivele și temerile din spatele gândurilor negative. Lucrând la acceptarea și iertarea de sine, puteți dezvolta o atitudine de autocompasiune și încredere în propriile abilități de a depăși dificultățile.

Schimbarea percepției și reducerea gândirii negative necesită timp, răbdare și practică constantă. Prin conștientizarea gândurilor noastre negative, analizându-le și înlocuindu-le cu alternative pozitive, putem schimba treptat modul în care ne raportăm la noi înșine și la lumea din jurul nostru.

Prin practicarea autocunoașterii și a autocompasiunii, putem dezvolta o mentalitate mai pozitivă și puternică, care să ne permită să ne bucurăm de viață și să atingem succesul pe care ni-l dorim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel