Galleri, testul care detectează cancerul în stadiile incipiente. Identifică 80% din cancerele pentru care nu există screening

Monika Baciu |
Data publicării:
galleri - FOTO: Freepik@showtimeag
galleri - FOTO: Freepik@showtimeag
galleri - FOTO: Freepik@showtimeag
galleri - FOTO: Freepik@showtimeag
  • galleri - FOTO: Freepik@showtimeag
  • galleri - FOTO: Freepik@showtimeag

Galleri este testul de sânge care detectează cancerul în stadiile incipiente. Detectează peste 50 de tipuri de cancer.

Testul Galleri este o inovație promițătoare în lumea diagnosticului cancerului, aducând posibilitatea detectării a peste 50 de tipuri de cancer printr-un simplu test de sânge. Într-o epocă în care majoritatea cancerelor letale sunt depistate abia când simptomele devin evidente și boala a progresat, Galleri oferă o șansă crucială de a le identifica în stadii incipiente.

Acest avans tehnologic ar putea schimba fundamental modul în care sunt efectuate screening-urile pentru cancer, potențialul său fiind remarcabil în diagnosticarea precoce și, implicit, în creșterea șanselor de supraviețuire pentru pacienți.

Acțiuni listate

Grail, producătorul american de teste de diagnosticare a cancerului, care își va lista acțiunile pe Nasdaq marți după separarea de Illumina, pariază că parteneriatele comerciale cu sistemele de sănătate, angajatorii și companiile de asigurări de viață pentru testul său de detectare a cancerului de vârf vor alimenta creșterea sa pe termen scurt ca o companie independentă.

Testul sanguin, numit Galleri, poate detecta multiple tipuri de cancer în stadii incipiente și vizează 80% din cancerele care nu sunt în prezent supuse screening-ului și care duc la decese din cauza cancerului, a declarat CEO-ul Grail, Bob Ragusa, transmite Reuters.

Vezi și: Femeile de 60 de ani, mai predispuse la probleme de sănătate decât cele mai în vârstă. Afecțiunea care le macină. Crește semnificativ riscul de deces

Ce este testul Galleri

Există teste standard de screening pentru câteva tipuri comune de cancer, dar majoritatea cancerelor, inclusiv cele rare, nu au teste care să permită detectarea lor în stadii incipiente. Acum, datorită testului Galleri, există o tehnică revoluționară pentru detectarea a peste 50 de tipuri de cancer printr-un simplu test de sânge.

Testul Galleri poate reprezenta o modalitate mult mai eficientă de detectare a cancerului. În loc să caute un singur tip de cancer, acesta evaluează un individ pentru mai multe tipuri de cancer. Potențialul său este de a schimba procesul actual de screening, de la screening-ul individual pentru diferite tipuri de cancer, la un singur test de sânge care poate detecta multiple tipuri de cancer.

Multe tipuri de cancer elimină ADN în circulația sângelui, cunoscut sub denumirea de ADN liber sau ADN tumoral circulant. Acest ADN este eliberat de obicei atunci când celulele canceroase mor. Utilizând secvențierea ADN de nouă generație și învățarea automată, medicii pot utiliza o singură recoltare de sânge pentru a analiza diverse modele în acel cod genetic și pentru a determina două lucruri: dacă există un semnal de cancer și de unde probabil a început cancerul.

Testul Galleri, două rezultate posibile

Dacă faci testul Galleri, poți obține două rezultate posibile:

- "Niciun semnal de cancer detectat" înseamnă că nu s-a detectat ADN de cancer în circulația ta sanguină.

- "Semnal de cancer detectat" sugerează că ai putea avea cancer.

Dacă este detectat un semnal de cancer, testul Galleri poate identifica cu aproximativ 90% exactitate din ce sistem organ este probabil să provină cancerul. În acest caz, vei face un alt test (cum ar fi un test de sânge, scanare CT sau ultrasunete ale rinichilor, plămânilor, pancreasului sau altor sisteme afectate) pentru a confirma prezența cancerului.

Vezi și: Ateroscleroza în diabet, complicații majore. Tehnica ce reduce riscurile

Testul Galleri identifică peste 50 de tipuri de cancer

Testul care detectează 50 de tipuri de cancer - FOTO: Freepik@vecstock

Galleri poate detecta peste 50 de tipuri de cancer, printre care se numără:

- Cancer anal

- Cancer de sân

- Cancer cervical

- Cancer esofagian

- Cancer renal

- Leucemie

- Cancer hepatic

- Mezoteliom

- Cancer oral

- Cancer pancreatic

- Cancer gastric

- Cancer uterin

Acest lucru este deosebit de eficient având în vedere că unele dintre aceste cancere sunt extrem de rare și foarte letale. În cazul cancerului pancreatic, de exemplu, care de obicei nu este detectat decât în stadiile III sau IV și are o rată de supraviețuire de un an de doar 5%, acest test înseamnă că poți detecta unele cazuri mult mai devreme decât de obicei.

Galleri poate detecta aceste cancere datorită ADN-ului pe care îl elimină în circulația sângelui. Acest lucru înseamnă că nu detectează cancerele care nu elimină ADN în circulația sângelui, cum ar fi cancerul cerebral.

Cât de precis este testul Galleri

În funcție de test, screening-urile tradiționale au o rată de fals pozitiv între 10% și 40%. Galleri are o rată de fals pozitiv de 0,5%, ceea ce înseamnă că este extrem de precis. Și are o precizie de 89% în a prezice de unde a început cancerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel