DCMEDICAL: Studiile arată că în ultimii ani românii sunt din ce în ce mai deschiși la mișcare. În egală măsură, numărul persoanelor cu obezitate este și el în creștere. Am putea spune că suntem în rând cu lumea civilizată. Deși e trist, asta e realitatea. Vă întreb acum în calitate de profesor, cât de importantă este mișcarea?
GABRIEL TONCEAN: Este un pur adevăr! La acest moment românii sunt în top la consumul de fitness. Aici mă refer atât la practicarea acestei ramuri sportive cât și la standardele sălilor de fitness. Problema noastră, a românilor, este de fapt una esențială: lipsa educației sportive! Este de notorietate că cei care obțin scutiri medicale copiilor pentru orele de sport, sunt chiar părinții... Inacceptabil! De asemenea, faptul că avem doar o oră de sport pe săptămână la școală (unde au și introdus manuale de educație fizică, așa că, în loc să scoată copiii la mișcare, îi țin în bănci să citească sportul. Trebuie să ajungem la momentul în care să reușim să asociem cuvântul sport cu sănătatea și activitatea fizică să fie o prioritate! Concluzia- trebuie să învățăm să apreciem mișcarea la adevărata ei valoare încă din școală, să dobândim o cultură a practicării sportului.
Sportul înseamnă sănătate și să nu ajungi să ai nevoie de medicamente
DCMEDICAL: Există tipologii diferite de oameni. Unii iubesc sportul, altora le repugnă. Ați cunoscut tot felul de oameni până acum. Cum îi convingeți pe cei care urăsc sportul să meargă la sala sau în parc la alergat?
G.T: Până la acest moment nu am cunoscut nici o persoană care să urăscă sportul. Sau poate am dominat eu discuția despre sport și nu avut curajul să îmi spună. Sunt într-adevăr persoane care nu au atracție pentru sport, dar am reușit ori de câte ori a fost cazul să îi conving că o oră de mișcare, fie ea aerobă sau anaerobă, poate înlocui o oră de stat la un cabinet medical pentru un consult. Cred că doar sportul poate da de gândit industriei farmaceutice, în ceea ce privește sănătatea versus medicamente de vindecare! Cea mai bună modalitate de convingere rămâne, cred, exemplul personal.
DCMEDICAL: Sunteți profesor și președintele Federaţiei Române de Fitness și Culturism. Lucrați, teoretic, cu cei îndrăgostiți de mișcare. Aduce această apetență pentru mișcare cu ea și sănătatea? Vin la pachet sau mai e nevoie și de altele?
G.T:Este foarte interesant că practicanții de fitness care sunt îndrăgostiți de mișcare devin tot mai îndrăgostiți de propria persoană. Chiar dacă pare un mare exemplu de egoism, sunt de părere că dacă tu ești fericit/mulțumit de acțiunile tale, toți cei din jurul tău vor beneficia de starea ta bine. Sportul m-a învățat că „fericirea mea este și fericirea ta", formând un pachet sănătos și de lungă durată.
Sportul se poate face și la birou
DCMEDICAL:Care sunt recomandările dvs pentru cei care au un job static, la birou? Ce ar trebui să facă zilnic?
G.T:În situația în care ne petrecem mult timp stând la birou, cred că mersul pe jos sau cu bicicleta ar compensa oarecum partea sedentară. De asemenea, plimbările de seară împreună cu familia ar aduce mari avantaje, atât fizice cât mai ales relațiile sănătoase care se creează în timpul acestor activități. În oricare dintre variante, musai e nevoie de minim 30 de minute de mișcare zilnică. Dacă aveți un cățel, atunci ieșiți la plimbare. Dacă ajungeți acasă, nu vă aruncați în canapea, ieșiti la o tură în parc.
Cum convingem copiii să facă mișcare
DCMEDICAL: Și în rândul copiiilor statisticile sunt îngrijorătoare: aceștia stau mai mult la tabletă sau la TV, decât afară la joacă. Cum îi convingem pe ei și pe părinți cât de important este sportul? Și cum îi scoateți din casă?
G.T: Din păcate, conform studiilor, în anul 2018 România s-a poziționat pe un rușinos loc 3 în topul obezității infantile. Centrul de greutate al acestei probleme este părintele! El este cel care poate induce copilului necesitatea practicării unui sport sau chiar îi poate fi partener în multe situații când activitățile fizice pot fi făcute împreună. M-aș bucura să aud în cât mai multe familii că părinții, în loc să le cumpere telefoane de ultimă generație, preferă un echipament sportiv. În ceea ce mă privește, încerc să îmi țin copiii cât mai mult timp pe arenele sportive sau mai ales în natură, timp în care avem discuții complexe despre sport și sănătate!
Sportul la toate vârstele
DCMEDICAL: În alte țări vârstnicii fac jogging, merg la sala, mănâncă sănătos. În România populația de vârsta a treia este condamnată la TV și stat în casă. Ce ar trebui să facem să îi ajutăm să facă mișcare, cât de des ar trebui să se miște și cât îi ajută la calitatea vieții?
G.T: România a trăit foarte mulți ani fără lumină și curent electric. Trecerea la democrație s-a făcut foarte brusc și fără o pregătire prealabilă pentru ceea ce urma să vină. Îmi amintesc anii copilăriei în care umblam cu părinții pe dealuri unde semnalul tv al bulgarilor era mai bun, că să vedem un meci internațional de fotbal. Tot în aceeași perioadă, în țările civilizate, occidentalii aveau o viață liniștită și o educație complexă asupra factorilor determinanți ai sănătății. Pe fondul relaxării, ei puteau alerga prin parcuri, iar ai noștri încercau să supraviețuiască la lumina lumânărilor. Oricum, după anii 90, pașii românilor spre sport au fost imenși și cred cu tărie că la acest moment ne putem compara cu orice altă țară a lumii. Ca exemplu, la una din sălile mele decanul de vârstă are 96 ani (!!!). și vine zilnic. Tot ce trebuie să facă cei de vârsta a treia este să se lase convinși că mișcarea îi ajută nu doar fizic, dar și mental. În plus, și aici e nevoie de educație și de programe naționale dedicate lor.
Sportivii de performanță, creștere exagerată
DCMEDICAL: Să vorbim un pic și despre sportul de performanță: câți sportivi aveți legitimați și cum fac ei față regimului de antrenament din RO?
G.T :Sportul de performanță în România este într-o exagerată creștere că număr de participanți. Din păcate, nu pot spune același lucru despre rezultate acestora, competiția fiind una foarte acerbă. În cadrul Federației Române de Culturism și Fitness avem câteva sute bune de sportivi legitimați, care fac niște sacrificii enorme pentru a obține rezultate și pentru a-și asigura un viitor prin sportul pe care-l practică. Cu toate că nu pare, fitness-ul este unul dintre cele mai complexe sporturi. Antrenamentul este foarte bine elaboral, regimul alimentar stabilit la gram, odihna și refacerea sunt obligatorii. Și toate sunt raportate individual la fiecare persoană, raportate la reacțiile organismului acestora. dar când vezi că ai rezultate și mai ales te simți bine 24h /zi, împlinirea depășește sacrificiul.
TOP 5 - lucruri pe care să NU le facem la sala de fitness
1. să nu mâncăm înaintea antrenamentului cu cel puțin 1h - 1h 30 min
2. să nu ne comparăm cu partenerii de sală (exact cum spuneam, fiecare corp reacționează diferit)
3. să nu folosim "ajutătoare" care să modifice ritmul cardiac și să ne pună viața în pericol
4. să nu folosim același echipament la 2 antrenamente fără să îl fi spălat.
5. să nu fim indisciplinați (adică să respectăm regulile sălii!).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.