„Cred că avem nevoie de niște schimbări de paradigmă și am fost foarte plăcut impresionat, în ultimele dezbateri care au fost la DC News, să aud Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății, CNAS despre importanța schimbării paradigmei actuale. (...) Modul cum alocăm resursele, care sunt limitate în orice țară, pe periotăți. Avem o strategie națională din 2014 care prioritizează clar bolile după povara și costurile lor. Se sperăm ca acest lucru îl vom vedea transpus în practică. Mai apoi alte paradigme. E clar că e total nesustenabil să ne gândim că vom putea plăti din aceste resurse limitate după volum. Deci nu ai cum! Pe diabet ai 600.000 de pacienți și vorbim că ar trebui să ne grăbim să îi diagnosticăm pe toți și să îi tratăm, că sunt 1.200.000. Avem de unde? Să ne așteptăm la aceste creșteri uriașe? Nu. Deci trebuie să schimbăm paradigma și să ne mutăm pe plată pe valoare, exact cum e în majoritatea domeniilor economice din țară", a explicat Gabriel Dina, director de programe Pfizer.
El spune că plata ar trebui să se facă pe performanță pentru furnizorii de servicii medicale și pe valoare rezultat terapeutic pentru medicamente.
„Industria este deschisă pentru acest lucru și susținem peste tot în lume această idee, de plată pe valoare. Ca atare discuțiile ar trebui să se focalizeze mai mult dacă cheltuim prea mult sau prea puțin pe câtă sănătate producem din resursele pe care le aveam. Și am fost foarte încântați să îl aud pe domnul președinte Ciurchea venind cu lucruri de bun simț, care fac sens, care sunt raționale, cu o agendă susținută de conducerea Casei de Asigurări, pentru că trebuie să construim pe lucrurile bune care s-au făcut. Suntem ultimii în clasamente într-o grămadă de arii terapeutice, dar să ne focalizăm pe alea unde suntem printre primii, cum e hepatita C. Asta ar trebui să ne dea încredere când se poate", a arătat directorul.
Practic, discuțiile pe tot ce înseamnă medicamente și taxele aferente ar trebui pornite din cu totul alt unghi, a arătatg reprezentantul Pfizer.
„Cred că discuțiile astea interminabile pe clawback și pe preț ar trebui să plece de la altă premiză. Cu toții ne dorim să închidem acel decalaj uriaș, în ciuda celor 37 de molecule puse (în lista de compensate, n.r.) care încă există în accesul la inovație. La noi a fost o competiție de genul 5 molecule, șapte molecule, 9 sau 37, asta în condițiile în care EMA, Agenția Europeană a Medicamentului și FDA-ul, aprobă cam 60 d emolecule inovative.Adică medicamente care îndeplinesc condiții de calitate, eficacitate și siguranță. În mod normal toate ar trebui să intre în compensare. Ideea este la ce preț! Și să încurajăm competiția! Și atunci discuția asta e oricum falsă. Ne blocăm tot timpul în prețul de listă. Ceea ce contează cu adevărat este prețul net. Și acolo avem deja câteva exemple de contractare unde de fapt prețul net este comensurat cu realitățile economice ale României. Deci, sper să susținem aceste inițiative de plată pe valoare, de plată pe performanță, alocarea resurselor, importanța prevenției", arătat Gabriel Dina.
Soluții pentru această schimbare de paradigmă, în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.