Despre tulpinile virale de îngrijorare, varianta Delta rămâne dominantă, așa cum se întâmplă deja de o lungă perioadă de timp, a explicat dr Florentina Furtunescu, reprezentant al INSP, la o conferință de presă privind evoluția pandemiei.
„Dintr-un total de aproape 6.000 de tulpini secvențiate până în prezent, varianta Delta s-a dovedit pozitivă în 70,5% din cazuri. În ultima săptămână, varianta Delta s-a evidențiat în 100% dintre probele efectuate”, a explicat specialistul.
De asemenea, doar 2,2% dintre cei vaccinați s-au infectat cu COVID-19 și aceia la circa 5 luni după vaccinarea completă.
„În ceea ce privește îmbolnăvirile și decesele la persoanele vaccinate, în perioada 27 decembrie 2020 până la 31 octombrie 2021, practic de la începutul campaniei de vaccinare până la finalul lunii octombrie, un număr de 140.470 de persoane cu schemă completă de vaccinare au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS COV-2. Acest număr de persoane reprezintă 2,2% din totalul persoanelor vaccinate. Mai mult decât atât, durata mediană de la ultima doză de vaccinare până la testul pozitiv a fost de 157 de zile. Asta înseamnă, practic, că peste jumătate dintre aceste persoane sau îmbolnăvit sau au avut un test pozitiv pentru virusul SARS CoV-2 la mai mult de 157 de zile după încheierea schemei de vaccinare. Această realitate justifică trecerea la doza de rapel” a explicat dr Florentina Furtunescu.
La sfârșitul lunii octombrie erau vaccinate împotriva COVID cam 7 milioane de persoane adulte. Asta înseamnă că erau nevaccinate ceva mai mult de 9 milioane de persoane adulte. Asta înseamnă că balanța vaccinați - nevaccinați începe să se apropie de un echilibru.
În acest context, decesele la persoanele vaccinate au fost 1.264, iar decesele de COVID la persoanele nevaccinate au fost de 46.487. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că riscul fiecăruia dintre noi de a muri de COVID, dacă este nevaccinat, este de peste 20 ori mai mare decât dacă este vaccinat”, a spus Florentina Furtunescu.
Specialistul a subliniat importanța imunizării împotriva COVID-19, menționând că inclusiv datele înregistrate în România arată că vaccinul protejează de formele severe de boală și deces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.