Furnicături în palmă: 12 cauze posibile. Vitamina care îți lipsește sau boala pe care s-ar putea să o ai

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Furnicaturi in palma - Foto: Freepik@airdone
Furnicaturi in palma - Foto: Freepik@airdone

Care sunt cauzele care provoacă furnicăturile în palmă. Bolile pe care le ascunde acest simptom.

Furnicăturile în palme sunt o senzație comună, ca niște ace în palmă, care poate apărea din diverse motive. Această problemă poate fi temporară și inofensivă, dar uneori poate indica probleme de sănătate mai grave.

Parestezia este termenul medical pentru această senzație, care, pe lângă furnicături, se poate simți ca înțepături, amorțeală sau arsură sub piele, potrivit WebMD.

Cauzele comune ale furnicăturilor în palmă

Senzația de furnicături poate fi adesea benignă și temporară. De exemplu, ar putea apărea atunci când există greutate sau presiune pe un braț sub cap în timp ce dormiți.

Uneori, furnicăturile în mâini pot fi severe, episodice sau cronice și pot fi însoțite și de alte simptome, cum ar fi durere, mâncărime, amorțeală și epuizare musculară. În aceste cazuri, furnicăturile pot fi un semn de afectare a nervilor din cauze variate, cum ar fi leziuni traumatice sau de stres repetitiv, infecții bacteriene sau virale, expuneri la substanțe toxice sau boli precum diabetul.

1. Postura neobișnuită

Adesea, furnicăturile în palme pot apărea din cauza unei posturi neobișnuite care pune presiune pe un nerv. De exemplu, pozițiile de somn necorespunzătoare sau statul prelungit într-o poziție pot duce la senzația de ace în mâini.

Acest lucru este temporar de obicei și dispare odată ce postura este corectată.

2. Compresia nervului

Compresia sau prinderea unui nerv poate provoca furnicături în palme. Acest lucru poate apărea din cauza unei poziții incorecte și în timpul somnului, dar și din cauza unor condiții medicale precum sindromul de tunel carpian, unde nervul median este comprimat la nivelul încheieturii mâinii.

3. Leziuni și inflamații

Leziunile și inflamațiile pot duce la compresia nervilor, cauzând furnicături. Acesta poate fi rezultatul unei traume directe, a unei inflamații cronice sau a unei presiuni exercitate de o tumoare.

4. Deficiențe de vitamine

Deficiențele de vitamine, în special vitaminele B1, B6, B12, E și niacina, pot cauza furnicături în palme. Aceste vitamine sunt esențiale pentru funcționarea corectă a nervilor.

5. Alcool și toxine

Consumul excesiv de alcool poate duce la neuropatie alcoolică, o afecțiune caracterizată prin deteriorarea nervilor periferici.

Alte toxine precum arsenicul, taliumul și mercurul pot provoca, de asemenea, furnicături.

6. Anxietatea

Persoanee care suferă de anxietate pot experimenta hiperventilație, care duce la un dezechilibru al nivelurilor de dioxid de carbon și oxigen din sânge, cauzând furnicături în palme, potrivit Medical News Today.

7. Afecțiuni autoimune

Bolile autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, pot provoca deteriorarea nervilor și furnicături.

Afecțiuni mai grave asociate cu furnicături în palmă

Există momente în care furnicăturile în mâini pot fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

1. Diabet

Diabetul poate cauza neuropatie diabetică, o afecțiune ce determină deterioararea nervilor din cauza nivelurilor ridicate de zahăr din sânge.

Aproximativ 50% - 60% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetică la un moment dat în viață.

2. Accidentul vascular cerebral (AVC)

Furnicăturile în palme pot fi semn de accident vascular cerebral, mai ales dacă sunt însoțite de simptome precum amorțeală, slăbiciune, confuzie sau tulburări de vorbire.

În astfel de cazuri este esențială intervenția medicală de urgență.

3. Boala arterială periferică

Această boală poate cauza circulație sanguină deficitară, conducând la furnicături în mâini. Lăsată netratată, poate duce la complicații grave precum atacul de cord sau AVC.

4. Insuficiența Renală

Furnicăturile pot fi un simptom al insuficienței renale, o condiție ce poate rezulta din diabet sau hipertensiune arterială. Tratamentul include dializa sau transplantul de rinichi.

5. Scleroza multiplă

Este o afecțiune pe termen lung ce afectează creierul și măduva spinării. Furnicăturile în palme pot fi unul dintre primele simptome.

Potrivit Very Well Health, trebuie să sunați la 112 în momentul în care furnicăturile în palme sunt însoțite de:

- Amorțeală în alte părți ale corpului dvs. 

- Paralizie

- Amețeală

- Confuzie

- Dificultăți de vorbire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel