Viitorii tați care fumează pot crește riscul de probleme cardiace congenitale la copiii lor, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC). Pentru viitoarele mame, atât fumatul cât și expunerea la fumatul de pasiv au fost dăunătoare.
"Viitorii părinții ar trebui să se lase de fumat", spune autorul studiului, Dr. Jiabi Qin, de la School of Public Health, Central South University, Changsha, China. "Viitori tați care fumează sunt o sursă mare de fum de țigară pentru femeile însărcinate, care pare să fie și mai dăunător copiilor nenăscuți decât femeile fumătoare". Problemele congenitale ale inimii sunt principala cauză a copiilor născuți morți și afectează 8 din 1000 de copii născuți în întreaga lume. Prognozele și calitatea vieții continuă să se îmbunătățească prin intervenții chirurgicale inovatoare, dar efectele rămân pe tot parcursul vieții.
Fumatul poate provoca malformații congenitale copilului nenăscut
Fumatul este teratogen, ceea ce înseamnă că poate provoca malformații congenitale. Asocierea dintre părinții fumători și riscul de probleme cardiace congenitale a atras tot mai mult atenția, cu numărul tot mai mare de fumători de vârstă fertilă” a spus dr. Qin.
Aceasta a fost prima meta-analiză pentru a examina relațiile dintre fumatul paternal și fumatul pasiv matern și riscul de probleme cardiace congenitale la descendenți. Analizele anterioare s-au concentrat asupra femeilor fumătoare. Cu toate acestea, după cum a subliniat dr. Qin: "De fapt, tații care fumează și expunerea femeilor gravide la fumatul pasiv sunt mai frecvente decât fumatul la femeile gravide".
Cercetătorii au compilat cele mai bune dovezi disponibile până în iunie 2018. Aceasta a reprezentat 125 de studii care au implicat 137.574 copii cu defecte cardiace congenitale și 8.8 milioane de potențiali părinți.
Toate tipurile de fumat al părinților au fost asociate cu riscul de defecte cardiace congenitale, cu o creștere de 74% pentru cazuril în care fumează bărbații, 124% pentru fumatul pasiv la femei și 25% pentru femeile care fumează, comparativ cu cazurile în care a lipsit expunerea la fumat.
Aceasta a fost, de asemenea, prima revizuire pentru a examina fumatul în diferite stadii ale sarcinii și riscul de defecte cardiace congenitale. Expunerea femeilor la fumatul pasiv a fost riscantă pentru descendenții lor în toate etapele sarcinii și chiar înainte de a rămâne gravidă. Femeile care au fumat în timpul sarcinii au avut o probabilitate crescută de a purta un copil cu un defect cardiac congenital, dar fumatul înainte de sarcină nu a afectat riscul.
Riscul fumatului pasiv, mai mare decât pentru fumători
Femeile ar trebui să renunțe la fumat înainte de a încerca să rămână însărcinate, pentru a se asigura că nu mai sunt expuse la fumul de țigară în momentul concepției. a spus dr. Qin. "De asemenea, este important să rămâneți departe de persoanele care fumează. Angajatorii vă pot ajuta să vă asigurați că la locurile de muncă nu se fumează."
"Medicii și profesioniștii din domeniul asistenței medicale primare trebuie să facă mai multe pentru a face public și educa părinții potențiali despre pericolele potențiale ale fumatului pentru copilul lor nenăscut." a adăugat dr. Qin.
În ceea ce privește tipurile specifice de defecte cardiace congenitale, analiza a arătat că fumatul matern a fost semnificativ asociat cu un risc cu 27% mai mare de defecțiune septală atrială și cu un risc de 43% mai mare de obstrucție a tractului de ieșire din ventriculul drept, comparativ cu cazurile care nu au fost expuse la fumul de țigară.
Riscul general al defectelor cardiace congenitale la tote tipurile de părinți fumători (sau fumători pasivi) a fost mai mare atunci când analiza a fost limitată la populațiile asiatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.