Fumatul în timpul sarcinii, risc dublu de moarte subită a bebelușului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumatul dăunează sănătății
Fumatul dăunează sănătății

Fumatul la femeile însărcinate are efecte nu doar asupra mamei, ci și a fătului. Un studiu a analizat mai multe cazuri de deces subit al bebelușilor și a constatat ce efect nefast are nicotina asupra copilului.

Orice țigară fumată în timpul sarcinii - chiar și o singură țigară pe zi - dublează riscul de moarte subită a sugarului (SIDS - termen pentru decese infantile inexplicabile), a declarat cercetătorul principal Tatiana Anderson de la Seattle Children's Research Institute, Center for Integrative Brain Research.

Medicii ar trebui să încurajeze ferm femeile să renunțe la fumat în timpul sarcinii sau, dacă nu pot renunța, să fumeze mai puțin, a spus ea. Fiecare țigară fumată crește riscul de moarte subită, a adăugat Anderson. Dacă femeile nu ar fumat în timpul sarcinii, rata de moarte subită în Statele Unite ar putea fi redusă cu 22%, împiedicând aproximativ 800 de decese infantile pe an, potrivit noului raport publicat online 11 martie în revista Pediatrics, citat de MedicineNet.

Deși 55 % dintre femeile din studiu care au fumat nu s-au oprit, nu au redus fumatul în timpul sarcinii, cele care au făcut-o, au redus semnificativ riscul de SIDS, a spus Anderson. În mod specific, femeile care au redus fumatul în al treilea trimestru, a redus riscul de SIDS cu 12%. Femeile care au renunțat de tot la fumat în trimestrul al treilea au redus riscul cu 23%, au descoperit cercetatorii.

Pentru acest studiu, Anderson și echipa ei de cercetare ei au colectat date despre peste 19.000 de cazuri moarte subită a bebelușilor, cazuri care includ sindromul de deces brusc al nou-născuților, dar și alte cauze necunoscute de deces, precum și sufocarea și strangularea în patul sugarilor sub vârsta de 1 ani. „Nu este doar fumatul”, a declarat Dr. Rahul Gupta, ofițer medical și șef al sănătății la March of Dimes. Dar, cu cât femeile fumează mai mult, cu atât riscul pentru SUID devine mai mare, a spus el.

Femeile ar trebui să renunțe la fumat înainte de sarcină și cu siguranță în timpul sarcinii, a recomandat Gupta.

Fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului

În plus, femeile care fumează își lipsesc copilul de oxigen, deoarece fumatul scade cantitatea de oxigen din sânge și, prin urmare, dinn placentă, a explicat el.

 „Fumatul provoacă, de asemenea, nașterea prematură, scăderea dezvoltării creierului și a sistemului respirator al copilului”, a spus Gupta. Nicotina a fost, de asemenea, legată de o parte importantă a dezvoltării la copil.

Gupta a explicat că, dacă un copil nu mai respiră în timpul somnului, un mecanism din creier simte lipsa de oxigen și declanșează reluarea respirației. Aceasta se numește auto-resuscitare. Nicotina, însă, modifică acest răspuns al creierului, a spus el. „Este posibil ca acest copil să nu fie capabil să se auto-resusciteze și, ca rezultat, să ajungem la un sindrom de moarte subită a nou-născuților”, a spus Gupta.

Deoarece țigaretele electronice sunt un dispozitiv de administrare a nicotinei, nici acestea nu sunt o alternativă sigură la țigări, a adăugat el. „Nicotina se află în dispozitivul de ventilare, astfel încât toate efectele despre care vorbim sunt încă dăunătoare atunci când nicotina este administrată, indiferent de dispozitiv”, a spus Gupta. Nicotina nu este bună pentru bebeluși.

În plus, arome și alte ingrediente din țigările electronice pot fi nocive pentru copiii în curs de dezvoltare, a spus el. „Renunțarea la fumat este una dintre cele mai eficiente acțiuni pe care le puteți face, pentru a vă proteja copilul”, a spus Gupta.

 

Articolul integral poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel