Boala paradontală este accelerată de fumat, nivelul crescut de bioxid de carbon din fum permițând dezvoltarea unor specii de bacterii agresive care ajung în straturile profunde ale țesuturilor moi ce susțin dintele și le distrug. În cavitatea orală unde găsim vase mici de sânge, de tip terminal, astfel că diabetul ”încurcă” imunitatea locală, existând un risc în apariția paradontozei. Astfel, pacienții diabetici au mai puțină salivă, li se usucă gura, iar atunci, prin cantitatea mai mică de salivă, toate microorganisme se proliferează, cu o depunere mai mare de tartru.
În prezent, boala paradontală poate fi oprită și prin lipsa intervenției chirurgicale, printr-o tehnică numită tehnica tunelizării modificate.
”Atunci când nu faci incizii, nu întrerupi nici vascularizația și intri între os și gingie, intri cu niște instrumente cu care începi să faci tunelizarea. Adică ridicăm gingia fără să o tăiem, iar în acest fel avem un rezulta foarte bun”, a explicat dr. Andi Drăguș, medic stomatolog, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Monitorizarea glicemiei, sprijin al imunității
”Hiperglicemia scade imunitatea acționând la nivel celular împiedicând procesul de apărare al organismului la agresiune. Cu cât glicemia este mai mare, cu atât sistemul imunitar este mai afectat și de aceea este important ca pacientul cu diabet să aibă un echilibru glicemic. Valorile glicemice să fie în țintă pentru că degeaba știu că am diabet, urmez un tratament, dar nu mă mai monitorizez sau glicemiile sunt mari, mănânc orice și nu este suficient să urmez un tratament, oricare ar fi acesta, cu antidiabetice orale. Este foarte importantă monitorizarea”, a explicat dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet.
Principalele boli autoimune
Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului. Acesta este responsabil de îndepărtarea agenților patogeni și de prevenția numeroaselor boli. Perturbările sistemului imunitar se referă la o scădere sau o creștere exagerată a răspunsului de apărare.
Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar atacă propriile structuri și nu le mai diferențiază de elementele străine corpului. Potrivit WebMd, principalele boli autoimune sunt: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă, diabetul zaharat de tip 1, psoriazis și miastenia gravis. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Legătura dintre DIABET și afecțiunile dentare. Riscurile care duc la PIERDEREA dinților
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.