Fumatul, asociat cu un declin cognitiv semnificativ la adulții în vârstă. Accelerează degradarea creierului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fumatul - FOTO: Freepik@Nadiya Senko
fumatul - FOTO: Freepik@Nadiya Senko

Acest obicei care este 100% alegerea noastră ne distruge creierul. Afectarea acestuia este de 85%.

Vezi și: FDA, investigație privind riscurile utilizării tampoanelor contaminate cu plumb și metale

Fumatul are un efect dramatic asupra organismului. Un nou studiu scoate la iveală un aspect mai puțin cunoscut al fumatului și nu este vorba de cancerul pulmonar.

Un studiu realizat pe o perioadă de zece ani de cercetătorii de la University College London (UCL) a identificat fumatul ca un factor cheie de stil de viață care accelerează declinul cognitiv la adulții în vârstă.

Cercetarea, publicată în Nature Communications, a analizat datele a 32.000 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste, din 14 țări europene, dezvăluind modul în care diferite comportamente legate de sănătate afectează îmbătrânirea cognitivă.

Studiul condus de UCL a monitorizat funcția cognitivă a adulților în vârstă pe o perioadă de 10 ani, folosind teste de memorie și fluență verbală pentru a evalua schimbările.

Participanții, toți sănătoși din punct de vedere cognitiv la început, au fost grupați în funcție de obiceiurile lor de viață, inclusiv fumatul, activitatea fizică, consumul de alcool și contactul social. Scopul a fost de a explora modul în care aceste comportamente influențează declinul cognitiv.

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Fumatul, asociat cu declinul cognitiv - FOTO: Freepik@RubinaRashid

Descoperiri cheie privind declinul cognitiv

Cea mai surprinzătoare descoperire a studiului a fost că persoanele care fumau au experimentat un declin cognitiv mult mai rapid comparativ cu nefumătorii. Scorurile cognitive ale fumătorilor au scăzut cu până la 85% mai mult în perioada de 10 ani, comparativ cu cei care nu fumau.

Totuși, fumătorii care mențineau alte obiceiuri sănătoase, exerciții regulate, consum moderat de alcool și interacțiuni sociale frecvente, au avut un ritm de declin cognitiv similar cu cel al nefumătorilor.

Participanții nefumători au prezentat, în general, ritmuri similare de îmbătrânire cognitivă, indiferent de alți factori de stil de viață, consolidând ideea că fumatul joacă un rol deosebit de important în sănătatea cognitivă.

Vezi și: Terapia CPAP reduce mortalitatea în cazul vârstnicilor. Efect în cazul apneei de somn obstructive și impact asupra sănătății cardiovasculare

Rolul comportamentelor sănătoase

Cercetarea subliniază importanța menținerii unui stil de viață sănătos pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special pentru fumătorii care întâmpină dificultăți în a renunța la acest obicei. Autoarea principală, Dr. Mikaela Bloomberg, a subliniat caracterul observațional al studiului, menționând că, deși nu stabilește o relație cauzală, sugerează că fumatul este un factor critic care accelerează declinul cognitiv.

"Rezultatele noastre sugerează că, dintre comportamentele sănătoase pe care le-am examinat, nefumatul poate fi unul dintre cele mai importante în menținerea funcției cognitive. Pentru cei care nu pot renunța la fumat, implicarea în alte comportamente sănătoase, cum ar fi exercițiile regulate și consumul moderat de alcool, ar putea ajuta la compensarea unor efecte adverse asupra cogniției",  a spus Dr. Bloomberg.

Vezi și: Boala banală și ignorată care poate duce la Alzheimer. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Asta este o dovadă

Implicații mai largi pentru sănătatea cognitivă

Cercetătorii au ținut cont de mai mulți factori, precum vârsta, sexul, educația, veniturile și afecțiunile cronice, asigurându-se că rezultatele oferă o perspectivă solidă asupra modului în care alegerile de viață afectează îmbătrânirea cognitivă.

Deși studii anterioare au legat stilurile de viață mai sănătoase de un declin cognitiv mai lent, această cercetare oferă dovezi mai clare că fumatul, în special, poate accelera deteriorarea cognitivă.

Rezultatele subliniază beneficiile potențiale ale unui stil de viață sănătos și echilibrat, în special pentru adulții în vârstă care doresc să-și mențină sănătatea cognitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel