Fumătorii, risc mai mare de hipertensiune. Cum explică cercetătorii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiune arterială fluctuantă
Tensiune arterială fluctuantă

Fumătorii au un risc mai mare de a face hipertensiune, care este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare. Studiile au fost relevante.

Fumătorii pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, potrivit cercetătorilor. "Corpul uman are un sistem de tamponare care monitorizează continuu și menține o presiune sanguină sănătoasă", a spus Lawrence Sinoway, directorul Institutului de Științe Clinice și Științifice Translaționale din Penn.

Dacă tensiunea arterială scade, se declanșează un răspuns numit activitate musculară simpatică nervoasă (MSNA), pentru a aduce tensiunea arterială înapoi la niveluri normale, potrivit medicalxpress.com.

Un sistem suplimentar, denumit baroreflex, ajută la corectarea tensiunii arteriale prea mari, a adăugat el.

Potrivit lui Sinoway, studiul a constatat că, după o explozie de MSNA, creșterea tensiunii arteriale la un fumător cronic a fost de aproximativ două ori mai mare decât la un non-fumător, împingând tensiunea arterială la niveluri nesănătoase. Cercetătorii suspectează că afectarea baroreflexului poate fi motivul.

„Atunci când sistemul nervos simpatic se încălzește, ca și în cazul MSNA, tensiunea arterială crește și apoi o serie de lucruri se întâmplă pentru ca această creștere să fie redusă", a spus Sinoway. "Credem că la fumători, acea tamponare - baroreflexul - este afectată."

Studii comparative pe fumători cronici și nefumători

Jian Cui, profesor asociat de medicină, a declarat că rezultatele sugerează că această afectare poate fi legată de hipertensiune arterială.

„Creșterea mai pronunțată a tensiunii arteriale, ca răspuns la MSNA poate duce la o creștere a tensiunii arteriale în repaus la fumătorii fără hipertensiune arterială”, a spus Cui. „Este posibil ca acest răspuns mai mare la MSNM să contribuie, de asemenea, la dezvoltarea eventuală a hipertensiunii arteriale."

Cercetătorii au spus că, deși cercetările anterioare au găsit o legătura între fumători cronică și niveluri mai ridicate de evenimente MSNA, puține s-au știut despre ceea ce s-a întâmplat cu tensiunea arterială după aceste evenimente. În plus, Sinoway a spus alte studii au examinat efectele fumatului acut - o singură ședință de expunere la fumul de țigară – la non-fumători, în loc de fumători obișnuiți.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 60 de participanți - 18 fumători și 42 de nefumători. Niciunul dintre participanți nu a prezentat hipertensiune arterială. Fumătorii au raportat că fumează o medie de 17 țigări pe zi pe o perioadă de aproximativ 13 ani.

Pentru a măsura MSNA, cercetătorii au introdus un electrod în nervul peroneal, care se află sub nivelul genunchiului, al fiecărui participant. În plus, au măsurat ritmul cardiac, presiunea arterială diastolică și sistolică și presiunea arterială medie la artera brahială din brațul superior.

După analizarea datelor, cercetătorii nu au găsit nicio diferență la tensiunile arteriale sistolice între fumători și nefumători. Cu toate acestea, tensiunea arterială diastolică, presiunea arterială medie și frecvența cardiacă au fost semnificativ mai mari la fumători. Fumatorii au avut, de asemenea, nivele mai mari de MSNA. În plus, ritmul cardiac la repaus a fost semnificativ mai mare la fumători.

Cui a afirmat că aceste constatări, publicate recent în Jurnalul American de Fiziologie-Reglementare, Fiziologie Integrativă și Comparativă, dau alte dovezi ale nocivității fumatului.

„Studiul nostru arată un alt mecanism prin care fumatul obișnuit poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale”, a spus Cui. Sunt necesare studii suplimentare pentru a examina dacă renunțarea la fumat poate reduce acest răspuns accentuat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel