Raed Arafat, secretar de stat în MAI, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, povestește, într-o postare pe Facebook, că lua masa zilele trecute la un mall din București când a fost abordat de o tânără, îmbrăcată elegant, cu pachete de țigări în mână.
„Vinerea trecuta, luând masa la un restaurant la mall Baneasa, s-a apropriat o fată îmbrăcată frumos și elegant de masa la care stăteam și m-a abordat direct cu întrebarea "FUMATI?"... nu cred că vârsta ei depășea 20-21 ani, iar în mâna ei erau un aparat de încălzit tutun și 2-3 pachetele de țigări ce pot fi utilizate cu acest aparat. Nu am intrat în discuție cu ea și am rugat-o să părăsească masa. Nu știu dacă ziceam că nu fumez care ar fi fost tactica ei, iar dacă ziceam că fumez cu siguranță avea să promoveze noile produse! Cu certitudine, cine a angajat-o să promoveze aceste produse s-a gândit și la faptul că are o vârstă apropriată de ținta principală a campaniei de promovare și, anume, adolescenții!", nota Arafat pe contul său de Facebook.
Raed Arafat, fumat: „această ipocrizie trebuie să înceteze!"
Arafat consideră că produsele din tutun sunt promovate agresiv, iar unele scăpări ale legislației în vigoare ar fi exploatate la maximim de producătorii de tutun:
„Promovarea agresivă, sub diferite forme ascunse, a produselor din tutun continuă mai mult decât oricând. Unele scăpări ale legislației în vigoare privind fumatul sunt exploatate la maxim de producătorii de tutun, iar ținta, în mare parte, rămân adolescenții, viitorii consumatori fideli ai produselor din tutun având în vedere adicția pe care o induc aceste produse și faptul că o dată adolescentul este "recrutat", acesta greu se mai lasă. Vedem afișele în stațiile de autobuz, la mall-uri, în magazine, și mai ales vedem o promovare agresivă la nivelul mediului online prin personaje cu putere de a influența tinerii, fie și prin faptul că, la momentul difuzării unui material video, aceștia sunt văzuți fumând sau folosind unul dintre noile "gadgeturi" pentru fumat alternativ, atractive pentru tineri.
În 2013, am participat, în locul ministrului, la o întâlnire informală a miniștrilor sănătății, când se discută despre directiva ce urma să interzică țigările mentolate și cele "slim". România era printre puținele țări care se împotriveau directivei, iar eu l-am informat pe ministrul Sănătății de atunci că nu am să susțin poziția României, fiind o întâlnire informală, și am să vorbesc ca medic expunând părerea mea ca reprezentant al unui minister al Sănătății, și nu al industriei tutunului. Atunci intervenția mea a fost scurtă și am spus următorul lucru: "Există o similititudine și o diferență între producătorii de tutun și producătorii de droguri... similitudinea este că amândoi promovează și vând moartea... iar diferența este că pe unii îi combatem și îi închidem în pușcării, și pe alții îi apărăm în parlamente și le susținem interesele, iar această ipocrizie trebuie să înceteze!".
Raed Arafat, fumat: proiect legislativ
Secretarul de stat a mai amintit despre un nou proiect legislativ care ar aduce completări actualei legislații în vigoare:
„Noul proiect legislativ inițiat recent la Parlament, care prevede corectarea și completarea actualei legislații care reglementează produsele din tutun și promovarea acestora, este unul extrem de important. Acesta prevede noi măsuri care limitează posibilitatea promovării produselor ucigătoare din tutun sub diferite forme și interzice sponsorizarea de către firmele producătoare de tutun pentru că și sponsorizarea înseamnă promovare și atragerea de susținători chiar și în rândul formatorilor de opinie.
Totodată, noul proiect se adresează noilor produse alternative din piață și le aduce pe picior de egalitate cu produsele clasice din tutun. Astfel poate vom reuși să mai construim un zid care să împiedice producătorii să ajungă la copiii și adolescenții prin diferite metode subtile. O nouă măsură introdusă este cea de interzicerea fumatului în mașinile unde sunt minori sau femei gravide, măsură existenta deja în mai multe țări, precum Belgia de exemplu, și care are menirea să protejeze minorii și adolescenții de fumatul pasiv al părinților sau adulților inconștienți.
Felicitări celor care au lucrat la noul proiect legislativ, celor care au avut curajul să-l inițieze și celor care se alătură acestui demers, și sper ca acest proiect să obțină sprijinul unanim la nivelul Parlamentului, întrucât protecția generațiilor tinere trebuie să fie un scop al tuturor politicienilor fără excepție renunțând astfel la ipocrizia de a pune în balanță interesul firmelor producătoare de tutun versus interesului viitoarelor generații!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.