Frumusețea, scrisă în gene? Legătura cu colesterolul și lipidele

Florina Pop |
Data publicării:
Tânără FOTO: pexels.com
Tânără FOTO: pexels.com

Frumusețea, scrisă în gene? Sunt genele responsabile de atractivitatea facială? Cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison au căutat răspuns la aceste întrebări.

Sunt gene responsabile de frumusețea și atractivitatea facială? Sau sunt doar supoziții nefondate științific? Un grup de cercetători conduși de asistentul Qiongshi Lu, Ph.D., de la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA, au vrut să afle dacă există vreo asociere între gene și frumusețe și atractivitate, potrivit medicalnewstoday.com.

Studii despre oamenii frumoși

Științific se cunosc puține despre originea frumuseții faciale, deși există studii ce demonstrează că persoanele considerate mai atractive sunt mai predispuse să obțină slujbe mai bune, performanțe academice strălucite și să câștige mai mulți bani. O cercetare a arătat chiar că bebelușii atrăgători ar avea mai multe șanse să primească mai multă îngrijire și îngrijire de la mame decât cei neatractivi, mai precizează site-ul citat.

Frumusețea, analizată pe circa 5.000 de europeni

Echipa lui Qiongshi Lu a folosit datele genetice de la 4.383 de oameni ca să facă un studiu de asociere la nivel de genom. Cercetătorii le-au cerut voluntarilor să spună care oameni sunt atractivi plecând de la fotografiile anuale si au luat în considerare și moștenirea genetică a fiecarui individ.

Analiza a dovedit că sunt câteva gene responsabile de atractivitatea facială. Însă, rolurile acestora variază în funcție de sex.

La femei: variațiile genetice asociate frumuseții au fost legate de genele care reglează masa corporală și lipidele. La bărbați, variantele genetice au fost conectate la gene care afectează nivelurile de colesterol. Legat de acestea din urmă au existat studii care au evidențiat că legătura dintre nivelurile de colesterol din sânge și sinteza testosteronului și a altor hormoni.

Cercetătorii susțin că aceste rezultate le-au oferit noi perspective legate de genetica atractivității feței, dar le-a dezvăluit și relația complexă dintre atractivitate și o varietate de trăsături umane.

„Similar multor alte trăsături umane, nu există o genă master care determină atractivitatea unei persoane. În schimb, ( n.r. atractivitatea) este cel mai probabil asociată cu un mare număr de componente genetice cu efecte slabe", susține Qiongshi Lu, pentru site-ul citat.

Necunoscutele studiului

Autorii cercetării precizează că studiul lor nu răspunde la multe întrebări precum: ce rol au vârsta, forma corpului, expresia feței și machiajul în percepția atractivității. Dar și faptul că, susțin ei, mărimea eșantionului a fost „moderată", omogenă rasial și etnic – subiecții au fost toți europeni și cam de aceeași vârstă.

Studiul a fost publicat în PLOS Genetics. Poate fi citit, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel