Fructul uscat care protejează sănătatea osoasă. Câte trebuie să mănânci pe zi conform unui studiu recent

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Sanatatea osoasa Foto: Freepik @vailery
Sanatatea osoasa Foto: Freepik @vailery

Descoperă beneficiile unui anumit fruct uscat în reducerea riscului de osteoporoză, oferind o alternativă naturală și accesibilă pentru menținerea sănătății osoase.

Un studiu publicat în The Journal of Nutrition sugerează că un simplu consum zilnic de o mână de prune uscate poate reduce markerii inflamatori legați de pierderea osoasă la femeile aflate la postmenopauză. Cercetarea, parte a unui studiu mai larg, denumit Prune Study, sugerează că prunele uscate ar putea oferi o alternativă naturală pentru a evita osteoporoza, o afecțiune care face ca oasele slabe să se rupă ușor.

Aproximativ 200 de milioane suferă de osteoporoză, două treimi dintre acestea fiind femei aflate la postmenopauză. Studiul este cel mai mare de până acum care examinează această relație și sugerează că prunele uscate ar putea fi o alternativă naturală pentru prevenirea osteoporozei. Cercetarea evidențiază, de asemenea, alte moduri în care prunele uscate pot afecta sănătatea și sugerează modalități de a le încorpora în dieta ta.

Foto: Freepik @mu4750940

Prunele uscate și sănătatea oaselor

Un studiu realizat de Universitatea din Georgia a constatat că consumul de prune uscate poate avea un impact pozitiv asupra sănătății oaselor. Cercetătorii au recrutat 183 de femei cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani și le-au instruit să consume fie 50, fie 100 de grame de prune uscate zilnic. Studiul a constatat că femeile care au consumat fie 50, fie 100 de grame de prune uscate zilnic aveau niveluri reduse de citokine proinflamatorii după un an, ceea ce sugerează că femeile care consumă prune uscate și-au îmbunătățit probabil și sănătatea oaselor.

Cu toate acestea, este posibil ca rezultatele să nu se aplice unei populații largi din cauza participanților la menopauză, predominant albi. Studiul a fost finanțat de California Prune Board (CPB), care reprezintă cultivatorii și manipulatorii de prune uscate, dar organizația nu a avut niciun rol în proiectarea, analiza, interpretarea sau redactarea studiului. CPB a mai declarat că prunele uscate conțin mulți nutrienți care ar putea explica posibilele lor efecte de stimulare a oaselor.

Vitamina K din prunele uscate ajută la transportul calciului către oase, în timp ce potasiul și magneziul ajută la densitatea osoasă.

Citește și: Roșiile: o modalitate delicioasă de a combate cancerul și de a promova sănătatea inimii. Ce se întâmplă dacă bei 100 de ml de suc de roșii

Alte efecte pentru sănătate

Prunele uscate au fost folosite ca un remediu natural pentru constipație, cercetările susținând această afirmație, potrivit Health. Creșterea consumului de prune uscate poate îmbunătăți frecvența și consistența scaunelor la persoanele care suferă de constipație. Cu toate acestea, unele persoane pot avea dureri abdominale sau diaree.

În plus, prunele uscate pot îmbunătăți sănătatea inimii, un studiu legând consumul de prune uscate pe termen lung de o mai bună calitate a HDL și a colesterolului total, de un stres oxidativ mai scăzut și de scăderea nivelului biomarkerului inflamator proteina C reactivă. Cu toate acestea, problemele gastro-intestinale nu par să afecteze participanții la studiile privind pierderea oaselor.

Prunele uscate sunt o gustare dulce care poate fi folosită ca înlocuitor de grăsimi și zahăr în produse de patiserie, sosuri pentru salate, marinate și sosuri pentru grătar. Alternativ, pot fi adăugate în salate sau mâncăruri de legume, pot fi folosite în fulgii de ovăz de dimineață, iaurt, cereale sau smoothie-uri, pot fi amestecate cu nuci, semințe și ciocolată neagră pentru un batoane simple sau cu granola făcute în casă. Pentru a evita problemele digestive, este recomandat să începi cu doar două prune uscate pe zi și să crești treptat cantitatea pe măsură ce organismul tău se adaptează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel