Fructul care previne AVC-ul, atacul de cord și reduce depozitele de grăsime scade nivelul de colesterol. Căpșunile, pentru că despre acestea este vorba, ar putea ajuta la protejarea împotriva depozitelor de grăsime care provoacă atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, sugerează un studiu.
Căpșunile, bogate în vitamina C
Fructul bogat în vitamina C ar putea proteja împotriva blocajelor arterelor potențial fatale. Savurarea unui bol de căpșuni proaspete ar putea preveni acumularea de depozite de grăsime care provoacă atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, au descoperit oamenii de știință.
Fructul bogat în vitamina C protejează împotriva blocajelor arterelor potențial fatale cauzate de colesterolul ridicat, a arătat studiul lor, iar beneficiile pot fi observate în decurs de o oră de la consum.
Vezi și: Stenoza spinală, afecțiunea frecventă în cazul vârstnicilor. Apare la persoanele de peste 50 de ani
Turneul de la Wimbledon, test de studiu
Britanicii mănâncă aproape 200.000 de tone de căpșuni în fiecare an - numai participanții la Wimbledon consumă peste 38 de tone pe durata turneului.
Oamenii de știință de la Universitatea Setsunan din Osaka, Japonia, au vrut să vadă cât de repede după ce au consumat fructele efectele asupra sănătății devin evidente.
Aceștia au dat la 23 de voluntari sănătoși, toate femei tinere, în vârstă de 20 de ani, 500 g de piure de căpșuni sau o băutură zaharată. Jumătate de oră mai târziu, au prelevat probe de sânge - repetând procesul la fiecare 30 de minute timp de alte patru ore.
Rezultatele, publicate în Journal of Nutritional Science, au arătat că grupul cu căpșuni a prezentat mai puține semne de creștere a lipoproteinei cu densitate scăzută, sau LDL, decât cei cărora li s-a administrat dulceață cu aromă de zahăr.
LDL este forma dăunătoare de colesterol care poate provoca îngustarea și blocarea vaselor de sânge. Cheagurile care se formează ulterior pot declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Aceste beneficii au fost evidente la o oră după ce au înghițit piureul de căpșuni și au durat cel puțin patru ore după aceea.
"Căpșunile sunt o sursă importantă de compuși nutritivi, iar studiile arată că un consum ridicat de fructe ca acestea este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare", au menționat cercetătorii, potrivit Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.