Cancerul este o boală fulminantă, dar adăugarea de superalimente în dietă poate ajuta la reducerea creșterii tumorilor. Una dintre fructele care atrag atenția în cercetarea științifică a reușit să reducă creșterea celulelor canceroase cu 60% în doar 24 de ore într-un studiu.
Cauzele cancerului au rămas eluzive, ceea ce face dificilă dezvoltarea unei vindecări. Cu toate că răspândirea tratamentelor precum chimioterapia și radioterapia a îmbunătățit semnificativ ratele de supraviețuire, prevenția rămâne cea mai bună opțiune.
Fructele de aronia, studiate
Fructele de aronia, datorită activității lor antioxidante ridicate, pot reduce creșterea cancerului într-un interval scurt de timp de 24 de ore. Dar în ultimele decenii, a atras atenția experților medicali pentru agenții săi anticancerigeni și fitochimici.
Un raport din jurnalul Nutrition and Cancer arată că fitochimicalele sunt particular de bogate în fructele de afin includ antocianina și acizii fenolici.
Antocianina, pigmentul care se știe că conferă afinei culoarea sa caracteristică roșie și purpurie adâncă, poate conferi protecție împotriva bolilor precum cancerul. De fapt, afinul este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți vegetali, alături de afine și broccoli.
Antioxidanții sunt importanți pentru că elimină radicalii liberi din celulele organismului și previn deteriorarea cauzată de oxidare, care este un precursor pentru multe tipuri de boli.
Aronia, afine negre - FOTO: Freepik@KamranAydinov
Antioxidanții din aronia, eficienți
Într-un studiu de laborator, publicat în jurnalul Nutrition and Cancer, cercetătorii au descoperit că antocianina (antioxidanții) din fructe au fost deosebit de eficienți în reducerea riscului de cancer de colon.
Studiul a arătat că 50 mg de extract de afin au redus creșterea celulelor canceroase de colon cu 60% după 24 de ore. Efectele de suprimare a cancerului au fost atribuite activității antioxidante puternice, care s-a dovedit utilă în prevenirea mai multor tipuri de cancer.
De fapt, extractele din fructe au redus stresul oxidativ asociat cu cancerul de sân într-un studiu din 2009. Cercetarea, publicată în jurnalul Planta Medica, a arătat că un extract de afin poate reduce numărul de radicali liberi superoxid dăunători în probele de sânge prelevate de la pacienții cu cancer de sân.
Deși multe studii au evidențiat capacitatea antocianinei de a inhiba cancerele tractului gastrointestinal, există dovezi că aplicarea antioxidanților pe piele poate inhiba, de asemenea, cancerul de piele.
Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă afinul conferă vreo protecție împotriva cancerului de piele atunci când este aplicat topic.
Vezi și: Mineralul necesar în cazul vârstnicilor. Reduce inflamația și menține funcționarea sistemului nervos
Fructele de aronia, beneficii
Aronia este extrem de bogată în antioxidanți, cum ar fi antocianinele, flavonoidele și vitamina C. Aceste substanțe ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, protejând celulele împotriva deteriorării și contribuind la menținerea sănătății generale.
Consumul regulat de aronia poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea inflamației.
Aronia conține fibre dietetice, care sunt importante pentru sănătatea sistemului digestiv. Fibrele ajută la menținerea sănătății intestinale și la reglarea tranzitului intestinal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.