Fructele au beneficii diferite pentru sănătate. Prin consumul de fructe, o persoană oferă organismului vitamine cheie, antioxidanți și fibre alimentare. Acest lucru poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii, digestie, gestionarea greutății și sănătatea pielii.
Oamenii se pot bucura de o mare varietate de fructe pentru a-și îmbunătăți sănătatea și pentru a reduce riscul de inflamație, boli de inimă, cancer, obezitate și diabet.
O drupă este un tip de fruct cărnos care are, de obicei, o singură sămânță. Prin urmare drupa este orice fruct care crește dintr-un singur ovar al unei flori individuale în care stratul exterior al ovarului se transformă în coaja fructului, iar stratul mijlociu este cel care se transformă în fructul cărnos.
Un fruct din această familie este numit "regele fructelor" în mai multe regiuni ale lumii.
Este originar din India și Asia de Sud-Est, unde este cultivat de mai bine de 4.000 de ani. Este prezent în sute de soiuri, fiecare având caracterisitici, precum aromă, formă, dimensiune și o culoare foarte distinctă.
Pe lângă faptul că este delicios, acesta are un profil nutrițional uimitor.
Care e fructul și ce beneficii uimitoare are
Mango este un fruct foarte apreciat - nu numai pentru că este delicios, ci și deoarece este foarte hrănitor.
Un mango de 165 de grame oferă:
- Calorii: 99
- Proteine: 1,4 grame
- Carbohidrați: 24,7 grame
- Grăsimi: 0,6 grame
- Fibre: 2.6 grame
- Zahăr: 22.5 grame
- Vitamina C: 67% din valoarea zilnică
Acesta mai conține, de asemenea și cupru, folat, vitamina B6, vitamina A, vitamina E, vitamina K, niacina, potasiu, riboflavină, magneziu și tiamină.
Una dintre cele mai impresionante date nutritive este că doar 165 de grame de mango proaspăt oferă aproape 67% din doza zilnică de vitamina C. Această vitamină solubilă în apă ajută sistemul imunitar, ajută organismul să absoarbă fierul și promovează creșterea și repararea celulelor.
Cuprul și acidul folic sunt nutrienți deosebit de importanți în timpul sarcinii, deoarece susțin creșterea și dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Nu rata: De ce te doare capul după ce ai băut vin roșu. La cât timp apar durerile de cap și roșeața în obraji
1. Conține puține calorii
Mangoul are și avantajul de a fi sărac în calorii.
Mango proaspătă, care cântărește 165 de grame, are o densitate calorică foarte scăzută (adică puține calorii pe unitatea de aliment) și mai puțin de 100 de calorii pe gram.
De fapt, majoritatea fructelor și legumelor proaspete au o densitate calorică scăzută. Potrivit unui studiu, consumul de fructe proaspete, cum ar fi mango, la începutul mesei poate ajuta la prevenirea supraalimentării ulterioare.
Cu toate acestea, rețineți că în cazul mango uscat, acest lucru ar putea să nu fie cazul. Mango uscat la 160 de grame are o densitate calorică mai mare, 510 calorii, și 106 grame de zahăr.
2. Susține sănătatea inimii
Mango conține substanțe nutritive care susțin o inimă sănătoasă.
De exemplu, acesta oferă magneziu și potasiu, care ajută la menținerea unui flux sanguin sănătos. Acești nutrienți ajută vasele de sânge să se relaxeze, promovând niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale.
Super antioxidantul mangiferină din mango pare să fie, de asemenea, bun pentru sănătatea inimii.
În plus, poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, trigliceride și acizi grași liberi din sânge.
Deși aceste constatări sunt promițătoare, în prezent lipsesc cercetările privind mangiferina și sănătatea inimii la om. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii.
Vezi și: Cum se folosește, de fapt, perna de călătorii. Ai procedat greșit până acum
3. Poate ajuta la prevenirea diabetului
Mango proaspăt, bogat în zahăr natural, poate ajuta la prevenirea diabetului. Cu toate acestea, nicio dovadă nu sugerează că duce la diabet sau că este nesănătos.
Studiile au asociat un consum mai mare de fructe cu un risc mai mic de diabet.
Un studiu a constatat îmbunătățiri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge după adăugarea zilnică a 10 grame de mango liofilizat.
Consumul de fructe și legume bogate în vitamina C și carotenoizi poate, de asemenea, să prevină diabetul.
Consumul de mango cu moderație, cu o porție tipică de 1 cană, și asocierea acestuia cu alimente bogate în fibre și proteine poate ajuta la limitarea vârfurilor de zahăr din sânge.
4. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă
Mango conține un grup de enzime digestive numite amilaze. Acestea descompun moleculele mari de alimente, astfel încât organismul tău să le poată absorbi cu ușurință.
Amilazele descompun carbohidrații complecși în zaharuri, cum ar fi glucoza și maltoza. Aceste enzime sunt mai active în mango copt, motiv pentru care acesta este mai dulce decât cel necopt.
Datorită conținutui de apă și fibre alimentare, mango poate ajuta în cazul problemelor digestive precum constipația și diaree.
Un studiu relatează că mango a fost mai eficient în ameliorarea simptomelor constipației cronice decât administrarea unui supliment care avea o cantitate similară de fibre solubile.
Acest lucru sugerează că mango poate avea și alte componente care ajută la sănătatea digestivă, în afară de fibrele alimentare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
5.Conține compuși vegetali benefici pentru sănătate
Mango este bogat în polifenoli, compuși vegetali care acționează ca antioxidanți, protejând organismul împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Acesta conține multiple tipuri de polifenoli în pulpă, coajă și miezul semințelor, printre care mangiferină, catechină, antociani, acid galic, kaempferol, rhamnetină și acid benzoic.
Mangiferina, deseori denumit "super antioxidant", a câștigat interes semnificativ datorită proprietăților sale puternice. Studiile au arătat că mangiferina poate contracara daunele provocate de radicalii liberi legate de cancere, diabet și alte boli.
6. Conține nutrienți care stimulează imunitatea
O porție de165 grame de mango asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina A.
Vitamina A este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. A nu consuma suficient din această vitamină este legat de un risc mai mare de infecții.
În plus, 165 de grame de mango asigură aproape 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamină poate ajuta organismul tău să producă mai multe celule albe din sânge care luptă împotriva bolilor, să ajute aceste celule să lucreze mai eficient și să îmbunătățească apărarea pielii.
7. Susține sănătatea ochilor
Mango este o sursă bogat în nutrienți care susțin sănătatea ochilor, inclusiv antioxidanții luteină și zeaxantină.
Acești nutrienți acționează ca protecție solară, absorbind excesul de lumină și protejând ochii de lumina albastră dăunătoare.
Mango este, de asemenea, o sursă bună de vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece lipsa acesteia poate duce la uscăciunea ochilor și orbirea nocturnă, iar deficiențele severe pot provoca cicatrizarea corneei, potrivit Healthline.
8.Poate contribui la scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer
Mango are în componența sa polifenoli, care pot avea proprietăți anticancerigene.
Aceștia pot ajuta la protejarea împotriva unui proces dăunător numit stres oxidativ, care este legat de multe tipuri de cancer. S-a constatat că aceștia distrug sau opresc creșterea diferitelor celule canceroase, inclusiv leucemia și cancerul de colon, de plămâni, de prostată și de sân
Mangiferina, un polifenol majoritar din mango, a câștigat recent atenția pentru efectele sale anticancerigene promițătoare.
Acestea fiind spuse, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a înțelege mai bine potențialele efecte anticancerigene ale polifenolilor din mango la oameni.
9. Poți să îț adaugi ușor în dieta ta
Mango este un fruct delicios, versatil. Cu toate acestea, s-ar putea să ți se pară dificil de tăiat din cauza pielii sale dure și a sâmburelui mare.
Iată o metodă bună pentru a tăia un mango:
- Cu pielea mango încă pe el, taie felii verticale lungi de 6 mm de la mijloc pentru a separa pulpa de sâmbure.
- Taie pulpa de pe fiecare dintre aceste felii în formă de fagure, fără a tăia pielea.
- Scoate pulpa tăiată din coajă.
Mai jos ai câteva moduri în care poți include mango în alimentația ta:
- Adăugă-l în smoothie-uri.
- Taie-l cubulețe și amestecă-l în salsa sau într-o salată de fructe sau quinoa
- Adăugă mango în iaurtul grecesc sau în fulgii de ovăz.
- Acoperă burgeri sau fructe de mare cu mango la grătar.
Ține cont de faptul că mango este mai dulce și conține mai mult zahăr decât multe alte fructe. Moderația este cheia - cel mai bine este să limitezi consumul de mango la aproximativ 330 de grame pe zi, care este greutatea medie a unui fruct întreg.
Datorită gustului său delicios, nu este deloc greu să îl adaugi în alimentația ta, astfel beneficiind de toți nutrienții săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.