Fructul care înlocuiește cafeaua, previne cancerul pulmonar, de sân și de stomac: O adevărată sursă de energie. Mâncat în exces îmbolnăvește ficatul

Fructul care înlocuiește cafeaua - Foto: Freepick
Fructul care înlocuiește cafeaua - Foto: Freepick

Care este fructul care înlocuiește cafeaua, îl poți mânca la orice oră. Are 8 beneficii pentru sănătate, dar consumat în exces, îmbolnăvește ficatul.

Majoritatea dintre noi ne începem diminețile cu o cană de cafea, de care nu prea putem scăpa dacă ne-am obișnuit organismul așa. Ei bine, cum ar fi să știi că există un fruct care înlocuiește cafeaua?

Potrivit specialiștilor, putem consuma acest fruct la orice oră, spre deosebire de cafea, care nu mai este recomandată spre consum după ora 17:00.

Este vorba despre măr, fructul care, potrivit cercetărilor, are aceleași beneficii ca o cafea. Ba chiar ne trezește și ne dă energie chiar mai bine decât o cafea. 

Mărul este cunoscut ca un fruct care ne dă tonicitate, fiind indicat de medici în astenie şi surmenaj. Banalul fruct, pe care îl găsim pe tarabele din piaţă şi pe rafturile supermarketurilor atât vara cât şi iarna, are şi o acţiune diuretică, depurativă și laxativă, asemeni cafelei.

Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor, spune că un banal măr ne dă energie mai multă decât o cafea și are un conținut bogat de Vitamina C, minerale și fribre.

"Știați că

Un măr oferă mai multă energie decât o cafea?

Băutorii de cafea s-ar putea să conteste această afirmație, însă ea este adevărată. Consumul unui măr este o opțiune pentru a vă reîmprospăta energia. 

Merele au un conținut ridicat de carbohidrați, fibre, vitamina C și minerale, motiv pentru care sunt o adevărată sursă de energie", spune cercetătorul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, și prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

8 beneficii impresionante ale merelor pentru sănătate

1. Nutritive

Merele sunt considerate fructe dense în nutrienți, ceea ce înseamnă că oferă o mulțime de nutrienți pe porție. Actualele ghiduri dietetice pentru americani recomandă 2 cești de fructe zilnic pentru o dietă de 2.000 de calorii, punând accent pe fructele întregi, precum merele.

Un măr mediu de 7 uncii (200 de grame) oferă următorii nutrienți:

- Calorii: 104

- Carbohidrați: 28 de grame

- Fibre: 5 grame

- Vitamina C: 10% din valoarea zilnică (DV)

- Cupru: 6% din VD

- Potasiu: 5% din VD

- Vitamina K: 4% din VD

Aceeași porție furnizează, de asemenea, 2-5% din DV pentru vitaminele E, B1 și B6.

Vitamina E servește ca antioxidant solubil în grăsimi, vitamina B1 - cunoscută și sub numele de tiamină - este necesară pentru creștere și dezvoltare, iar vitamina B6 este esențială pentru metabolismul proteinelor.

Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, un grup important de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care vă protejează celulele de radicalii liberi - molecule dăunătoare care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul .

Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși vegetali, ei sunt probabil responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale merelor

Pentru a profita la maximum de mere, lăsați-le cu coaja, deoarece aceasta conține jumătate din fibre și majoritatea polifenolilor.

2. Poate susține pierderea în greutate

Merele sunt bogate în fibre și apă, două calități care le fac să fie sățioase.

O senzație de sațietate din ce în ce mai mare funcționează ca o strategie de pierdere în greutate, deoarece ajută la gestionarea apetitului. Acest lucru, la rândul său, te-ar putea determina să îți reduci aportul de energie.

Într-un studiu, consumul de mere întregi a crescut senzația de sațietate cu până la 4 ore mai mult decât consumul unor cantități egale de piure de mere sau de suc. Acest lucru s-a întâmplat, deoarece merele întregi reduc golirea gastrică - viteza cu care stomacul își golește conținutul.

Cercetările sugerează, de asemenea, că consumul de mere poate reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC), un factor de risc legat de greutate pentru bolile de inimă.

Interesant este faptul că polifenolii din mere pot avea, de asemenea, efecte anti-obezitate.

3. Ar putea fi bun pentru inima ta

Merele au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă.

Unul dintre motive ar putea fi faptul că acestea conțin fibre solubile. Acest tip de fibre poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Un alt motiv ar putea fi faptul că oferă polifenoli. Unii dintre aceștia, și anume flavonoidul epicatechin, pot reduce tensiunea arterială.

De asemenea, studiile au asociat un aport ridicat de flavonoide cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.

În plus, flavonoidele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea oxidării colesterolului LDL și reducerea aterosclerozei, care este acumularea de plăci în artere.

Un alt studiu a legat, de asemenea, consumul de fructe și legume cu pulpă albă, cum ar fi merele și perele, de un risc redus de accident vascular cerebral. Pentru fiecare 1/5 de cană (25 de grame) de felii de mere consumate pe zi, riscul de accident vascular cerebral a scăzut cu 9%.

4. Legat de un risc mai mic de diabet

Consumul de mere poate reduce, de asemenea, riscul de diabet de tip 2.

O compilație de studii a constatat că consumul de mere și pere a fost asociat cu o reducere de 18% a riscului de diabet de tip 2. De fapt, doar o porție pe săptămână poate reduce riscul cu 3%.

Conținutul lor ridicat de polifenoli antioxidanți quercetin și phloridzin ar putea explica acest efect benefic.

Efectele antiinflamatorii ale quercetinei pot reduce rezistența la insulină, un factor de risc important pentru apariția diabetului. Între timp, se crede că phloridzinul reduce absorbția de zahăr în intestine, contribuind la reducerea încărcăturii de zahăr din sânge și, prin urmare, la reducerea riscului de diabet.

5. Poate promova sănătatea intestinală

Merele conțin pectină, un tip de fibre care acționează ca un prebiotic. Acest lucru înseamnă că hrănește microbiota intestinală, adică bacteriile bune din intestin.

Fiind implicată în multe funcții legate atât de sănătate, cât și de boală, microbiota intestinală joacă un rol esențial în bunăstarea ta generală. Un intestin sănătos este adesea cheia pentru o sănătate mai bună.

Deoarece fibrele alimentare nu pot fi digerate, pectina ajunge intactă în colonul dumneavoastră, favorizând creșterea bacteriilor bune. Aceasta îmbunătățește în special raportul dintre Bacteriodetes și Firmicutes, cele două tipuri principale de bacterii din intestinul dumneavoastră.

Noile cercetări sugerează că, prin modificarea benefică a microbiotei intestinale, merele ar putea contribui la protejarea împotriva bolilor cronice precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.

6. Ar putea ajuta la prevenirea cancerului

Antioxidanții din mere pot oferi efecte benefice împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, de sân și al tractului digestiv. Studiile în eprubetă sugerează că aceste efecte pot fi atribuite polifenolilor din mere care împiedică celulele canceroase să se înmulțească.

Mai mult, un studiu efectuat pe femei a raportat că un consum mai mare de mere a fost legat de un risc mai mic de deces prin cancer.

Conținutul de fibre al merelor poate contribui, de asemenea, la proprietățile lor de combatere a cancerului.

De exemplu, un alt studiu în eprubetă a constatat că fibrele de pectină din mere ar putea inhiba creșterea celulelor canceroase și chiar declanșa moartea acestora.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare la om pentru a înțelege mai bine posibila legătură dintre mere și prevenirea cancerului - de exemplu, pentru a identifica cantitățile adecvate și momentul consumului.

7. Ar putea ajuta la combaterea astmului

Merele bogate în antioxidanți ar putea ajuta la protejarea plămânilor împotriva daunelor oxidative.

Un exces de molecule dăunătoare numite radicali liberi poate provoca daune oxidative. Acest lucru poate duce la răspunsuri inflamatorii și alergenice în corpul dumneavoastră.

Coaja merelor este bogată în antioxidantul quercetină, care poate ajuta la reglarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Teoretic, acest lucru ar putea face ca merele să fie eficiente împotriva fazelor târzii ale răspunsurilor de astm bronșic.

În sprijinul acestei afirmații, studiile în eprubetă și pe animale sugerează că quercetina ar putea fi un tratament adecvat pentru bolile inflamatorii alergice precum astmul și sinuzita.

În mod similar, alți compuși care se găsesc în mere, inclusiv cei numiți proantocianidine, pot reduce sau preveni inflamarea căilor respiratorii în cazul astmului alergic. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om pe această temă.

8. Poate ajuta la protejarea creierului

Quercetina din mere vă poate proteja creierul de daunele cauzate de stresul oxidativ.

Cercetările efectuate pe șobolani arată că efectele antioxidante ale quercetinei pot proteja creierul și nervii de daunele oxidative și pot preveni leziunile care pot duce la boli degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer sau demența.

În plus, quercetina poate preveni leziunile nervoase asociate cu stresul prin reglarea markerilor de stres oxidativ și inflamator.

Cu toate acestea, rețineți că majoritatea cercetărilor se concentrează asupra unui compus specific și nu asupra merelor întregi. Prin urmare, este nevoie de cercetări suplimentare înainte de a se putea trage orice concluzii, potrivit Healthline.

Mărul, sănătos, dar în cantități mari te îmbolnăvește de ficat

 

Potrivit medicului nutriționist Anca Hâncu, merele sunt extrem de sănătoase, dar doar atunci când nu sunt consumate în exces. 

"Sunt multe variante sănătoase în jurul nostru, important este să știm cum să le alegem. Să știm ce este sănătos, să facem deosebirea între un cartof pai înecat în grăsime și un cartof fiert sau copt, care va putea fi o alegere mult mai sănătoasă.

Mărul este un aliment sănătos, care ne aduce fibre, ne aduce vitamina C, cu mare valoare nutritivă, însă, mâncat în exces (două kilograme să zicem de mere pe zi) ne aduce un exces de fructoză, care, în timp, duce la ficatul gras non-alcoolic.

Astfel că alimentele trebuie organizate într-o moderație și într-o diversitate", a spus medicul nustriționist Anca Hâncu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel