Cancerul rămâne una din principalele cauze de deces la nivel global. Diverse terapii, inclusiv chimioterapia, au îmbunătățit ratele de supraviețuire. Un fruct a demonstrat efecte comparabile cu medicamentele pentru chimioterapie, în studiile pe animale.
Efectele dietei asupra cancerului rămân în mare parte neexaminate, dar cercetările preliminare sugerează că graviola ar putea încetini răspândirea bolii. Alte cercetări sugerează că ar putea spori performanța terapiilor tradiționale sau ar putea ucide selectiv mai multe tipuri de celule canceroase. Medicii, însă, au sfătuit împotriva utilizării sale în prevenirea cancerului din cauza lipsei de cercetări pe oameni.
Graviola, utilizată în sucuri
Graviola provine din copacii pădurilor tropicale din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est, unde este consumată în mod obișnuit. Pulpa fructului este utilizată pe scară largă în sucuri și smoothie-uri.
Graviola este bogată în vitamina C și antioxidanți cunoscuți pentru a stimula sănătatea sistemului imunitar. Cercetările arată că întărește sistemul imunitar prin îmbunătățirea capacității de a se apăra împotriva patogenilor și promovarea distrugerii radicalilor liberi.
Graviola, efect împotriva celulelor canceroase. Studiu pe animale
Unele studii au studiat efectele fructului asupra cancerului, sugerând că ar putea ajuta la uciderea selectivă a celulelor maligne. Potrivit studiului publicat în Journal of Yoga, Physical Therapy and Rehabilitation, Constantino Mazzanobile, de la Departamentul de Sănătate Mintală de la Universitatea din New York, a citat cercetări care arată că efectele graviolei asupra cancerului nu au fost doar comparate cu Adriamycin, dar le-au depășit în mod flagrant în studiile de laborator.
Cercetarea, publicată în Journal of Natural Products, a sugerat că doi compuși extrași din semințe au demonstrat efecte comparabile cu Adriamycin - un medicament utilizat pe scară largă în chimioterapie.
"Un compus din plantă a distrus selectiv celulele canceroase ale colonului cu o putere de 10.000 de ori mai mare decât Adriamycin", arată dr. Constantino Mazzanobile.
Graviola - FOTO: Freepik@EyeEm
Extractul de graviola, efect împotriva mai multor tipuri de cancer
Chiar și cercetătorii de la Universitatea Purdue au descoperit că extractele din frunzele de graviola au eliminat celulele canceroase în cel puțin șase tipuri de cancer și au fost deosebit de eficiente împotriva celulelor cancerului de prostată și pancreatită.
Extractul de graviola, totuși, pare să funcționeze și asupra celulelor canceroase din colon și sân, lăsând intacte celulele sănătoase, ceea ce chimioterapia nu poate face.
Alte studii de laborator au arătat că extractele de graviola pot ucide unele tipuri de celule canceroase ale ficatului. Acest lucru a fost confirmat de un corp de cercetare publicat în jurnalul BMC Complementary and Alternative Medicine în 2016, care a evidențiat efectele toxice ale graviolei asupra celulelor canceroase.
"Probele de extract brut au prezentat niveluri diferite de toxicitate față de liniile celulare ale cancerului de sân. Rezultatele sugerează că extractul este un candidat promițător pentru tratamentul cancerului, în special în cancerul de sân, și merită mult mai multe cercetări ca alternativă la medicamentele convenționale", au notat cercetătorii.
Studiile pe animale au arătat, de asemenea, că extractul de pulpă are un efect asupra celulelor cancerului de prostată la șoareci, care sunt celulele cel mai des găsite a fi rezistente la chimioterapie.
Studii limitate în cazul oamenilor
Cu toate acestea, se pare că nu există suficiente probe care să ateste eficiența utilizării extractului din acest fruct în tratamentul sau prevenirea cancerului la om. Astfel, informațiile despre eficacitatea și siguranța acestui fruct sunt insuficiente în ceea ce privește efectele în cazul pacienților oncologici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.