Fructul pasiunii intră în categoria fructelor tropicale, are un gust acrișor și conține numeroase componente cu beneficii asupra sănătății. În România, deși nu este cel mai popular fruct, ceaiul de fructul pasiunii este destul de accesibil.
Ce conține?
Potrivit healthline, fructul pasiunii conține fibre, Vitamina C, Vitamina A, fier și potasiu. Deși fierul și potasiul nu se găsesc în cantități mari, Vitamina C și Vitamina A contribuie la creșterea imunității, iar conținutul scăzut în calorii, fac fructul prietenos cu silueta.
Menține vederea
Vitamina A este cea mai importantă vitamină pentru vedere. Aceasta menține claritatea corneei și este parte a unor componente din ochi responsabile de vederea la întuneric. Alte vitamine care intervin în sănătatea ochilor sunt Vitamina C, Vitamina E și complexul vitaminelor B.
Utilizări terapeutice
În trecut, specialiștii spun că fructul pasiunii (Passiflora edulis) era folosit pentru proprietățile sale terapeutice, mai ales în Africa de Sud. Acesta era utilizat în terapia anxietății, insomniei, astmului, bronșitei sau a infecțiilor urinare. Aceste efecte erau datorate flavonoizilor, alcalozilor, vitaminelor, mineralelor și triterpenelor din fruct.
Efect anti-diabetic
Unele studii arată că unele principii bioactive din fructul pasiunii intervin în controlul glicemiei la bolnavii de diabet zaharat de tip 2. În acest tip de diabet, pacienții prezintă o rezistență la insulină, iar celulele țintă nu mai răspund la efectele insulinei.
În urma cercetării, consumul de fructul pasiunii a generat scăderea rezistenței la insulină la pacienții cu diabet de tip 2, menținerea controlului glicemiei. Aceste efecte fac fructul potrivit pentru utilizarea în tratamentele alternative/complementare în terapia diabetului.
Vezi și: 4 motive pentru care să mănânci SEMINȚE de IN. Efecte nebănuite asupra sănătății
Sănătatea sistemului digestiv
Conținutul bogat în fibre din fructul pasiunii intervine în reglarea tranzitului intestinal. Consumul scăzut de fibre este asociat cu apariția constipației, iar acestea sunt importante în menținerea sănătății sistemului digestiv, în general. Fibrele scad riscul de apariție a obezității sau a bolilor gastro-intestinale.
Pe lângă fibre, fructul pasiunii este bogat și în antioxidanți, compuși cu efect antiinflamator care reduc efectele nocive ale stresului oxidativ. Aceste beneficii reduc considerabil riscul apariției bolilor cronice, precum: diabetul, bolile de inimă sau cancerul.
Vezi și: Fructul cu efect antimicrobian și anti-CANCER. Ce este naringenina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.