Fructoza poate fi mai nocivă pentru sănătate decât glucoza, conform unui nou studiu făcut pe animale care compară efectul ambilor compuși îndulcitori asupra metabolismului hepatic. Cercetarea prezintă unele dintre cele mai clare dovezi cauzale până în prezent care demonstrează modul în care o dietă bogată în fructoză nu numai că perturbă capacitatea ficatului de a metaboliza grăsimile, dar și dăunează în mod fundamental mitocondriilor.
„Acesta este unul dintr-o serie de studii pe care le-am făcut în ceea ce privește rolul ridicat al fructozei în dietă în ceea ce privește rezistența la insulină și sindromul metabolic”, explică C. Ronald Kahn, autorul principal al studiului. „Fructoza face ca ficatul să acumuleze grăsime. Actionează aproape ca și când ai adăuga mai multă grăsime în dietă. Acest lucru contrastează cu efectul de a adăuga mai multă glucoză în dietă, ceea ce favorizează capacitatea ficatului de a arde grăsime și, prin urmare, face un metabolism mai sănătos.
Cercetările anterioare au identificat această discordanță între efectele metabolice ale glucozei față de fructoză asupra ficatului, dar ceea ce se întâmplă mecanic nu era clar.
Cercetătorii au comparat efectele metabolice ale șase diete diferite la șoareci, inclusiv dietele obișnuite și cu conținut ridicat de grăsimi, fie cu adaosuri mari în fructoză, fie cu conținut ridicat de glucoză.
O serie de markeri metabolici diferiți au evidențiat rapid cercetătorii. O dietă cu conținut ridicat de grăsimi și fructoză a crescut nivelurile de molecule numite acilcarnitine în celulele hepatice. Acest lucru a sugerat că au existat procese de ardere a grăsimilor în exces în ficatul animalelor care consumă în special această dietă.
Nivel scăzut al unei enzime specifice
Un alt lucru identificat de cercetători în legătură cu dieta bogată în grăsimi, cu fructoză ridicată a fost nivelul scăzut al unei enzime numite CPT1a. Nivelurile scăzute ale acestei enzime au sugerat că dietele cu conținut ridicat de fructoză par să dăuneze anumitor mitocondrii responsabile de procesele normale de ardere a grăsimilor. Și, analizând mai îndeaproape mitocondriile în special, cercetătorii au descoperit atât dietele bogate în grăsimi, cât și cele cu conținut ridicat de grăsimi combinate cu fructoza, care dăunau acestor organele vitale.
„Când mitocondriile sunt sănătoase, acestea au această formă ovoidală și încrucișare frumoasă”, spune Kahn. „În grupul bogat în grăsimi combinate cu fructoză, aceste mitocondrii sunt fragmentate și nu sunt capabile să ardă grăsimi, precum și mitocondriile sănătoase. Dar, uitându-vă la dieta bogată în grăsimi și la cele bogate în glucoză, acele mitocondrii devin mai normale, deoarece ard normal grăsimile. ”
Deși niciuna din aceste cercetări nu sugerează că dietele cu conținut ridicat de glucoză sunt sigure sau sănătoase, este oarecum clar că, în ciuda conținutului caloric egal, aceste anomalii metabolice nu au fost detectate în dietele cu conținut ridicat de glucoză. Deci, în esență, excesul de calorii dintr-o dietă bogată în grăsimi va fi ars mai eficient atunci când este consumat cu glucoză în loc de fructoză. Fructoza pare să ajute ficatul să nu ardă grăsimea, ci să o sintetizeze și să o păstreze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.