Dieta rămâne o parte importantă a prevenirii și gestionării bolilor, iar un nou studiu sugerează că consumul de fructoză poate agrava inflamația intestinală comună bolilor inflamatorii intestinale (IBD). Studiul condus de David Montrose de la Renaissance School of Medicine at Stony Brook University este publicat în Gastroenterologie și hepatologie celulare și moleculare.
Ratele bolilor inflamatorii intestinale (IBD) au crescut în întreaga lume. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ trei milioane de americani sunt diagnosticați cu IBD în fiecare an, în creștere cu un milion față de incidența de la sfârșitul anilor '90. Consumul unei diete occidentale, inclusiv fructoză, este asociat cu rate crescânde de obezitate și diabet, iar IBD poate fi o boală suplimentară exacerbată de aportul de fructoză.
„Incidența crescândă a IBD este paralelă cu niveluri mai ridicate de consum de fructoză în Statele Unite și în alte țări”, spune Montrose, profesor asistent în cadrul Departamentului de patologie și cercetător al facultății din cadrul Centrului pentru cancer al Universității Stony Brook. „Descoperirile noastre oferă dovezi ale unei legături directe între fructoza alimentară și IBD și susțin conceptul că un consum ridicat de fructoză ar putea agrava boala la persoanele cu IBD. Acest lucru este important deoarece are potențialul de a oferi îndrumări privind alegerile dietetice pentru pacienții cu IBD, ceva asta lipsește în prezent. "
Teste pe modele de șoareci
Montrose, împreună cu colegii de la Weill Cornell Medicine, au testat trei modele de șoarece cu IBD. Au fost hrăniți cu cantități mari de fructoză, ceea ce a agravat inflamația colonului, împreună cu efecte notabile asupra bacteriilor intestinale, inclusiv modificări ale tipului, metabolismului și localizării lor în colon. Lucrările mecaniciste complementare au demonstrat că microbiota este legată în mod cauzal de efectele dăunătoare ale dietei bogate în fructoză.
Lucrarea concluzionează că „excesul de consum alimentar de fructoză a avut un efect pro-colitic care poate fi explicat prin modificări ale compoziției, distribuției și funcției metabolice a microbiotei enterice rezidente”.
Montrose spune că următorii pași următori sunt planificați pentru a extinde aceste descoperiri. Acestea includ dezvoltarea de intervenții pentru prevenirea efectelor pro-inflamatorii ale fructozei dietetice, precum și evaluarea dacă această dietă crește tumorigenezele asociate colitei. Acest al doilea punct este deosebit de important deoarece pacienții cu IBD prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de colon din cauza unei inflamații cronice a intestinului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.