Fructele uscate au un conținut scăzut de apă. Cele mai frecvente soiuri sunt stafidele, curmalele, prunele uscate, smochinele și caisele. Fructele uscate pot fi conservate mult mai mult decât fructele proaspete și pot fi o gustare la îndemână, în special în călătoriile lungi în care refrigerarea nu este disponibilă.
Fructele uscate sunt încărcate cu micronutrienți, fibre și antioxidanți
Fructele uscate sunt foarte hrănitoare. O bucată de fructe uscate conține aproximativ aceeași cantitate de nutrienți ca și fructele proaspete, dar condensate într-un ambalaj mult mai mic. Fructele uscate conțin de până la 3,5 ori fibrele, vitaminele și mineralele fructelor proaspete.
Prin urmare, o porție poate oferi un procent mare din aportul zilnic recomandat de multe vitamine și minerale, cum ar fi folatul. Cu toate acestea, există unele excepții. De exemplu, conținutul de vitamina C este redus semnificativ atunci când fructele sunt uscate.
Fructe uscate, în general, conține o mulțime de fibre și sunt o mare sursă de antioxidanți, în special polifenoli. Antioxidanții polifenoli sunt asociați cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea fluxului sanguin, o mai bună sănătate digestivă, scăderea daunelor oxidative și reducerea riscului de multe boli.
Mai multe studii au arătat că persoanele care mănâncă fructe uscate tind să cântărească mai puțin și să ingereze mai mulți nutrienți, în comparație cu persoanele care nu mănâncă fructe uscate. Cu toate acestea, aceste studii au fost de natură observațională, astfel încât acestea nu pot dovedi că fructele uscate au cauzat îmbunătățirile.
Fructele uscate sunt, de asemenea, o sursă bună de mulți compuși ai plantelor, inclusiv antioxidanți puternici.
Stafidele pot reduce riscul anumitor boli
Stafidele sunt struguri uscați. Acestea sunt ambalate cu fibre, potasiu și diverși compuși ai plantelor care promovează sănătatea. Stafidele au o valoare scăzută până la medie a indicelui glicemic și un indice de insulină scăzut.
Acest lucru înseamnă că stafidele nu ar trebui să provoace creșteri majore ale nivelului de zahăr din sânge sau insulină după mese. Studiile arată că consumul de stafide poate:
- scădea tensiunea arterială
- îmbunătăți controlul zahărului din sânge
- scădea markerii inflamatori și a colesterolului din sânge
- duc la creșterea sentimentului de plenitudine
Toți acești factori ar trebui să contribuie la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă, notează Healthline.
Prunele uscate sunt laxative naturale și pot ajuta la combaterea bolilor
Prunele uscate sunt foarte hrănitoare. Acesrea sunt bogate în fibre, beta-caroten (vitamina A) și vitamina K. Ele sunt cunoscute pentru efectele lor laxative naturale. Acest lucru este datorat conținutului lor ridicat de fibre și de un alcool de zahăr numit sorbitol, care se găsește în mod natural în unele fructe.
Consumul de prune uscate a ajutat la îmbunătățirea frecvenței scaunului și consistența acestuia. Prunele uscate sunt considerate a fi chiar mai eficiente în ameliorarea constipației decât psyllium, care este un alt remediu comun.
Ca o mare sursă de antioxidanți, prunele uscate pot inhiba oxidarea colesterolului LDL și pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului. Prunele uscate sunt, de asemenea, bogate într-un mineral numit bor, care poate ajuta la combaterea osteoporozei. În plus, prunele uscate nu provoacă creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge.
Fructe uscate, conținut ridicat de zahăr și calorii
Fructele tind să conțină cantități semnificative de zaharuri naturale. Deoarece apa a fost eliminată din fructele uscate, aceasta concentrează tot zahărul și caloriile într-un ambalaj mult mai mic.
Din acest motiv, fructele uscate sunt foarte bogate în calorii și zahăr, incluzând atât glucoza, cât și fructoza. Mai jos sunt câteva exemple de conținut natural de zahăr din fructe uscate:
- Stafide: 59%.
- Prune uscate: 38%.
- Caise: 53%.
- Smochine: 48%.
Aproximativ 22-51% din acest conținut de zahăr este fructoză. Consumul unei cantități mari de fructoză poate avea efecte negative asupra sănătății. Aceasta include un risc crescut de creștere în greutate, diabet de tip 2 și boli de inimă.
Vezi și: Cât de des trebuie să îți tunzi părul. Ce se întâmplă dacă nu o faci
Evitați fructele uscate cu adaos de zahăr
Pentru a face unele fructe uscate și mai dulci și atrăgătoare, acestea sunt acoperite cu zahăr adăugat sau sirop înainte de a fi uscate. Fructele uscate cu adaos de zahăr sunt, de asemenea, denumite fructe "confiate". Pentru a evita fructele uscate care conțin zahăr adăugat, este foarte important să citiți ingredientele și informațiile nutriționale găsite pe ambalaj. S-a demonstrat în mod repetat că zahărul adăugat are efecte nocive asupra sănătății, crescând riscul de obezitate, boli de inimă și chiar cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.