Fructele și legumele TOXICE și FATALE dacă le mănânci la momentul nepotrivit. Trebuie să știi asta înainte să le consumi

Fructele si legumele toxice si fatale daca le mananci la momentul nepotrivit Foto: Freepick @jcomp
Fructele si legumele toxice si fatale daca le mananci la momentul nepotrivit Foto: Freepick @jcomp

Fructele și legumele care pot și toxice și chiar fatale dacă le mănânci în momentul nepotrivit.

Există câteva fructe și legume care ne pot fi fatale dacă nu le mâncăm cum trebuie și tocmai pentru că nu vin cu instrucțiuni, este bine să știi aceste lucruri. 

Potrivit CNN, este vorba despre fasolea roșie, litchi, fructul-stea, yucca sau moniocul și... așa cum îi spune chiar numele, ciuperca fatală a trestiei de zahăr.

Iată de ce sunt toxice aceste fructe și legume

 

Chiar dacă de unele este posibil să nu fi auzit, nefiind la mare căutare în România, nu se știe niciodată când ai de-a face cu ele.

1. Fructul stea

Fructul-stea, sau starfruit, conține toxine care prezintă un risc semnificativ pentru persoanele cu afecțiuni renale.

Deși este folosit ca un remediu pe bază de plante pentru o serie de afecțiuni în anumite colțuri ale lumii, dacă este consumat de persoanele cu afecțiuni renale, acesta poate fi fatal, potrivit Fundației Naționale a Rinichilor din SUA.

În plus, fructul stea conține toxine care afectează inclusiv creierul și poate provoca tulburări neurologice.

Simptomele intoxicației cu fructele stea sunt: sughițul, confuzia și convulsiile.

2. Yucca sau maniocul

Maniocul este foarte cunoscut în Africa, America de Sud și în mai multe regiuni ale Asiei, fiind a treia cea mai importantă plantă ca sursă de calorii în aceste regiuni, după porumb și orez. Din această plantă de hrănesc zilnic peste 600 de milioane de oameni la nivel global.

Este o legumă rădăcinoasă care este delicioasă atunci când e prăjită, fiartă sau coptă, având o textură gumosă, plină de amidon, fiind și măcinată și transformată în făină.

Ei bine, yucca poate fi otrăvitoare dacă nu este procesată corespunzător, pentru că are în compoziția sa cianura de hidrogen și face obiectul unor reglementări stricte cu privire la prelucrare și producție pentru a diminua concentrațiile acestei otrăvuri.

3. Litchi

Fructul de litchi are o coajă țepoasă care deși poate fi un factor de descurajare pentru unele animale, pentru oamenii care doresc să-l spargă, este un deliciu exotic.

Litchi este un fruct delicios, dar dacă este consumat prea devreme, în special de cineva care a sărit peste o masă sau de către un copil într-o stare de malnutriție, acest fruct dulce poate fi toxic și uneori fatal.

Litchi este cel care, în anul 2017, într-un oraș din India, cea mai mare regiune producătoare a acestui fruct, a făcut apariția unei boli misterioase. Este atât de toxic încât în fiecare an, sute de copii din India sunt spitalizați cu febră și convulsii, provocate de toxinele care provin de fructele litchi care nu sunt coapte complet.

4. Ciuperca fatală a trestiei de zahăr

Așa cum îi spune și numele, ciuperca fatală a trestiei de zahăr este... fatală.

Consumul acesteia nu este dăunător, dar dacă aceasta prinde mucegai și nu este folosită după prea mult timp, apare riscul de otrăvire din cauza unei ciuperci comune care crește pe plantă când este depozitată timp de mai multe luni. 

Toxina este dăunătoare pentru oamenii de toate vârstele, dar copiii și tinerii sunt cel mai frecvent afectați.

Potrivit OMS (n.r. Organizația Mondială a Sănătății), ciuperca, numită artbrinium, produce toxine care pot provoca vărsături, convulsii, spasme și comă.

5. Fasolea roșie 

Nu în ultimul rând, deși poate părea ciudat, multe specii de fasole conțin toxina fitohemaglutinină, însă cele mai mari concentrații de află în fasole roșie crudă. Nivelurile sunt reduse semnificativ în fasolea fiartă.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA susține că patru sau cinci boabe crude pot provoca simptome.

În decurs de una până la trei ore, oamenii pot dezvolta greață, vărsături și diaree, care se pot agrava în dureri de stomac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel