Fructele și legumele mov reduc riscul de diabet de tip 2. Care este elementul ce reglează glicemia, dar și colesterolul

Sonia Baciu |
Data publicării:
fructele si legumele mov reduc riscul de diabet de tip 2. FOTO: Freepik @user13256280
fructele si legumele mov reduc riscul de diabet de tip 2. FOTO: Freepik @user13256280

Fructele și legumele sunt importante pentru a ne asigura aportul necesar de vitamine și minerale. Cele cu o nuanță vibrată au un plus de antioxidanți cu impact major asupra sănătății.

Consumul de legume și fructe cât mai variate, în special în privința culorii, poate avea un impact major asupra sănătății și stării de bine.

Produsele de culoarea mov, care își obțin nuanța vibrată de la un antioxidant foarte puternic, antocianina, sunt extrem de bune pentru sănătate.

În fapt, acest antioxidant poate să stimuleze sistemul imunitar și să ajute în combaterea inflamațiilor, a diabetului, a infecțiilor virale și a cancerului.

Potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Agricultural and Food Chemistry, există și mai dovezi în acest sens, astfel antocianinele pot avea proprietăți care pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2, notează Eating Well

Ce arată studiul

Cercetătorii de la Universitatea din Turku (Finlanda) au analizat rezultatele studiilor anterioare legate de antocianine, pigmenții bionaturali care dau culoarea roșie, albastră sau mov anumitor fructe, legume și rădăcinoase, și au constatat că sunt mai mulți factori care ar putea juca un rol important în capacitatea acestora de a reduce riscul de diabet de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală metabolică ce provoacă un nivel ridicat al glicemiei și, mai mult decât atât, este un diabet dobândit, ca urmare a unui stil alimentar nesănătos.

Astfel, antocianinele pot avea impact asupra:

- metabolismului energetic

- microbiomului intestinal

- nivelurilor de inflamație

- modului în care sunt absorbiți anumiți nutrienți.

Antocianinele sunt deosebit de puternice în ceea ce privește reducerea riscului de diabet de tip 2 dacă sunt acilați sau structurați într-un mod în care un grup de atomi numit grup acilic este adăugat la molecula de zahăr.

Datorită proprietăților lor probiotice, antocianinele acilate par să ajute la reducerea riscului de diabet mai substanțial decât antocianinele neacilate.

”Pe lângă faptul că modifică proprietățile fizice și chimice, acilarea afectează modul în care antocianii sunt absorbiți și metabolizați”, afirmă cercetătorul Kang Chen, citat de Eating Well.

Pe baza rezultatelor analizei lor, cercetătorii consideră că antocianinele acilate pot contribui la îmbunătățirea barierei intestinale într-un mod care permite o mai bună absorbție a anumitor nutrienți, precum și o mai bună reglare a glicemiei și a colesterolului, cu impact și în privința riscului de apariție a bolilor de inimă.

Vezi și: Nasul înfundat, dat de viroze și de alergii. Care sunt diferențele și ce trebuie făcut înainte de a ajunge la medic. Apostol: Să nu apeleze la picăturile decongestionante

Antocianinele acilate, surse naturale

Cantitatea cea mai mare de antocianine acilate se găsește în fructele și legumele mov, precum cartoful dulce mov, cartoful mov, ridiche, morcovi mov și varza roșie.

Fructele de pădure au la rândul lor o cantitate importantă de antocianine, fiind indicate în dieta MIND, considerată cea mai bună pentru reducerea riscului de boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer, și care este o combinație între dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului de tip 2, și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată persoanelor cu hipertensiune.

”Cele mai recente cercetări au arătat că antocianinele acilate și neacilate pot avea un impact asupra diabetului de tip 2 în moduri diferite”, mai afirmă Chen.

Antocianinele, alte beneficii

Ca urmare a acțiunii antioxidante a antocianinelor, fructele și legumele care conțin acest pigment sunt utilizate în dietele sănătoase, diete care ajută în prevenirea unor afecțiuni, precum bolile de inimă, bolile metabolice și anumite tipuri de cancere.

Cancer

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedarea de electroni, iar potrivit teoriei radicalilor liberi, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Previn bolile neurologice

Alimentele bogate în antocianine pot ajuta la protejarea și îmbunătățirea funcției cognitive.

Astfel, un studiu a arătat că o doză de suc de cireșe a îmbunătățit vorbirea și memoria în cazul persoanele adulte, de peste 70 de ani, cu demență ușoară sau moderată, în timp ce alte studii au arătat că antocianinele au crescut fluxul sanguin și au activa zonele din creier care se ocupă de memorie, limbaj și atenție.

Scad tensiunea arterială și reduc riscul de boli de inimă

Antocianinele pot reduce tensiunea arterială, care este, de altfel, factor de risc pentru bolile de inimă. Studiile au arăta acest efect semnificativ asupra tensiunii, însă au identificat și o serie de factori care au dus la rezultate mixte, unii dintre aceștia vizând și alte condiții de sănătate.

Vezi și: Microbiota, asociată cu factorii de risc pentru insuficiența cardiacă. Ce legătură există între acestea și cum poate fi prevenită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel