Într-o eră în care stilul de viață accelerat ne îndreaptă adesea spre soluții rapide și convenabile, fructele și legumele congelate au devenit o opțiune populară pentru mulți dintre noi. Dar ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru atunci când alegem aceste alimente, în locul celor proaspete?
Dr. Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică, subliniază importanța fructelor și legumelor congelate ca o alternativă nutritivă excelentă la opțiunile proaspete, oferind atât beneficiile unei densități ridicate de nutrienți, cât și soluții pentru a evita posibilele daune aduse de congelare.
"Legumele și fructele congelate au o densitate nutritivă mai mare decât legumele crude, deoarece sunt congelate rapid chiar în momentul culesului? De asemenea, legumele și fructele congelate au o durată de valabilitate mai lungă în congelator decât legumele și fructele crude din frigider", a explicat dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Cum să le alegem fructele și legumele pe care le congelăm
În primul rând, este esențial să înțelegem cum sunt procesate fructele și legumele înainte de a fi congelate. De obicei, aceste produse sunt congelate imediat după recoltare, ceea ce ajută la conservarea nutrienților esențiali.
De fapt, unele studii sugerează că legumele congelate pot avea o valoare nutritivă similară sau chiar mai mare decât cele proaspete, mai ales dacă produsele proaspete au stat mult timp pe rafturi înainte de a fi consumate.
"Acum, vara, este momentul să punem cât mai multe legume și fructe la congelator, bineînțeles luate din piețe și aprozare direct de la producători.
Legumele și fructele de la magazinul alimentar (cu excepția cazului în care sunt locale) pierd de obicei mult din densitatea nutrienților din cauza multor factori cum ar fi:
Vezi și: Cinci simptome ale cancerului. Apar chiar dacă ești sănătos
Alimente congelate - FOTO: Freepik@Aftab_Ahmed
- au fost culese înainte de a fi coapte
- au fost transportate prin țară
- au fost depozitate în magazinul alimentar și apoi în frigider
O alternativă bună ar fi să vă aprovizionați cu fructe și legume congelate pentru a le avea întotdeauna la îndemână, mai ales dacă aveți o viață ocupată ca majoritatea dintre noi", a mai explicat dr. Bogdan Pascu.
Vezi și: Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Atenție la procesul de congelare
Cu toate acestea, Dr. Pascu atrage atenția asupra unui aspect important al congelării.
"Trebuie însă ținut cont și de daunele provocate de "arsura din congelator". Oxigenul și vaporii de apă creează gheață care dăunează țesutului. Ambalarea în vid este cea mai bună alternativă, pentru că se elimină aerul pentru a reține nutrienții în alimentele congelate", explică dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică.
Arsura de congelator apare din cauza pierderii de umiditate și poate afecta orice aliment lăsat congelat pentru o perioadă îndelungată.
Alimentele conțin apă, care, odată înghețată, formează numeroase cristale de gheață. Spre deosebire de evaporare, sublimarea implică trecerea directă a unei substanțe din stare solidă în stare gazoasă, motiv pentru care cuburile de gheață se micșorează dacă sunt lăsate prea mult timp în congelator, potrivit Healthline.
Pe măsură ce apa se pierde, alimentele congelate se deshidratează, devenind mai tari, uscate și zbârcite. În plus, lipsa apei permite oxigenului să afecteze gustul și culoarea, în special în cazul cărnii, păsărilor de curte și peștelui ambalate necorespunzător.
Cu cât alimentele rămân mai mult timp în congelator, cu atât riscul de a dezvolta arsuri de congelator crește, ceea ce duce la o scădere semnificativă a calității acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.