Fructele de mare, permise și în post. Bilic: Sunt prietenele siluetei și ale sănătății

Sonia Baciu |
Data publicării:
fructele de mare permise si in post. FOTO Pexels @cottonbro
fructele de mare permise si in post. FOTO Pexels @cottonbro

Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine de primă calitate.

Chiar dacă este post, se pare că avem dezlegare pentru fructele de mare, chiar dacă acestea nu pot fi catalogate drept plante.

”Pentru mine, postul înseamnă exclusiv produse de origine vegetală”, a afirmat Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că din punctul de vedere al nutriționistului se bucură de ”existența acestui compromis”.

”Postul Paștelui este lung și fără prea multe 'dezlegări la pește', așa că un strop de proteină de calitate, nu strică. Pentru că asta sunt fructele de mare, o sursă excelentă de proteine de calitatea I.

Conțin 20-25% proteine, au puține grăsimi, sub 3%, vitamine din grupul B și minerale din abundență. Cârcotașii ar spune că au mult colesterol și risc crescut de a declanșa alergii. Eu spun că nu alimentația crește colesterolul din sânge, cât despre alergii, crustaceele sunt doar unul dintre nenumărații factori ce pot fi incriminați.

Există două categorii de fructe de mare: crustaceele, de tip homari sau creveți, și moluștele, adică scoici, caracatiță și calamari. Nu uitați că fructele de mare se află la baza lanțului trofic, ele se hrănesc cu alge și plantoni, deci sunt pline de Omega 3. Apoi, au calciu și fosfor, pentru dinți și oase puternice, potasiu și magneziu, pentru un sistem nervos echilibrat, seleniu și zinc, pentru imunitate și iod pentru un metabolism accelerat. Adăugați la asta proteine complete și puține calorii și veți vedea că fructele de mare sunt prietenele siluetei și ale sănătății”, a mai spus nutriționistul.

La ce trebuie să fiți atenți

Din punct de vedere al calității, Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la prospețimea fructelor de mare, care sunt ușor perisabile, recomandând în același timp varianta congelată. ”Nu le gătiți prea tare, au o carne fragilă, iar temperatura ridicată duce la coagularea proteinelor și le întărește excesiv.

Cât despre cantitate, nu vă faceți griji. Dintr-o oală cu scoici nu rămâi cu mare lucru. Iar la creveți, obosești sau te plictisești de atâta curățat. Și prețul este piperat, deci puțin probabil să facem exces de fructe de mare.

Atenție și la asocieri. Degeaba sunt ele dietetice, dacă le prăjim sau le combinăm cu garnituri de tip cartofi prăjiți. Sunt de post, dar îngrașă tare”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic. 

Vezi și: Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel