Fructele cu multiple beneficii pentru sănătate. Bilic: Dacă te iei după aspect, nu dai doi bani pe ele

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fructele cu multiple beneficii pentru sanatate. FOTO: Freepik @stockking
fructele cu multiple beneficii pentru sanatate. FOTO: Freepik @stockking

Care sunt fructele potrivite pentru dietă, cu multiple beneficii pentru sănătate. Sunt gustoase și parfumate.

Toamna vine cu o varietate de fructe și legume, unele mai frumoase și mai gustoase decât altele, dar toate cu un bagaj important de vitamine, minerale și nutrienți atât de benefici pentru sănătatea fizică și mentală.

Mihaela Bilic a prezentat unul dintre fructele de sezon, despre care spune că ”nu dai doi bani pe ele”, referindu-se la aspect, însă care te poate cuceri, fără să pună în pericol dieta.

”Piersica de vie

Dacă te iei după aspect, nu dai doi bani pe ele. Sunt mici, “palide” și neatrăgătoare. Se coc toamna târziu, odată cu strugurii… Însă dacă le guști, ești cucerit.

Zemoase și un pic amărui, parfumate și cu pulpa fermă, piersicile de vie sunt o revelație la capitolul fructe.

Eu le-am găsit în piață și pot să spun că n-am mâncat așa piersici bune nici astă-vară! Plus că sunt printre puținele fructe care nu îngrașă”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Vezi și: Prune sau struguri? Mihaela Bilic, răspuns clar: Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu

Piersicile și beneficiile pentru sănătate

Așa mici cum sunt și cu o coajă delicată, piersicile au un conținut important de vitamina C, un singur fruct are aproximativ 11% din necesarul pentru o zi. Iar acest nutrient este unul dintre cela care ajută organismul să se vindece și îmbunătățește sistemul imunitar. De asemenea, ajută la neutralizarea radicalilor liberi, reducând stresul oxidativ.

Îmbunătățește vederea. Prin conținutul de beta caroten, precursorul vitaminei A, piersicile sunt bune pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății ochilor.

Ajută sistemul digestiv. O piersică de mărime medie vă poate oferi între 6% și 9% din necesarul de fibre. Alimentele bogate în fibre vă pot proteja de problemele de sănătate precum diabetul, bolile de inimă și cancerul colorectal. Mai mult decât atât, consumul suficient de fibre poate ajuta la prevenirea constipației.

Eficient în curele de slăbire. Cu mai puțin de 60 de calorii, fără grăsimi saturate, colesterol sau sodiu, piersicile snt foarte bune dacă urmezi o cură de slăbire, fiind în același timp și o sursă naturală de hidratare, cu un conținut de 82% de apă. În plus, având fibre, acestea sunt și mai sățioase, astfel că nu veți resimți senzația de foame prea curând.

Oferă un aspect plăcut pielii. Prin conținutul de vitamina E, piersicile sunt bune și pentru sănătatea pielii. Acest antioxidant este util pentru anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, dar și pentru menținerea sistemului imunitar sănătos, ajutând, în același timp, la dilatarea vaselor de sânge pentru a împiedica sângele să se coaguleze.

Susține sănătatea oaselor. Potasiul din piersici echilibrează balanța efectelor produse în organism de o dietă bogată în sodiu. De asemenea, vă poate scădea tensiunea arterială, precum și șansele de a avea pietre la rinichi și de a pierde oase.

Aveți nevoie de aproximativ 4.700 miligrame de potasiu în fiecare zi și este mult mai bine să îl obțineți din alimente decât dintr-un supliment. O piersică mică are 247 miligrame de potasiu, iar o piersică medie îți poate oferi până la 285 miligrame de potasiu, potrivit WebMD.

Sprijin pentru flora intestinală. În cazul în care suferiți de afecțiuni la nivelul sistemului digestiv, în special la stomac, piersica din compot, consumată ca o gustare, pare să fie o idee bună. Are o textură moale, un conținut de fibre mai redus decât cel din fructele proaspete, ceea ce o face mai ușor de digerat.

Ajută sănătatea orală. Piersicile conțin fluor, iar acest mineral vă ajută să scăpați de germenii din gură care pot cauza carii.

Piersici și nectarine, care e diferența. Care e mai bună pentru sănătate și siluetă

Piersicile și nectarinele sunt apreciate pe scară largă în întreaga lume datorită suculenței, aromei și conținutului lor nutrițional. Deși au multe asemănări, sunt două fructe distincte, cu diferențe genetice și culinare.

Dar totuși, care sunt valorile lor nutriționale, gusturile, texturile și utilizările culinare ale piersicilor și nectarinelor.

Piersici și nectarine - Asemănări și diferențe

Atât piersicile, cât și nectarinele sunt fructe cu sâmburi din familia trandafirilor. Fructele cu sâmburi se caracterizează prin sâmburi mari și tari.

Piersicile (Prunus persica) pot crește în diverse climate, de la cele tropicale la cele temperate. Ele sunt clasificate în trei grupe:

- Piersici cu piatră liberă
 - clingstone
- semi-freestone

Piersicile freestone conțin sâmburi care sunt ușor de îndepărtat, în timp ce sâmburii piersicilor clingstone sunt greu de separat de pulpă. Piersicile semi-freestone sunt un hibrid al primelor două.

Piersicile au pulpa albă sau galbenă și pielea pufoasă.

Nectarinele (Prunus persica var. nucipersica) sunt un tip de piersici. La fel ca toate piersicile, nectarinele pot avea sâmburi freestone, clingstone sau semi-freestone, precum și pulpă galbenă sau albă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vitamina E și efectul benefic asupra unor boli, printre care Alzheimer sau bolile de inimă. În ce alimente o găsim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel