Consumul de fructe, în special în cantități mari, are o serie de dezavantaje. Fructele pot deranja un sistem digestiv sensibil, pot provoca boli din cauza bacteriilor sau pot produce un dezechilibru de zahar.
Indigestie
Indigestia este asociată cu o serie de simptome incomode. Balonarea, gazele, durerile de stomac, arsurile la stomac și greața apar adesea ca urmare a indigestiei, potrivit Cleveland Clinic. Sunteți mai predispus la indigestie dacă aveți o tulburare care vă afectează sistemul digestiv, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau ulcerații sau dacă beți alcool în exces. Stresul și anxietatea pot declanșa indigestie la unele persoane. Când sunteți predispuși la indigestie, fructele proaspete pot provoca iritații suplimentare. În timp ce fructele acide nu provoacă neapărat tulburarea digestivă, consumul de portocale, măr sau grapefruit, atunci când tractul digestiv este dezechilibrat poate duce la senzații de arsură în stomac, balonare, senzație de prea plin sau diaree. Fructele bogate în fibre pot provoca tulburări ale stomacului dacă le adăugați prea repede în dietă, explică MedlinePlus.com.
Dezechilibrul zahărului
Nimeni nu contestă faptul că fructele sunt alimente sănătose, dar prea mult dintr-un lucru bune pot fi dăunător, mai ales dacă aveți diabet sau alte probleme cu zahărul din sânge. Monitorizați-vă aportul de carbohidrați pentru a menține nivelul sănătos de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă și monitorizarea aportului de fructe. Potrivit Asociației Americane pentru Diabet, dacă sunteți diabetic, o singură porție de fructe trebuie să conțină cel mult 15 g de carbohidrați. O jumătate de banană îndeplinește această cerință sau puteți mânca 1¼ cani de căpșuni întregi. De asemenea, puteți avea o ½ cană de mango sau ¾ căni de ananas.
Bacterii
Fructele sunt expuse la o multitudine de bacterii dintr-o gamă largă de surse. Bacteriile precum E. coli, listeria și salmonella se atașează de fructe din sol, ploaie și vânt, precum și prin apa folosită de cultivatori. Multe fructe au o coajă exterioară dură pe care nu o mănânci, îndepărtând astfel sursa de bacterii, dar dacă această coajă este ruptă, aceleași bacterii pătrund cu ușurință în fructe. Consumul cojilor crește șansa de a ingera bacterii. Fructele cu pielea mai moale, cum ar fi căpșunile și strugurii, merele, piersicile și roșiile sunt o gazdă perfectă pentru multe bacterii purtătoare de boli. Deoarece fructele sunt consumate crude, nu trec prin procesul de încălzire și gătit care poate ucide bacteriile. În timp ce spălarea fructelor vă reduce riscul de a vă îmbolnăvi, aceasta nu elimină întotdeauna toate bacteriile, potrivit Universității din California.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.